Plikytos tešlos pyragaičiai kildinami iš Prancūzijos, tačiau jų išskirtinę tešlą sukūrė italų šefas Pantanelli. Tiesa, tuo metu, kai 1540-aisiais pasauliui padovanojo šį gardumyną, jis jau gyveno Prancūzijoje. Nuo to laiko plikytos tešlos pyragaičiai įgavo įvairiausių variacijų ir išplito po visą pasaulį. Metas išbandyti!

 

Su grietinėle ir šokoladu

 

12 vnt.

100 g 311 kcal

Ruošti 50 min.

 

TEŠLAI:

  • 150 ml šalto vandens
  • 50 g sviesto
  • 75 g miltų
  • 2 kiaušiniai

ĮDARUI:

  • 300 ml riebios grietinėlės
  • 2 šaukštai cukraus
  • Pusė šaukštelio vanilės ekstrakto

GLAISTUI:

  • 125 g juodojo šokolado
  • 25 g sviesto
  • 2 šaukšteliai medaus
 

GAMINIMAS. Vandenį supilti į puodą, sudėti kubeliais pjaustytą sviestą ir kaitinti ant nedidelės kaitros, kol sviestas ištirps ir viskas užvirs. Pamažu suberti miltus ir maišyti, kol tešla sušoks į kamuoliuką. Nukelti. Kiaušinius išplakti ir įmaišyti į truputį pravėsusią tešlą. Ji turi išeiti šilkinė, vientisa. Kepimo popieriumi išklotoje skardoje šaukšteliu suformuoti 12 rutuliukų. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Vos iškepusiems pyragaičiams šonuose pradurti po skylutę, kad išeitų garai. Palikti atvėsti. Grietinėlę išplakti su cukrumi ir vanilės ekstraktu. Konditeriniu maišeliu arba švirkštu į kiekvieną pyragėlį įspausti įdaro pro skylutę, ją šiek tiek praplečiant. Šokoladą su kitais ingredientais ištirpinti garų vonelėje. Gautu glajumi apšlakstyti pyragaičius.

 

Delicious,Profiteroles,Dessert

   

Su maskarpone

 

8 vnt.

100 g 299 kcal

Ruošti 1,5 val.  

 

TEŠLAI:

  • 130 g sviesto
  • 220 ml vandens
  • 150 g miltų
  • Žiupsnelis druskos
  • 4 kiaušiniai

ĮDARUI:

  • 100 ml riebios grietinėlės
  • 3 šaukštai cukraus
  • 200 g maskarponės

VIRŠUI:

  • Miltelinio cukraus ir migdolų riekelių papuošti
 

GAMINIMAS. Kubeliais pjaustytą sviestą su vandeniu kaitinti ant nedidelės kaitros, kol sviestas išsilydys ir viskas užvirs. Suberti miltus, druską ir maišant kaitinti, kol tešla sutirštės ir ims atšokti nuo puodo kraštų. Nukelti ir palikti pravėsti.

 

Į pravėsusią tešlą po vieną įmušti kiaušinius. Maišyti, kol susidarys glotni, vientisa tešla. Supilti į konditerinį maišelį ir kepimo popieriumi išklotoje skardoje suformuoti aštuonis riestainėlius. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Iškepusius palikti atvėsti. Grietinėlę kartu su cukrumi išplakti iki standžių putų ir atsargiai sumaišyti su maskarpone. Pyragėlius perpjauti pusiau horizontaliai. Ant vienos pusės konditeriniu maišeliu išspausti įdaro ir uždengti kita puse. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi ir migdolų riekelėmis. Norint intensyvesnio skonio, migdolus prieš tai paskrudinti sausoje keptuvėje.

 

Homemade,Choux,Pastry,Cake,Paris,Brest,With,Almond,Flakes,And

 

Su avietiniu įdaru

 

12 vnt.

100 g 305 kcal

Ruošti 55 min.

 

TEŠLAI:

  • 160 ml vandens
  • 60 g sviesto
  • 100 g miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai cukraus

ĮDARUI:

  • 80 ml riebios grietinėlės
  • 3 šaukštai cukraus
  • 180 g maskarponės
  • 200 g aviečių
 

GAMINIMAS. Vandenį supilti į puodą, sudėti kubeliais pjaustytą sviestą ir kaitinti ant nedidelės kaitros, kol sviestas ištirps ir viskas užvirs. Pamažu suberti miltus ir maišyti, kol tešla sutirštės. Nukelti. Kiaušinius išplakti ir įmaišyti į truputį pravėsusią tešlą. Ji turi išeiti šilkinė, vientisa. Kepimo popieriumi išklotoje skardoje šaukšteliu arba konditeriniu maišeliu suformuoti 12 rutuliukų. Kiekvieno viršų apibarstyti cukrumi. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Kai iškeps, pradurti šonus, kad išeitų garai, ir palikti atvėsti. Grietinėlę išplakti su cukrumi iki standžių putų ir sumaišyti su maskarpone. Pusę aviečių sutrinti iki tyrės ir įmaišyti į įdaro kremą. Pravėsusius pyragaičius perpjauti pusiau. Ant vienos pusės konditeriniu maišeliu užpurkšti kreminio įdaro ir uždėti po kelias avietes. Uždengti kita puse. Prieš patiekiant galima apibarstyti milteliniu cukrumi.

 

Eclairs,With,Mascarpone,Cream,And,Raspberries.

 

Traškūs su pistacijų kremu

 

18 vnt.

100 g 358 kcal

Ruošti 1,5 val.

 

TRAŠKIAM SLUOKSNIUI:

  • 100 g minkšto sviesto
  • 120 g cukraus
  • 120 g miltų

TEŠLAI:

  • 90 ml vandens
  • 90 ml pieno
  • 90 g sviesto
  • Žiupsnelis druskos
  • Šaukštas cukraus
  • 110 g miltų
  • 3 kiaušiniai

PISTACIJŲ KREMUI:

  • 600 g maskarponės
  • 150 g miltelinio cukraus
  • 200 g pistacijų pastos
  • 500 ml riebios grietinėlės

VIRŠUI:

  • 100 g sūdytų kepintų pistacijų
 

GAMINIMAS. Kubeliais pjaustytą sviestą ir cukrų pertrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Įmaišyti miltus. Tešlą dėti ant padėklo, uždengto kepimo popieriumi. Ant viršaus uždėti kitą kepimo popieriaus lapą ir per jį iškočioti apie 2 mm storio lakštą. 30 min. dėti į šaldymo kamerą.

 

Į puodą supilti vandenį, pieną, suberti cukrų, druską ir kubeliais pjaustytą sviestą. Kaitinti ant nedidelės kaitros, kol sviestas ištirps ir skystis užvirs. Suberti miltus ir maišant kaitinti, kol tešla taps tiršta ir atšoks nuo puodų kraštų. Palikti atvėsti. Kai pravės, įmaišyti kiaušinius. Plikytą tešlą sudėti į konditerinį maišelį ir kepimo popieriumi išklotoje skardoje išspausti 18 pyragėlių. Iš šaldymo kameros išimti traškią tešlą ir išspausti nedidelius apskritimus. Juos dėti ant kiekvieno pyragėlio švelniai apspaudžiant kraštus. Kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C su vėjelio funkcija. Iškepusius atvėsinti.

 

Maskarponę su milteliniu cukrumi ir pistacijų pasta pertrinti elektriniu trintuvu. Įmaišyti iki standumo išplaktą grietinėlę. Masę supilti į konditerinį švirkštą ir puse jos įdaryti iškeptus pyragėlius, o kitą pusę panaudoti pyragėlių viršui papuošti. Apibarstyti maltų pistacijų trupiniais.

 

Shu,Cake,With,Cream,And,Pistachio,In,A,Plate,,French

 

Su karameliniu kremu

 

12 vnt.

100 g 315 kcal

Ruošti 1 val.

 

TEŠLAI:

  • 125 ml pieno
  • 125 ml vandens
  • Šaukštas cukraus
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 80 g sviesto
  • 140 g miltų
  • 4 kiaušiniai

KREMUI:

  • 250 g maskarponės
  • 3 šaukštai sūdytos karamelės kremo
  • 90 g miltelinio cukraus
  • 250 ml riebios grietinėlės

VIRŠUI:

  • Miltelinio cukraus papuošti
 

GAMINIMAS. Į puodą supilti pieną, vandenį, suberti cukrų, druską, sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą. Kaitinti ant nedidelės kaitros, kol sviestas ištirps ir skystis užvirs. Suberti miltus ir maišant kaitinti, kol iš tešlos susiformuos rutulys. Kai atvės, įmaišyti kiaušinius. Paruoštą tešlą supilti į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspausti 12 apvalių pyragaičių. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, su vėjelio funkcija. Iškepusius pyragaičius palikti atvėsti truputį pravertoje orkaitėje.

 

Maskarponę išsukti su karamelės kremu ir cukrumi. Grietinėlę išplakti iki standumo ir įmaišyti į kremą. Jį supilti į konditerinį maišelį. Pyragėlius perpjauti pusiau, ant vienos pusės uždėti įdaro ir pridengti kita puse. Viršų apibarstyti milteliniu cukrumi.
Food,Concept,Homemade,Caramel,Choux,A,La,Cream,Or,Choux

 

Spausdinti

 

Autorius Jūratė Survilė