Galvoti, ką padėti ant šventinio stalo ir pats maisto ruošimo procesas gali būti smagus užsiėmimas. Galima patiekalus gaminti dviem būdais: tiksliai pagal receptus arba improvizuojant. Be abejo, konditerijoje geriau per daug neeksperimentuoti, nes, norint, kad pyragas gautųsi geras, reikia pasirinkti labai tikslias ingredientų proporcijas, o štai kepant mėsą, ruošiant nesaldžius užkandžius, salotas galima labiau atsipalaiduoti ir ką nors pakeisti ar papildyti savo nuožiūra.

 

velykos

Ėriuko koja su grikiais ir džiovintais  baravykais

 

 

  • 2,3 kg ėriuko kojos be kaulo
  • 170 g grikių kruopų
  • 100 g džiovintų baravykų
  • Morka
  • 5 skiltelės česnako
  • Svogūnas
  • 4 – 5 šakelės petražolių
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šaukšto sviesto
  • Alyvuogių aliejaus kepti

Gaminimas

 

Grybus užpilti 0,5 l karšto vandens, atvėsinti, išgriebti iš nuoviro (jo neišpilti) ir smulkiai supjaustyti. Ištirpinti sviestą keptuvėje, sudėti smulkiai supjaustytus svogūnus ir morkas, pakepinti 5 min., retkarčiais pamaišant. Įdėti grybų, pakepti dar 10 min. Paskaninti druska, pipirais, nukelti nuo ugnies. Į keptuvę supilti grybų nuovirą, užvirinti. Suberti grikių kruopas, sumažinti ugnį, uždengti ir troškinti 20 min. Tada nukelti nuo ugnies, sumaišyti su grybais ir susmulkintais žalumynais, atvėsinti. Iš vidinės pusės ištrinti ėriuko koją smulkiai supjaustytomis česnako skiltelėmis ir pipirais. Ant mėsos sudėti grikius su grybais. Pradėti vynioti nuo ilgosios mėsos dalies kaip vyniotinį, tvirtai aprišti virvute. Aptepti mėsos vyniotinį alyvuogių aliejumi, užberti druskos ir pipirų ir dėti ant grotelių. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190°, apie 1,5 val., tada išimti iš orkaitės, uždengti folija ir leisti pastovėti 10 min. Prieš patiekiant nuimti virvutę ir supjaustyti maždaug 2 cm storio gabalėliais.

 

10 porcijų

100 g apie 232 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 30 min.

 

Įdaryti kiaušiniai su krabų mėsa ir „Ravigote padažu“

 

  • 10 kiaušinių
  • 200 g paruoštos vartojimui krabų mėsos
  • Pusė valgomojo svogūnėlio
  • Skiltelė česnako
  • Šakelė čiobrelių
  • 2 šakelės petražolių
  • Šaukštelis Vusterio padažo
  • Tabasko padažo pagal skonį
  • 1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus

„Ravigote“ padažui:

  • Kiaušinis
  • 2 kiaušinių tryniai
  • Šaukštas aštrių Dižono garstyčių
  • Šaukštas raudonojo vyno acto
  • 250 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų baltųjų pipirų pagal skonį
  • Žiupsnelio miltinio cukraus

Gaminimas

 

Pirmiausiai paruošti majonezą „Ravigote“ padažui: išplakti visą kiaušinį su kiaušinių tryniais, druska, miltiniu cukrumi, garstyčiomis ir actu. Nenustojant plakti, pamažu pilti aliejaus iki pageidaujamos padažo konsistencijos. Paruoštą padažą padėti į šaldytuvą.

 

Kietai išvirti kiaušinius, nulupti, perpjauti išilgai, išimti trynius. Kiaušinių trynius sutrinti šakute su 4 šaukštais majonezo, Vusterio bei Tabasko padažais. Paskaninti druska ir pipirais. Gautą masę vėl sudėti į baltymų puseles.

 

Supjaustyti česnakus ir svogūnėlį. Įdėti susmulkintų petražolių ir čiobrelių lapelių. Viską sutrinti iki tirštos pastos konsistencijos, įpilti šiek tiek aliejaus. Gautą masę sumaišyti su 4 šaukštai majonezo, sudėti susmukintą krabų mėsą. Atsargiai uždėti krabų masę ant įdarytų kiaušinių. Patiekti iš karto.

 

8 porcijų

100 g apie 177 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min.

 

Velykų pyragas su baltu glaistu ir marcipaninėmis boružėlėmis

 

  • 1 kg miltų
  • 200 g migdolų
  • 10 kiaušinių
  • 250 g sviesto
  • 500 ml pieno
  • 250 g cukraus
  • 0,75 šaukštelio druskos
  • 150 g auksaspalvių razinų
  • 75 ml amareto likerio
  • 50 g šviežių mielių

 

Glaistui:

  • 150 g miltinio cukraus
  • Šaukštas riebios grietinėlės
  • Šaukštas citrinų sulčių

Boružėlėms:

  • 200 g marcipaninės masės
  • Raudonų ir žalių maistinių dažų pagal skonį
  • Mažų šokolado gabalėlių puošti

 

Gaminimas

 

Razinas išmirkyti likeryje 2 – 3 val. Migdolus nuplikyti verdančiu vandeniu ir nulupti. Pašildyti pieną iki 30°. Išsijoti miltus. Šviežias mieles išmaišyti su keliais šaukštais šilto pieno . Supilti likusį pieną į dubenį, sudėti mieles, 500 g miltų ir gerai išmaišyti, kol neliks gumulėlių. Uždengti dubenį virtuviniu rankšluosčiu ir palikti tešlą kilti, kol tešlos padvigubės. Tai užtruks apie 1 val. Sviestą ištirpinti ant mažos ugnies – sviestas neturi būti per karštas. Kiaušinių trynius išsukti su cukrumi ir druska, kol cukrus ištirps. Kiaušinių trynius įmaišyti į tešlą su mediniu šaukštu. Supilti likusius miltus. Pamažu supilti tirpintą sviestą, nuolat maišant tešlą. Minkyti tešlą rankomis 20 min. Vėl uždengti dubenį su tešla su rankšluosčiu ir palikti kilti šiltoje vietoje apie 1 val. 15 min., kol tešlos padvigubės. Į tešlą įminkyti razinas ir migdolus, vėl uždengti ir laikyti šiltoje vietoje 40 – 50 min., kol dar šiek tiek pakils. Tešlą sudėti į kepimo popieriumi išklotą ir riebalais pateptą kepimo indą (tešla turi užimti ne daugiau nei du trečdalius kepimo indo tūrio; būtina palikti tiek vietos tešlai kilti kepant). Vėl uždengti ir palikti kilti 45 min. Orkaitę įkaitinti iki 200° ir kepti 30 min. Tada karštį sumažinti iki 175° ir kepti dar 15 – 20 min. Ar pyragas iškepęs patikrinti mediniu pagaliuku (ištrauktas iš pyrago jis turi būti sausas). Kai atvės, aptepti glaistu ir papuošti marcipaninėmis boružėlėmis.

 

Paruošti glaistą: baltymus išplakti iki standžių putų. Nenustojant plakti, supilti miltinį cukrų. Kai masė bus beveik paruošta, įmaišyti grietinėlę, plakti 30 sekundžių, įpilti citrinos sulčių ir vėl išplakti.

 

Paruošti boružėles ir lapelius: dalį marcipaninės masės sumaišyti su pora lašų raudonų, o kitą dalį – su keliais lašais žalių maistinių dažų ir iš raudonos masės suformuoti boružėlių kūnelius. Aplipdyti mažais šokolado gabalėliais.  Lapelius nulipdyti iš žalios marcipaninės masės. Papuošti boružėlėmis ir lapeliais Velykų pyragą.

 

12 porcijų

100 g apie 432 kcal

Paruošimo laikas: apie 8 val. 30 min.

 

Spausdinti