Ruduo yra, ko gero, pats tinkamiausias laikas kepti pyragams. Iš orkaitės po visus namus pasklindantis malonus kepamo pyrago kvapas neatsiejamas nuo jaukių ir šiltų, nors ir tamsių rudens ir žiemos vakarų. Štai keletas idėjų tokiems vakarams, kai, regis, nieko daugiau netrūksta tik skanaus ir šilto pyrago gabalėlio!

 

pyragai

Pyragas pynutė su džiovintų abrikosų įdaru

 

Tešlai:

  • 200 ml pieno
  • 60 g cukraus
  • 6 g sausų mielių
  • 500 g miltų
  • Kiaušinis
  • 0,25 šaukštelio druskos
  • 100 ml kefyro
  • 50 g sviesto

Įdarui:

  • 250 g džiovintų abrikosų
  • 100 g razinų
  • 50 ml brendžio
  • 70 g žemės riešutų
  • 50 g cukraus

Aptepimui:

  • Kiaušinis
  • 20 ml pieno
  • 15 g sviesto

 

Gaminimas

 

Nuplauti razinas ir džiovintus abrikosus, užpilti brendžiu, skiestu nedideliu kiekiu vandens, ir palikti mirkti 20 – 30 min. Į 100 ml pieno įdėti sausų mielių, šaukštelį cukraus ir 2 – 3 šaukštus miltų, išmaišyti, uždengti ir palikti tešlą 25 – 30 min. kambario temperatūroje. Tešlos tūris turi padidėti 2 – 3 kartus. Kiaušinį išplakti su likusiu cukrumi ir druska. Į kiaušinių masę supilti likusį pieną, kefyrą ir išmaišyti. Sudėti pusę miltų ir pradėti minkyti tešlą. Kai miltais susimaišys su likusia mase, įdėti minkšto, kambario temperatūros sviesto. Minkant tešlą pamažu supilti visus miltus. Turi gautis nelipni, bet minkšta tešla. Patepti dubenį aliejumi, įdėti iš tešlos suformuotą rutulį, uždengti maistine plėvele ir palikti kilti 1 val. šiltoje patalpoje.

 

Džiovintus vaisius nusausinti. Sausoje keptuvėje paskrudinti žemės riešutus ir, kai šiek tiek atvės, nulupti. Žemės riešutus sumalti elektriniu trintuvu, sudėti džiovintus abrikosus ir razinas, įdėti cukraus ir sutrinti iki piurė konsistencijos. Jei reikia, galima papildomai įpilti 1 – 2 šaukštus vandens.

 

Tešla turi gerokai padidėti. Tada ją šiek tiek paminkyti ir vėl palikti kilti 5 min. Iškočioti 0,5 – 0,7 cm storio tešlą, maždaug 40 x 50 cm dydžio. Tolygiai paskirstyti įdarą, užberti riešutų, paliekant 1 cm tešlos kraštelį.

 

Suvynioti tešlą kaip vyniotinį ir gerai užtvirtinti kraštus. Padėti vyniotinį ant kepimo popieriaus ir suformuoti iš jo apskritimą, vėl užtvirtinti kraštus. Kulinarinėmis žirklėmis arba peiliu padalyti pyragą į keturias dalis, bet nepjauti iki pat pyrago krašto. Kiekvieną dalį dar padalyti į 4 dalis ir atsargiai susukti šiuos tešlos segmentus į išorę, kad gerai matytųsi įdaras. Uždengti pyragą maistine plėvele ir palikti kilti 30 min.

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Sumaišyti kiaušinį su pienu arba vandeniu ir aptepti pynę. Kepti pyragą įkaitintoje orkaitėje 30 – 35 min. Tada aptepti sviestu arba aliejumi, uždengti virtuviniu rankšluosčiu ir palikti, kad visiškai atvėstų.

 

8 porcijų

100 g apie 275kcal

Ruošti: 4 val.

 

Moliūgų ir kriaušių tartaletė

 

Pyrago pagrindui:

  • 70 g sviesto
  • 50 g miltelinio cukraus
  • Kiaušinio trynys
  • 130 g miltų
  • Sviesto arba aliejaus kepti

Įdarui:

  • 2 gerai prinokusios kriaušės
  • 300 g moliūgo minkštimo
  • 1 – 2 šaukšteliai citrinų sulčių

Aptepimui:

  • 2 kiaušiniai
  • 100 ml pieno
  • 50 g cukraus
  • 200 ml 30 % grietinės
  • 50 g grietinės
  • 3 šaukštai bulvių krakmolo
  • 0,25 šaukštelio malto kardamono
  • 0,25 šaukštelio kvapiųjų pipirų
  • 40 g parmezano sūrio
  • 1 – 2 šaukštai miltelinio cukraus

 

Gaminimas

 

Išminkyti visus pyrago pagrindui reikalingus ingredientus ir palikti vėsioje vietoje 1 val. Nuplauti, nuskusti ir išimti sėklas iš kriaušių. Moliūgo minkštimą taip pat supjaustyti. Apšlakstyti citrinų sultimis. Iškočioti tešlą ir padėti į riebalais pateptą kepimo indą. Ant viršaus tolygiai paskirstyti kriaušes ir moliūgus. Sumaišyti kiaušinius, pieną, cukrų, grietinę, varškę ir bulvių krakmolą. Įdėti kardamono ir kvapiųjų pipirų. Gerai viską išmaišyti ir aptepti pyrago viršų. Orkaitę įkaitinti iki 180°. Kepti pyragą įkaitintoje orkaitėje 45 – 50 min., kol įgaus gražų auksinį atspalvį. Kai pyragas atvės, pabarstyti milteliniu cukrumi.

 

8 porcijų

100 g apie 326 kcal

Ruošti: 1 val. 30 min.

 

Sūrio pyragas su mandarinais

 

Tešlai:

  • 250 g miltų
  • 3 šaukštai cukraus
  • 180 g šalto sviesto arba margarino
  • Kiaušinis
  • Sviesto arba aliejaus kepti

Įdarui:

  • 8 šaukštai kokosų drožlių
  • 350 g mandarinų
  • 4 kiaušinių
  • Citrinos sultys
  • 750 g varškės pyragams kepti
  • 200 g cukraus
  • 3 šaukštai bulvių krakmolo
  • 2 šaukštai citrinų džemo

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Iš miltų, cukraus, sviesto arba margarino ir kiaušinių išminkyti tešlą ir palikti ją 1 val. šaldytuve. Iškočioti tešlą ir įdėti į riebalais pateptą kepimo indą. Tešlą pabadyti šakute ir kepti orkaitėje 10 min. Sausoje keptuvėje paskrudinti kokosų drožles. Nulupti mandarinus ir suskaidyti skiltelėmis. Atskirti trynius nuo baltymų, baltymus išplakti iki standžių putų. Kiaušinio trynį, citrinos sultis, varškę, cukrų, bulvių krakmolą ir skrudintas kokosų drožles sumaišyti, sudėti baltymų putėsius ir atsargiai sumaišyti. Pyrago pagrindą aptepti 3 šaukštais varškės masės. Sudėti mandarinų skilteles ir aptepti likusia varškės mase. Kepti orkaitėje apie 1 val. Išimti pyragą iš orkaitės ir, kol dar šiltas aptepti citrinų džemu. Kai šiek tiek atvės, pabarstyti kokosų drožlėmis.

 

12 porcijų

100 g apie 466 kcal

Ruošti: 1 val. 30 min.

Spausdinti