Jogurtiniai desertai – pirštus apsilaižysite!
2023-06-08 10:34Jogurtas – vienas sveikiausių produktų. Be to, tai universalus ingredientas, naudojamas ruošiant tiek pagrindinius patiekalus, tiek užkandžius, net desertus. Šįkart išbandykime keletą receptų, kurie pradžiugins smaližius.
Šaldytas jogurtas su braškėmis ir granola
10 porcijų
100 g 234 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 250 g granolos
- 350 braškių
- 840 g graikiško jogurto
- 100 ml ryžių salyklo sirupo
GAMINIMAS. Granolą, jeigu yra stambesnių gabalėlių, pasmulkinti elektriniu trintuvu. Braškes supjaustyti nedideliais kubeliais. Sumaišyti su jogurtu ir ryžių salyklo sirupu. Masę supilti į silikoninį indą ir 3 val. dėti į šaldiklį. Prieš patiekiant 10 min. palaikyti kambario temperatūroje, kad šiek tiek suminkštėtų. Supjaustyti norimo dydžio gabalėliais.
Drėgnas citrininis keksas
8 porcijos
100 g 357 kcal
Ruošti 1,5 val.
TEŠLAI:
- 180 g miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Trečdalis šaukštelio druskos
- 275 g natūralaus jogurto
- 3 kiaušiniai
- 125 g cukraus
- 2 šaukšteliai tarkuotos citrinos žievelės
- Pusė šaukštelio vanilės esencijos
- 120 ml saulėgrąžų aliejaus
SIRUPUI:
- 75 ml citrinų sulčių
- 65 g cukraus
GLAJUI:
- 240 g miltelinio cukraus
- 2 šaukštai citrinų sulčių
GAMINIMAS. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska. Kitame dubenyje sumaišyti jogurtą, cukrų, kiaušinius, citrinos žievelę ir vanilę. Miltų mišinį palengva įmaišyti į jogurto masę. Maišant supilti aliejų ir viską dar kartą gerai permaišyti.
Tešlą supilti į riebalais išteptą skardą ir kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Citrinų sultis sumaišyti su cukrumi ir kaitinti ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps. Truputį pravėsintą sirupą supilti ant dar šilto kekso. Palikti kepinį visiškai atvėsti. Glajaus ingredientus sumaišyti ir gautu mišiniu apšlakstyti keksą.
Nekeptas jogurtinis tortas
10 porcijų
100 g 314 kcal
Ruošti 7 val.
PAGRINDUI:
- 160 g „Gaidelio“ tipo sausainių
- 80 g sviesto
KREMUI:
- 25 g želatinos
- 100 ml šalto vandens
- 700 g graikiško jogurto
- 100 g cukraus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Šaukštas citrinos sulčių
- 200 ml 35 % riebumo grietinėlės
VIRŠUI:
- Šaukštas želatinos
- 100 ml šalto vandens
- 300 g šaldytų vyšnių be kauliukų
- 75 g cukraus
GAMINIMAS. Sausainius sutrupinti iki smulkių trupinių. Sumaišyti su ištirpintu sviestu.
Torto formos nusegamais kraštais dugną iškloti kepimo popieriumi ir sudėti sausainių masę. Ją tolygiai paskirstyti ir stipriai suslėgti, kad gautųsi tvirtas pagrindas. Dėti į šaldytuvą.
Želatiną užpilti šaltu vandeniu ir 10 min. palikti išbrinkti. Ištirpinti ant garų vonelės. Jogurtą sumaišyti su cukrumi, vanile ir citrinos sultimis. Nuolat maišant supilti atvėsintą želatinos masę. Įmaišyti iki standumo suplaktą grietinėlę. Paruoštą kremą supilti ant torto pagrindo ir 4 val. dėti į šaldytuvą, kad jogurtinė masė sustingtų.
Torto viršui želatiną užpilti vandeniu ir palikti 10 min. išbrinkti. Ištirpinti garų vonelėje. Vyšnias suberti į puodą, apibarstyti cukrumi ir kaitinti ant nedidelės kaitros, kol uogos susileis, o cukrus ištirps. Vyšnių masę truputį atvėsinti, įmaišyti želatiną. Atvėsinti iki kambario temperatūros ir užpilti ant torto viršaus. Dar porai valandų dėti į šaldytuvą.
Sluoksniuotas desertas
2 porcijos
100 g 234 kcal
Ruošti 10 min.
- 100 g granolos
- 300 g natūralaus graikiško jogurto
- 50 g miltelinio cukraus + truputį patiekti
- 2 šaukštai citrinos sulčių
- 60 g aviečių džemo
- 150 g šviežių aviečių
GAMINIMAS. Į stiklinius indelius suberti granolą. Jogurtą sumaišyti su milteliniu cukrumi ir citrinos sultimis. Dėti jo sluoksnį ant granolos. Ant viršaus – aviečių džemo, vėl jogurto sluoksnį, tvarkingai išdėlioti avietes. Patiekti pabarsčius milteliniu cukrumi. Norint daugiau gaivos, prieš patiekiant galima palaikyti šaldytuve.
Panakota su braškėmis
6 porcijos
100 g 236 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 120 g cukraus
- 250 ml 35 % riebumo grietinėlės
- 200 g natūralaus jogurto
- 3 lapeliai želatinos
- 300 g braškių
- Šviežių mėtų papuošti
GAMINIMAS. Pusę cukraus suberti į grietinėlę ir maišant kelias minutes virti, kol cukrus ištirps. Želatiną išbrinkinti šaltame vandenyje, išbrinkusius lapelius sudėti į šiltą grietinėlę ir maišyti, kol želatina ištirps. Įmaišyti jogurtą. Masę supilstyti į silikonines formeles ir 3 val. dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
Braškes supjaustyti gabalėliais (truputį pasilikti papuošti) ir užbėrus cukrumi maišant kaitinti ant nedidelės kaitros, kol pasileis. Sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės konsistencijos. Supilti ant panakotos. Papuošti likusiomis braškėmis ir mėtomis.
Autorius Jūratė Survilė