Kas gi nemėgsta užkandžiauti? Tarp pagrindinių dienos valgymų dažnas nori paskanauti saldžių bandelių, šokoladinių batonėlių ar kitų cukraus bombų. Žinoma, tokie užkandžiai nepalankūs sveikatai. Tačiau galima išbandyti ne mažiau gardžių alternatyvų.

 

užkandžiai

Avinžirnių užtepėlė su daržovėmis

 

Šis pasaulį jau užkariavęs užkandis populiarėja ir Lietuvoje. Avinžirnių užtepėlę, dar vadinamą humusu, pasigaminti nesudėtinga. Išmirkytus ir išvirtus avinžirnius tik reikia sutrinti su alyvuogių aliejumi, česnaku, citrinos sultimis, juodaisiais pipirais ir sezamų pasta. Tokį pagardą skanu valgyti su šviežiomis juostelėmis pjaustytomis daržovėmis: agurkais, morkomis, paprikomis. Avinžirnių užtepėlėje gausu baltymų. Tad toks užkandis itin naudingas organizmui. Be to, avižirniai kur kas rečiau sukelia alergiją negu sojos arba kviečiai.

 

Varškės sūris su šlakeliu medaus

 

Tai vienintelis išties neriebus sūris. Tad puikus pasirinkimas prisižiūrintiems kūną. Šiame sūryje gausu B grupės vitaminų, jie gerina medžiagų apykaitą. Be to, varškės sūris ilgam laikui suteikia sotumo ir energijos. Šį užkandį verta rinktis ir sportuojantiems – didina raumenų masę. Varškės sūrį galima gardinti medumi arba spanguolių uogiene.

 

Skrudinti riešutai

 

Tikriausiai daug kartų girdėta apie riešutų naudą. Išties juose apstu baltymų ir naudingųjų riebalų. Negana to, yra labai sotūs ir maistingi. Verta rinktis žemės riešutus. Juose gausu antioksidantų ir aminorūgščių. Vertingi ir migdolai – papildo organizmą kalciu, magniu, fosforu, geležimi, kaliu ir vitaminu E. Pistacijos normalizuoja kraujospūdį ir mažina širdies ligų riziką. Itin naudingi ir anakardžiai, graikiniai bei lazdynų riešutai. Juos rekomenduojama valgyti žalius arba sausai skrudintus. Tuomet išlieka visos naudingosios medžiagos.

 

Graikiškas jogurtas su uogomis

 

Tradicinis jogurtas yra desertas, nes jame labai daug cukraus. Tačiau pasirinkę natūralų graikišką jogurtą tikrai neprašausite. Jis itin maistingas, turi daug baltymų ir kalcio. Todėl stiprina imunitetą ir padeda išvengti įvairių virusų. Be to, graikiškame jogurte yra probiotikų ir gerųjų bakterijų. Tai labai svarbu turint žarnyno arba skrandžio bėdų. Kai kuriems žmonėms tokio jogurto skonis yra per prėskas. Tuomet jį galima gardinti šviežiomis uogomis, nesaldžia uogiene arba šlakeliu medaus.

 

Itališkas užkandis

 

Netikėtai praalkus galima pasigaminti gardų itališką užkandį. Bus ne tik palankus sveikatai, bet ir iškart nukels į saulėtąją Romą. Dubenėlyje sumaišyti kubeliais pjaustytą mocarelą, šviežius baziliko lapelius ir vyšninius pomidorus. Viską pagardinti šlakeliu alyvuogių aliejaus ir išeina puikus itališkas užkandis. Beje, šiuos ingredientus galima suverti ir ant medinio pagaliuko. Galimos įvairios itališko užkandžio variacijos. Pavyzdžiui, vietoj mocarelos naudoti fermentinį, kietąjį sūrį arba sūrio lazdeles.

 

Orkaitėje keptos daržovės

 

Daržovės – vienas sveikiausių pasirinkimų. Tačiau daliai žmonių jos didelio apetito nekelia. Praalkus nekyla jokio noro graužti morką arba saliero stiebą. Tačiau daržoves galima paskaninti arba paruošti įdomesniais būdais. Vienas jų – minėtas avinžirnių užtepas. Prie jo galima patiekti ir šviežių daržovių. Kitas variantas – jas kepti orkaitėje. Tuomet neprisigers riebalų ir išsaugos daugiau naudingųjų medžiagų. Orkaitėje galima kepti baklažanus, cukinijas, paprikas, burokėlius ir kitas mėgstamas daržoves. Puiki idėja išsikepti kiaušinyje ir džiūvėsėliuose pamirkytų baklažanų, pagardintų tarkuotu parmezanu. Galima kepti ir pjaustytus burokėlius. Ant jų užpilti alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, citrinos sulčių, pagardinti pipirais ir šauti į įkaitintą orkaitę.

 

Sveikuolių sumuštiniai

 

Dažnas užkandžiams renkasi sumuštinius. Vis dėlto dietologai juos neretai peikia dėl baltos duonos, sviesto ir riebios dešros. Kita vertus, galima pasigaminti ir sveikatai palankių bei labai skanių sumuštinių. Svarbiausia – naudoti visų grūdo dalių duoną, vengti batono iš rafinuotų kviečių. Ant duonos tepti ne sviestą, o avižirnių užtepėlę arba trintą avokadą. Sumuštinius gardinti lašiša arba tunais, o ne riebiais keptais kiaušiniais, mocarela. Taip pat bazilikų lapeliais arba džiovintais pomidorais. Nederėtų pamiršti ir šviežių daržovių! Jomis dekoruoti sumuštinius. Tinka plonai pjaustyti ridikėliai, agurkai ir paprikos.

 

 

Spausdinti