Nuo Pelenų dienos (visą laiką trečiadieno po Užgavėnių) prasideda septynios gavėnios savaitės arba 40 dienų, atmetus sekmadienius, pasninkas, kai rekomenduojama visiškai arba iš dalies susilaikyti nuo mėsiškų patiekalų. Iki šiol ypač religingi žmonės atsisakydavo ir pieno produktų. Pagrindiniai valgiai ant mūsų prosenelių ir senelių stalo šį laikotarpį buvo silkė, įvairios košės, bulvės su lupenomis ir raugintais kopūstais, kisielius. Galbūt dabar retas laikosi šių gražių, katalikiškų papročių, bet nors vieną dieną per savaitę susilaikyti nuo kokio nors produkto yra naudinga ne tik sielai, bet ir kūnui. Gal šiandien arba rytoj grikių apkepo? Tai pasninkinis patiekalas, nors ir nelabai griežtas…

 

Grikių apkepas

 

grikių apkepas

 

  • 300 g grikių kruopų.
  • 300 g pievagrybių
  • Pusė svogūno
  • 3 skiltelės česnako
  • 250 g fetos (nebūtinai)
  • 4 kiaušiniai (nebūtinai)
  • 3 šaukštai sviesto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, aitriosios paprikos ir Provanso žolelių mišinio pagal skonį
  • Petražolių puošti

 

Gaminimas

 

Grikių kruopas nuplauti, nusausinti ir supilti į puodą. Užpilti verdančiu vandeniu tiek, kad vandens būtų maždaug 2 cm virš kruopų. Kai užvirs, įdėti druskos, sumažinti ugnį ir toliau virti 10 minučių. Paskui košę palikti šiltoje vietoje, kad išbrinktų (apie 30 minučių). Pievagrybius nuvalyti ir supjaustyti. Palikti kelis gražius grybukus puošybai. Smulkintą svogūną pakepinti svieste. Sudėti grybus, smulkintą česnaką ir ant mažos ugnies pakepinti 5 minutes. Stambiai supjaustyti fetos sūrį. Košę sugrūsti šakute. Sudėti sūrį ir grybus, atsargiai išmaišyti. Išplakti kiaušinius su prieskoniais. Grikius sumaišyti su plaktais kiaušiniais ir sudėti į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą skardą. Viršų papuošti likusiais grybais. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Iškepusį apkepą papuošti šviežiomis petražolių šakelėmis.

 

100 g apie 205 kcal

Paruošimo laikas: apie valandą

4 porcijos

Spausdinti