Nuo seno žinoma, kad agurkai padeda gydyti įvairias ligas. Juose daug organizmui naudingų medžiagų, todėl tai itin vertingas produktas. Agurkais gardinamos salotos, įvairūs užkandžiai ir sriubos.

 

100 g apie 15 kcal

Angliavandenių – 4 g

Baltymų – 1 g

Riebalų – 0 g

 

Naudingos medžiagos 100 g 
Vitaminas A 3,15 µg
Vitaminas C 2,8 mg
Vitaminas K 16,4 µg
Niacinas 0,1 mg
Folatai 7 µg
Cholinas 6 mg
Kalcis 16 mg
Geležis 0,3 mg
Magnis 13 mg
Fosforas 24 mg
Kalis 147 mg
Natris 2 mg
Cinkas 0,2 mg
Manganas 0,1 mg
Omega-3 riebalų rūgštys 5 mg
Omega-6 riebalų rūgštys 28 mg

 

Istorijos keliu

 

Manoma, kad agurkai pradėti auginti III a. pr. m. e. Indijoje ir Egipte. I a. pr. Kr. šios daržovės pasiekė Vidurio Rytų civilizacijas ir Europą. Romos imperijos piliečiai ypač vertino agurkų skonį ir naudą. Šias daržoves valgė visų luomų atstovai. Agurkais gydyta rega, skorpionų įkandimai, nevaisingumas ir daug kitų ligų. Senovėje šių daržovių nauda buvo neišmatuojama. Po Romos žlugimo jos buvo šiek tiek pamirštos, tačiau XV a. agurkų populiarumas gerokai išaugo visame pasaulyje. XVIII a. prekyba Šiaurės Amerikoje šiomis daržovėmis sustojo dėl išplatinto pranešimo, kad termiškai neapdorotos daržovės kelia rimtą pavojų žmonių sveikatai. Prekyba agurkais vėl intensyviai pradėta vykdyti tik XIX a.

 

Nauda sveikatai

 

Stiprina organizmą. Įrodyta, kad agurkų sultys stiprina organizmą. Kasdien geriant po stiklinę jų greitėja medžiagų apykaita, valosi kepenys ir stiprėja nervų sistema. Be to, agurkų sultys normalizuoja kraujospūdį. Šios daržovės žadina apetitą ir gerina virškinimą. Jose esantis jodas padeda atsikratyti skydliaukės problemų, stiprina kraujagysles ir gerina atmintį.

 

Drėkina odą. Dėl drėkinamųjų savybių agurkai dažnai naudojami įvairiems kremams gaminti. Turint sausą odą galima sutarkuoti agurką ir jo tyrele ištepti veidą. Normalią arba mišrią veido odą galima palepinti agurkų sulčių ir pieno mišiniu. Riebiai odai tiks mišinys iš šaukšto agurkų sulčių, šaukštelio grietinėlės ir plakto kiaušinio baltymo. Šios naminės kaukės atgaivins, pamaitins ir sudrėkins odą.

 

Gerina smegenų veiklą. Agurkai pasižymi uždegimo slopinamuoju poveikiu dėl juose esančio fisetino, kuris svarbus smegenų veiklai. Ši medžiaga saugo smegenų ląsteles nuo irimo ir padeda išvengti Alzheimerio ligos.

 

Sergsti nuo vėžio. Agurkuose gausu polifenolių, kurie padeda išvengti krūties, gimdos, kiaušidžių ir prostatos vėžio. Šiose daržovėse taip pat apstu kukurbitacinų, kurie irgi saugo nuo onkologinių ligų.

 

Saugo nuo uždegimų. Įrodyta, kadagurkų ekstraktas – puiki priemonė, kuri padeda kovoti su įvairiais uždegimais.

 

Antioksidantų šaltinis. Šiose daržovėse gausu antioksidantų, taip pat vitamino C ir beta karoteno. Jose yra flavonoidų, kurie saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio, padeda kovoti su vėžiu ir mažina riziką susirgti širdies ligomis.

 

Gerina širdies veiklą. Agurkuose apstu kalio, kuris normalizuoja kraujospūdį. Šios daržovės itin nekaloringos, todėl tinka tiems, kurie laikosi dietos. Be to, jos saugo nuo cholesterolio pertekliaus organizme ir širdies ligų.Agurkuoseesantis magnis mažina insulto ir infarkto riziką.

 

agurkai (1)

Špinatų ir pomidorų salotos

 

100 g apie 65 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 20 min. 

 

  • 300 g špinatų
  • 200 g vyšninių pomidorų
  • Ilgavaisis agurkas

Padažui:

  • 20 ml baltojo vyno acto
  • 10 ml alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis cukraus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Pomidorus, agurką susmulkinti ir sumaišyti su špinatais.

 

Visus padažui skirtus ingredientus sumaišyti ir pagardinti prieskoniais. Salotas patiekti apšlaksčius gautu padažu.

 

agurkai (2)

Vieno kąsnio suktinukai 

 

100 g apie 70 kcal

2 žmonėms

Paruošimo laikas apie 35 min.

 

  • 2 ilgavaisiai agurkai
  • Krevečių papuošti
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 10 g krapų
  • 30 g svogūnų laiškų
  • 200 g varškės
  • 100 ml grietinės
  • 0,5 šaukšto druskos

 

Gaminimas

 

Agurkus supjaustyti plonais griežinėliais ir pasūdyti.

 

Žalumynus susmulkinti. Varškę sumaišyti su grietine ir druska. Tada sumaišyti su smulkintais žalumynais.

 

Agurkų griežinėlius įdaryti gautu įdaru ir susukti. Galima sutvirtinti mediniais smeigtukais. Patiekti papuošus krevetėmis.

 

agurkai (3)

Agurkų sriuba su kokosais

 

100 ml apie 55 kcal

4 žmonėms

Paruošimo laikas apie 40 min.

 

  • 1 kg trumpavaisių agurkų
  • 1/4 kokoso
  • 2 aitriosios paprikos
  • 500 g jogurto be priedų
  • 500 g pasukų be priedų
  • 3 šaukštai citrinos sulčių
  • 2 šaukštai smulkintų kalendrų
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 0,5 šaukštelio cukraus

 

Gaminimas

 

Agurkus ir kokoso minkštimą sutarkuoti, paprikas susmulkinti. Jogurtą sumaišyti su pasukomis, sultimis, kalendromis ir išplakti. Tada sudėti agurkus, paprikas, kokosus, suberti druską, cukrų ir išmaišyti. Galima patiekti su traškiomis duonelėmis, papuošus smulkintais krapais ir agurkų griežinėliais.

 

Specialistės komentaras

Asmeninė trenerė Olga Grinskis

 

Daugiau negu 90 % agurko sudaro vanduo, kuris gerina medžiagų apykaitą. Vanduo padeda palaikyti optimalią skysčių pusiausvyrą organizme, šalina toksinus ir kitas nuodingas medžiagas. Žinoma, agurkai vertingi ir dėl juose esančių vitaminų bei mineralinių medžiagų. Šiose daržovėse gausu vandenyje tirpių vitaminų PP, B grupės vitaminų, askorbo rūgšties, retinolio. Taip pat eterinių aliejų ir tartrono rūgšties, kuri stabdo angliavandenių perdirbimą bei riebalų susidarymą. Daugeliui žinoma, kad agurkai – puiki daržovė trokštantiems sulieknėti. Jie nekaloringi, be to, švieži agurkai gerina virškinimą ir šalina vandens perteklių iš organizmo.

 

Įdomu

 

  • Iš kur ir kaip atsirado agurko pavadinimas, tiksliai nežinoma. Vietiniai Indijos gyventojai mano, kad šis pavadinimas susijęs su legenda apie kunigaikštį, kuris turėjo 60 000 vaikų, t. y. tiek, kiek viename agurke yra sėklų.
  • Šiose daržovėse daugiausia vandens – net 97 %!
  • Agurkai nuo seno naudojami kosmetikoje, nes pasižymi balinamosiomis savybėmis, sutraukia poras ir lygina raukšles.
  • Indijoje natūralioje aplinkoje aplink medžius besivyniojantys 20 m ilgio agurkai laikomi uoginiais augalais.
  • Daugiausia jų užauginama Kinijoje – apie 40,7 mln. t per metus.
  • Jeigu rytais kamuoja prasta savijauta arba galvos skausmas, galima prieš einant miegoti suvalgyti agurko griežinėlių. Tuomet kitą rytą pabusite žvalūs, pailsėję ir geros nuotaikos.

 

Spausdinti