Plaktos grietinėlės laižymas nuo piršto arba netyčia į baltą gardėsį įmerktas nosies galiukas daugeliui primena itin saldžias vaikystės minutes… Šiai akimirkai, vertai nuodėmės, neatsispiria ne tik mažieji, bet ir suaugusieji!

 

grietineles desertai (7)

Panakota su mangais

 

100 g apie 250 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 6,5 val.

 

  • 380 ml riebios grietinėlės
  • 120 ml pieno
  • 5 g želatinos
  • 2 šaukštai cukraus
  • Šaukštas medaus

Papuošti:

  • Mangas
  • 4 mėtų lapai

 

Gaminimas

 

Grietinėlę sumaišyti su pienu, želatina ir kaitinti ant silpnos ugnies, kol ji ištirps. Tada suberti cukrų, sudėti medų ir kaitinti dar, kol cukrus ištirps. Gautą masę nukošti, nugriebti putas ir atvėsinti. Laikyti šaldytuve apie 6 val.

 

Patiekti papuošus mango kubeliais ir mėtų lapais.

 

grietineles desertai (8)

Varškės tortas su braškėmis

 

100 g apie 190 kcal

10 žmonių

Paruošimo laikas apie 3,5 val.

 

  • 300 ml riebios grietinėlės
  • 500 g varškės
  • 500 g braškių
  • 3 šaukštai cukraus
  • 50 ml vandens
  • 40 g želatinos

 

Gaminimas

 

Grietinėlę išplakti su cukrumi. Tada sudėti varškę ir gerai išmaišyti. Karštame vandenyje ištirpinti želatiną. Gautą skystį lėtai supilti į grietinėlės bei varškės masę ir išmaišyti. Braškes perpjauti pusiau ir užpilti gauta mase. Laikyti šaldytuve apie 3 val.

 

grietineles desertai (1)

Moliūgų ir spanguolių sluoksniuotis

 

100 g apie 150 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 45 min.

 

  • 220 g riebios grietinėlės
  • 420 g moliūgų košės
  • Šaukštas moliūgo pyragui skirtų prieskonių
  • 780 g spanguolių
  • 120 g miltelinio cukraus
  • 230 g tepamojo sūrelio
  • 170 g graikiško jogurto
  • 80 ml imbierų sirupo
  • 30 g apelsinų žievelių

Papuošti:

  • 100 g purškiamos grietinėlės
  • 100 g spanguolių
  • 20 g migdolų drožlių

 

Gaminimas

 

Grietinėlę išplakti su milteliniu cukrumi. Tepamąjį sūrelį taip pat išplakti. Tada sumaišyti su moliūgų koše ir jogurtu. Paskui supilti sirupą, suberti prieskonius ir gerai išmaišyti. Gautą masę atšaldyti. Apelsinų žieveles susmulkinti, sumaišyti su spanguolėmis ir kaitinti ant silpnos ugnies apie 2 min. Tuomet atvėsinti. Į desertui skirtus indelius sluoskniais dėti moliūgų, grietinėlės ir spanguolių mases.

 

Patiekti papuošus grietinėle, spanguolėmis ir migdolų drožlėmis.

 

grietineles desertai (6)

Gaivi vanilinė krembriulė

 

100 g apie 310 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 4,4 val.

 

  • 560 ml riebios grietinėlės
  • Vanilės ankštis
  • 5 kiaušinių tryniai
  • 120 g cukraus

Papuošti:

  • 2 braškės
  • Mėtų lapų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Vanilės ankštį perpjauti išilgai, sumaišyti su grietinėle ir kaitinti ant silpnos ugnies apie 5 min. Tada vanilės ankštį išimti. Kiaušinių trynius sumaišyti su 60 g cukraus ir išplakti. Abi mases sumaišyti. Paskui dėtui į karščiui atsparius indelius (¾ jų turi būti apsemti karštu vandeniu) ir kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 170 °C temperatūros. Tada atvėsinti ir laikyti šaldytuve apie 3 val. Krembriulė viršų apibarstyti likusiu cukrumi ir kaitinti specialiu prietaisu, kad karamelizuotųsi.

 

Patiekti papuošus braškėmis ir mėtų lapais.

 

grietineles desertai (2)

Šokoladinių sausainių ir mėlynių duetas

 

100 g apie 220 kcal

3 žmonėms

Paruošimo laikas apie 35 min.

 

  • 500 ml grietinėlės
  • 200 g šokoladinių sausainių
  • 60 g miltelinio cukraus

Papuošti:

  • 200 g mėlynių
  • Mėtų lapų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Grietinėlę išplakti su milteliniu cukrumi. Sausainius susmulkinti. Į desertui skirtus indelius sluoksniais dėti grietinėlės ir sausainių mases.

 

Patiekti papuošus mėlynėmis ir mėtų lapais.

 

grietineles desertai (4)

Ledai su lazdynų riešutais

 

100 g apie 255 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 25 min.

 

  • 130 g ledų su grietinėle
  • 20 g cinamono
  • 30 ml lazdynų riešutų sirupo
  • 100 g vynuogių

Papuošti:

  • 100 ml purškiamos grietinėlės
  • 20 g pabarstukų
  • 8 negliaudyti lazdynų riešutai
  • 8 kavos pupelės

 

Gaminimas

 

Ledus apibarstyti cinamonu ir apšlakstyti sirupu. Vynuoges perpjauti pusiau ir jomis papuošti ledus.

Tada apipurkšti grietinėle. Patiekti papuošus pabarstukais, riešutais ir kavos pupelėmis.

 

grietineles desertai (3)

Ledais įdaryta citrina

 

100 g apie 150 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 25 min.

 

  • 70 g ledų su grietinėle
  • 2 citrinos

Papuošti:

  • 2 šaukštai braškių sirupo
  • Mėtų lapų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Ledus sumaišyti su iš vienos citrinos išpaustomis sultimis ir išplakti. Gauta mase įdaryti išskobtą likusią citriną.

 

Patiekti apšlaksčius braškių sirupu ir papuošus mėtų lapais.

 

grietineles desertai (5)

Vaikystę menantys plikyti pyragėliai

 

100 g apie 190 kcal

6 žmonėms

Paruošimo laikas apie 1 val.

 

  • 190 ml pieno
  • 100 g sviesto
  • 150 g miltų
  • 3 kiaušiniai
  • Druskos, cukraus pagal skonį

Įdarui:

  • 150 ml plakamosios grietinėlės

Papuošti:

  • 100 g braškių
  • Mėtų lapų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Pieną sumaišyti su sviestu, pagardinti druska, cukrumi ir kaitinti iki užvirimo. Miltus persijoti, pamažu suberti į gautą masę ir gerai išmaišyti. Tada supilti kiaušinių plakinį ir dar kartą išmaišyti. Iš gautos masės formuoti pyragėlius. Juos kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Tuomet atvėsinti.

 

Pyragėlius įdaryti grietinėle.

 

Patiekti papuošus braškėmis ir mėtų lapais.

 

Įdomu

 

  • Grietinėlė pirmą kartą išplakta XVI a. Italijoje receptai, į kurių sudėtį įėjo šis ingredientas, pasirodė 1549 m., Prancūzijoje – 1604 m.
  • Remiantis Oksfordo anglų kalbos žodynu, plaktos grietinėlės terminas atsirado 1673 m. Tačiau prancūzų receptuose jis vartotas jau anksčiau – nuo 1629 m. Iki tol grietinėlė keliuose receptuose buvo pavadinta „pieno sniegu“.
  • 1545 m. Anglijoje rastas receptas, kuriame galima įžvelgti grietinėlės užuomazgų. Tiesa, šis pagardas buvo pagamintas iš kiaušinio baltymo ir rožių vandens.
  • Kaitinant grietinėlę aukštesnėje negu 50 °C temperatūroje ji tampa sviestu.
  • 2011 m. Melissa Arkin ir Casey McLaughlinas pasiekė rekordą – ant karšto šokolado puodelio išpurškė daugiau negu 18,4 cm aukščio grietinėlės masę.
  • Sausio 5-ąją minima plaktos grietinėlės diena.
Spausdinti