Purūs, lengvi arba gaivūs – taip apibūdinami įvairiausių sūrių tortai. Tad pats metas griebti prijuostę ir išsirinkti gardžiausią receptą!

 

surio pyragai (5)

 

Su persikais ir grietinėle

 

100 g apie 280 kcal

10 žmonių

Paruošimo laikas apie 13 val.

 

  • 200 g konservuotų persikų

Pagrindui:

  • 200 g sviestinių sausainių
  • 100 g sviesto

Kremui:

  • 600 g maskarponės
  • 300 ml grietinėlės
  • 100 g miltelinio cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto

 

Gaminimas

 

Sausainius sutrupinti ir sutrinti. Paskui sumaišyti su lydytu sviestu. Gautą masę dėti į indą, išlyginti ir suformuoti pagrindą. Tada laikyti šaldytuve apie 30 min.

 

Sūrį sumaišyti su cukrumi, vanilės ekstraktu ir išplakti. Tada supilti grietinėlę ir išplakti iki standžių putų.

 

Gautu kremu ištepti torto pagrindą, išlyginti ir laikyti šaldytuve apie 4 val. Paskui sudėti griežinėliais pjaustytus persikus ir laikyti šaldytuve per naktį. Patiekti supjausčius norimo dydžio gabalėliais.

 

surio pyragai (2)

Saldžiarūgštis su uogomis

 

100 g apie 305 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 2 val.

 

  • 200 g mėgstamų šaldytų uogų

Pagrindui:

  • 200 g sviestinių sausainių
  • 75 g sviesto

Kremui:

  • 600 g maskarponės
  • 250 g miltelinio cukraus
  • 150 g natūralaus jogurto
  • 3 kiaušiniai
  • 50 g miltų
  • 2 citrinos

 

Gaminimas

 

Sausainius sutrupinti, sutrinti ir sumaišyti su lydytu sviestu. Gautą masę dėti į indą, išlyginti ir suformuoti pagrindą. Tada laikyti šaldytuve apie 30 min.

 

Sūrį sumaišyti su cukrumi ir sutrinti. Tuomet sudėti jogurtą, supilti kiaušinių plakinį, suberti miltus ir išmaišyti. Citrinas nuplauti, nulupti, žieveles sutarkuoti. Iš vienos citrinos išspausti sultis. Į sūrio masę suberti tarkuotas citrinų žieveles ir supilti sultis. Tada suberti 100 g atšildytų uogų ir gerai išmaišyti.

 

Gautu kremu ištepti torto pagrindą, išlyginti ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Paskui atvėsinti. Patiekti papuošus likusiomis uogomis.

 

surio pyragai (4)

Šokoladinis su pasukomis

 

100 g apie 200 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1,5 val.

 

Sūrio sluoksniui:

  • 230 g rikotos
  • 70 g cukraus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • Kiaušinis

Šokolado sluoksniui:

  • 60 g juodojo šokolado
  • 120 g pasukų
  • 50 g sviesto
  • 30 ml aliejaus
  • 120 g miltų
  • 60 g kakavos miltelių
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 70 g rudojo cukraus
  • 30 g miltelinio cukraus
  • 2 kiaušinių baltymai
  • 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Visus sūrio sluoksniui skirtus ingredientus sumaišyti ir išplakti.

 

Šokoladą sutrupinti. Tada sumaišyti su sviestu, aliejumi ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol masė taps vientisa. Miltus persijoti, sumaišyti su kakava, kepimo milteliais ir pagardinti prieskoniais. Rudąjį cukrų sumaišyti su milteliniu. Pasukas sumaišyti su baltymais, vanilės ekstraktu ir išplakti. Paskui supilti šokolado, miltų mišinius, suberti cukrų ir gerai išmaišyti. Gautą tešlą padalyti pusiau. Vieną jų supilti į kepimo indą, kitą – sumaišyti su sūrio mase ir taip pat supilti į kepimo indą. Tortą kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Paskui atvėsinti ir supjaustyti norimo dydžio gabalėliais. Galima patiekti papuošus uogomis arba vaisiais.

 

surio pyragai (6)

Vengriškas su varške

 

100 g apie 200 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1,5 val.

 

  • 750 g varškės
  • 4 kiaušiniai
  • 200 g cukraus
  • 125 g margarino
  • 3 šaukštai grietinės
  • 2 šaukštai vanilinio cukraus
  • 700 ml pieno
  • 500 g makaronų
  • 20 ml citrinos sulčių
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Pastaruosius pagardinti druska ir išplakti iki standžių putų. Trynius sumaišyti su cukrumi ir išplakti. Tada sudėti margariną, grietinę, suberti vanilinį cukrų ir išmaišyti. Pieną užvirinti, suberti makaronus ir nuolatos maišant virti ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Tada šiek tiek atvėsinti ir sumaišyti su trynių mase. Tuomet sudėti varškę ir sutrinti. Paskui atsargiai įmaišyti baltymus ir supilti sultis. Gautą tešlą dėti į kepimo indą ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 150 °C temperatūros. Galima patiekti papuošus mėgstamomis uogomis.

 

surio pyragai (3)

Paprastas maskarponės

 

100 g apie 320 kcal

10 žmonių

Paruošimo laikas apie 5 val.

 

Pagrindui:

  • 220 g sviestinių sausainių
  • 100 g mėgstamų riešutų
  • 100 g sviesto

Kremui:

  • 500 g maskarponės
  • 3 šaukštai želatinos
  • 150 ml vandens
  • 400 g saldinto sutirštinto pieno
  • Šaukštas medaus
  • 250 ml grietinėlės

 

Gaminimas

 

Sausainius sutrupinti ir sutrinti. Tada sumaišyti su smulkintais riešutais ir lydytu sviestu. Gautą masę dėti į indą, išlyginti ir suformuoti pagrindą. Tada laikyti šaldytuve apie 30 min.

 

Želatiną sumaišyti su vandeniu ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol ištirps. Tuomet palikti atvėsti. Sūrį sumaišyti su pienu, lydytu medumi, grietinėle ir išplakti. Paskui supilti želatiną ir maišyti, kol masė sutirštės.

 

Gautu kremu ištepti torto pagrindą, išlyginti ir laikyti šaldytuve apie 4 val. Patiekti supjausčius norimo dydžio gabalėliais.

 

surio pyragai (1)

Niujorkietiškas su krekeriais

 

100 g apie 250 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 4,5 val.

 

Pagrindui:

  • 100 g krekerių
  • 50 g sviesto

Kremui:

  • 120 g maskarponės
  • 30 g miltų
  • 250 g grietinės
  • Šaukštas vanilės ekstrakto
  • 250 g cukraus
  • 160 ml pieno
  • 4 kiaušiniai
  • Šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės
  • Šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės

 

Gaminimas

 

Krekerius sutrupinti. Tada sumaišyti su lydytu sviestu. Gautą masę dėti į indą, išlyginti ir suformuoti pagrindą.

 

Miltus persijoti. Tuomet sumaišyti su grietine ir vanilės ekstraktu. Sūrį sumaišyti su cukrumi ir sutrinti. Paskui supilti pieną ir išmaišyti. Tada įmušti po vieną kiaušinius ir gerai išmaišyti. Galų gale sudėti miltų mišinį, suberti tarkuotas žieveles ir dar kartą gerai išmaišyti.

 

Gautu kremu ištepti torto pagrindą, išlyginti ir kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Paskui atvėsinti ir laikyti šaldytuve apie 3 val. Galima patiekti su trintais vaisiais arba uogomis, papuošus mėgstamais žalumynais.

 

Įdomu

  • Manoma, kad pirmasis sūrio tortas pagamintas senovės Graikijoje maždaug prieš 2 000 m. Šis skanėstas netgi įteiktas kaip apdovanojimas atletui per olimpines žaidynes.
  • Niujorkietis Williamʼas Lawrenceʼas 1872 m. atsitiktinai atrado grietinėlės sūrį bandydamas pagaminti prancūzišką minkštą sūrį.
  • Brangiausias sūrio torto gabalėlis kainuoja apie 265 Eur. Jį galima įsigyti „Saks Fifth Avenue“.
  • Būna ir pikantiško skonio tortų, pavyzdžiui, pagardintų česnaku arba žalumynais.
  • Liepos 30-oji – Nacionalinė JAV sūrio torto diena.

 

Spausdinti