Vidutinio dydžio granate yra apie 600 sėklų su minkštimu, kurios yra nepaprastai vertingos. Jas galima valgyti vienas, spausti sultis, pabarstyti grūdų košes, salotas arba naudoti įvairiuose sudėtingesniuose patiekaluose (tiek saldžiuose, tiek sūriuose). Egzistuoja teorija, kad Rojaus soduose granatmedžių vaisiai buvo uždrausti. Kad ir kaip būtų, dabar kiekvienas gali įsigyti šių puikių vaisių, derinti juos su kitais produktais ir stiprinti savo sveikatą!

 

Granatų sėklose su minkštimu yra organizmui naudingų skaidulų ir mažai kalorijų, todėl tai nepakeičiamas produktas metant svorį. 100 g granatų sėklų su minkštimu yra tik 83 kalorijos ir 4 g dietinių skaidulų. Skaidulos greitina medžiagų apykaitą ir padeda išvengti virškinamojo trakto ligų.

 

Granatai turtinti vitaminų E, C ir K. Vitaminas C stiprina imuninę sistemą, padeda greičiau gyti žaizdoms, gerina geležies įsisavinimą su maistu ir apsaugo nuo dantenų ligų. Vitaminas K stiprina kaulus ir padeda išlaikyti odą jauną. Vitaminas E sumažina širdies ligų, vėžio riziką, saugo nuo aplinkos teršalų.

 

Granatuose taip pat labai daug mineralinių medžiagų: kalio, kuris stiprina raumenis iš širdį. Skaisčiai raudonose sėklose su minkštimu itin daug augalinės kilmės geležies, kuri gerina kraujotaką ir stiprina imuninę sistemą. Be to, šiuose egzotiniuose vaisiuose yra nedideli kiekiai kalcio, cinko ir magnio, kurie padeda išlaikyti sveikus dantis ir kaulus.

 

Granatų ir avižinių dribsnių pyragas

granatu pyragas

  • Granatas
  • 90 g avižinių dribsnių
  • 150 g miltų
  • 60 g graikinių riešutų
  • 120 g sviesto
  • 100 g rudojo cukraus
  • 100 g baltojo cukraus
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 0,5 šaukštelio maistinės sodos
  • Druskos, malto cinamono pagal skonį
  • Migdolų drožlių puošti

 

Gaminimas

 

Kambario temperatūros sviestą ištrinti su ruduoju ir baltuoju cukrumi. Įmušti kiaušinį, įdėti vanilės ekstrakto ir gerai išmaišyti. Atskirai sumaišyti miltus, avižinius dribsnius, kepimo mitelius ir druską. Maišant, po truputį sudėti sausą mišinį į sviesto ir cukraus masę. Sudėti skaldytus graikinius riešutus ir granatų sėklas, vėl išmaišyti. Tešlą sudėti į kepimo popieriumi išklotą arba riebalais išteptą skardą. Viršų pabarstyti migdolų drožlėmis.  Kepti 12 – 13 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, kol įgaus auksinę spalvą.

 

100 g apie 343 kcal

Paruošimo laikas: 25 min

10 – 15 porcijų

 

Itališki granatų sėklų ir sūrio skrebučiai

 

  • Pusė granato sėklų
  • Pusės citrinos sulčių
  • 200 g rikotos
  • 3 riekės itališkos duonos
  • 30 ml alyvuogių aliejaus
  • Mėtų lapelių pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Rikotos sūrį, granato sėklas ir šviežias citrinų sultis sumaišyti. Iš abiejų paskrudinti itališkos duonos riekes. Su rikota sumaišyti smulkintas mėtas, paskaninti druska ir pipirais. Įpilti alyvuogių aliejaus ir išmaišyti. Duonos skrebučius apšlakstyti aliejumi ir ant viršaus uždėti rikotos ir granatų sėklų masės.

 

100 g apie 240 kcal

Paruošimo laikas: 20 min

3 porcijų

 

Persiškas vištienos troškinys su granatais

Granatai2

  • 1 kg vištienos šlaunelių arba krūtinėlių
  • 1 – 2 svogūnai
  • 30 ml sviesto
  • 45 ml alyvuogių aliejaus
  • 75 ml granatų sirupo
  • 75 g graikinių riešutų
  • 0,5 ml vištienos sultinio
  • 60 g cukraus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, muskatų, cinamono, ciberžolės pagal skonį
  • Granatų sėklų puošti

 

Gaminimas

 

Sausoje keptuvėje, ant vidutinės ugnies apskrudinti graikinius riešutus. Kai atvės, sumalti. Maltus graikinius riešutus sumaišyti su granatų sirupu, cukrumi ir prieskoniais.  Į keptuvę įdėti 15 ml sviesto ir 30 ml aliejaus. Kai sviestas išsilydys, sudėti supjaustytą, pasūdytą ir nusausintą vištieną. Kepti, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Atskirai įkaitinti likusį aliejų ir sviestą, pakepinti smulkintus svogūnus, kol taps skaidrūs. Sudėti apkeptą vištieną, supilti vištienos sultinį ir virti ant mažos ugnies apie 30 minučių. Tada supilti granatų sirupą su prieskoniais ir išmaišyti. Troškinį dažnai pamaišyti, kad riešutai neprisviltų prie puodo dugno. Troškinys yra išviręs, kai vištiena minkšta. Pabarstyti granatų sėklomis. Patiekti su ryžiais.

 

100 g apie 189 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

4 – 5 porcijų

Spausdinti