Tikriausiai žinote, kad šokoladas yra mėgstamiausias britų karalienės Elžbietos II saldumynas, bet šis produktas puikus ne tik dėl to. Ko gero, būtų galima sakyti, kad visos mergaitės ir moterys yra kaip karalienės! Galų gale, kas iš mūsų nemėgsta valgyti suvalgyti juodojo šokolado gabalėlio su kava ar tiesiog suvalgyti plytelę, kad būtų gera nuotaika. Tačiau ne visi šokoladai, kuriuos perkame, būna skanūs ir (ar) naudingi sveikatai. Taigi, kaip išsirinkti tikrai aukštos kokybės šokolado plytelę tarp šokoladų įvairovės?

 

sokoladas

Kokie yra kokybiško šokolado požymiai?

 

Visų pirma, aukštos kokybės šokoladas turi stipriai traškėti kramtant, o patrynus – blizgėti. Lūžio taškas turi būti aiškus ir lygus. Antra, jis greitai ištirpsta ant liežuvio, neprilimpa, nesukelia nemalonių lipnių pojūčių. Be to, pabaigus valgyti tokį šokoladą, liežuvis turi greitai išsivalyti nuo apnašų. Tai yra vienas akivaizdžiausių kokybės įrodymų.

 

Kaip vizualiai patikrinti šokolado kokybę? 

 

Įvertinkite sudėtį. Aukštos kokybės juodajame šokolade yra trys komponentai: kakavos sviestas, kakavos masė ir cukrus.

 

Atkreipkite dėmesį į kainą. Kokybiškų plytelių kaina niekada nebus labai maža. Pavyzdžiui, 100 g juodojo šokolado plytelė, kurioje yra 70 % sausųjų kakavos medžiagų, gali kainuoti 2,99 Eur.

 

Be pirmiau išvardytų ženklų šokolado kokybę galima patikrinti naudojant pieną. Norėdami tai padaryti, panardinkite šokolado gabalėlius į pieną. Jei skęsta, tai yra natūralus šokoladas. Jei jis lieka ant paviršiaus – jame yra priemaišų.

 

Kakavos kiekio standartai

 

Ingredientų procentinė dalis priklauso nuo šokolado rūšies. Jei karčiajame šokolade turėtų būti ne mažiau nei 55 %, tai pieniško šokolado norma yra laikoma 25 % ir daugiau kakavos sausųjų medžiagų. Lengviausias būdas įsiminti skaičius yra žvilgtelėjus į žemiau esančią lentelę:

Tipas Sausųjų kakavos medžiagų procentinė dalis (%)
Kartusis Ne mažiau kaip 55 %
Juodasis Ne mažiau kaip  40 %
Pieniškas Ne mažiau kaip 25 %

 

Pastaba! Baltajame šokolade nėra kakavos pupelių. Jame yra kakavos sviesto (ne mažiau nei 20 %), pieno (ne mažiau nei 14 %) ir cukraus.

 

Ko dar yra šokolade?

 

Pakanka perskaityti sudėtį ant šokolado pakuotės, kas sužinotumėte, ko jame dar yra. Sąraše gali būti vienas ar keli ingredientai. Gali būti naudojamas rapsų arba palmių aliejus vietoj kakavos sviesto. Tačiau, jei tokio aliejaus kiekis viršija 5 %, tai jau yra konditerinė plytelė arba šokolado gaminys. Šokolade gali būti pieno miltelių ir pieno riebalų (pastarieji yra pieniško ir baltojo šokolado dalis, nepabloginanti jo kokybės).

 

Beje, kartais gamintojai gryną kakavos masę pakeičia kakavos milteliais. Tada šokoladas praranda kokybę ir skonį, bet tampa pigesnis.

 

Gerose parduotuvėse įsigytuose šokoladuose neturėtų būti skonio stipriklių ir dirbtinių dažiklių.

 

Šokolado galiojimas

 

Juodasis ir kartusis šokoladas gali būti laikomas 18 mėnesių. Pieniškas ir baltasis – iki 12 mėnesių. Šokoladas su įdaru – nuo 6 iki 9 mėnesių (priklausomai nuo įdaro sudėties).

 

Dabar jūs žinote, kaip pasirinkti aukštos kokybės šokoladą ir nesuklysti!