Egzotiškų kraštų moterys išsiskiria gražiu įdegiu, blizgančiais plaukais ir spindinčia oda. Negana to, jų virtuvėje visuomet gardžiai kvepia. Vilioja? Tad metas pasitelkti kokosų pieno magiją. Natūralus atogrąžų riešuto pienas – ne tik puiki kosmetikos priemonė. Patiekalams jis suteikia išskirtinį skonį.

 

kokosu pienas

Užburiantis kokosų pieno padažas

 

(100 g apie 45 kcal)

 

  • Indelis kokosų pieno
  • Pusė šaukštelio ciberžolių
  • Indiškų prieskonių, maltos aštriosios, saldžiosios paprikos, druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Į puodą supilti kokosų pieną ir išplakti maišytuvu. Kaitinti, kol užvirs. Tada suberti ciberžoles, prieskonius, maltas paprikas ir druską. Maišant virti 30–40 min. Padažui sutirštėjus, palikti atvėsti. Galima skaninti salotas arba paukštienos patiekalus.

 

Kvapi vištiena

 

(100 g apie 75 kcal)

 

  • Vištos krūtinėlės filė
  • Svogūnas
  • 6 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai sojų padažo
  • 2 šaukštai aitriųjų paprikų padažo
  • Indelis kokosų pieno
  • 3 šaukštai aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Vištieną supjaustyti gabalėliais. Svogūną, česnako skilteles susmulkinti. Į indą sudėti vištieną, svogūnus, česnakus, supilti sojų, aitriųjų paprikų padažus ir gerai išmaišius palikti 30 min. marinuotis. Pasimarinavusią vištieną kartu su svogūnais ir česnakais kepti apie 20 min. Tada dėti į troškintuvą, supilti kokosų pieną ir troškinti 10–15 min. Galima patiekti su mėgstamu garnyru.

 

Krevetės kokosų padaže

 

(100 g apie 74 kcal)

 

  • Pakelis tigrinių krevečių
  • Citrina
  • Indelis kokosų pieno
  • Kalendrų pagal skonį
  • 2 šaukšteliai sojų padažo

 

Gaminimas

 

Citriną nulupti ir perpjauti pusiau. Iš pusės citrinos išspausti sultis. Truputį žievelės smulkiai sutarkuoti. Krevetes sudėti į indą, apipilti citrinos sultimis, apibarstyti citrinos žievele ir palikti apie 10 min. marinuotis. Į keptuvę supilti kokosų pieną, sudėti krevetes, įberti kalendrų, supilti sojų padažą. Kepti, kol kokosų pienas sutirštės.

 

Gardžios salotos

 

(100 g apie 100 kcal)

 

  • 4 burokėliai
  • 50 g moliūgų sėklų
  • 100 g natūralaus jogurto
  • 50 ml kokosų pieno
  • Kmynų, kalendrų sėklų, maltų aitriųjų paprikų, druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Burokėlius išvirti ir supjaustyti kubeliais. Moliūgų sėklas kelias minutes pakepti sausoje keptuvėje. Kmynus ir kalendrų sėklas taip pat pakepti sausoje keptuvėje. Inde sumaišyti jogurtą su kokosų pienu, sudėti kepintus kmynus su kalendrų sėklomis, įberti maltų aitriųjų paprikų ir druskos. Viską gerai išmaišyti, supilti ant burokėlių ir suberti moliūgų sėklas.

 

Lengvas žuvies užkandis

 

(100 g apie 120 kcal)

 

  • 800 g jūrinės lydekos filė
  • 200 g ryžių makaronų
  • Ilgavaisis agurkas
  • 160 ml kokosų pieno
  • 2 šaukštai žuvų padažo
  • 2 šaukštai žaliosios citrinos sulčių
  • Šaukštas malto imbiero
  • Šaukštelis cukraus pudros
  • Kalendrų, maltų juodųjų pipirų, aitriųjų paprikų, druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Ryžių makaronus sudėti į indą, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti apie 15 min. Tada nusunkti. Agurką supjaustyti šiaudeliais ir sudėti į indą su makaronais. Supilti kokosų pieną, žuvų padažą, citrinos sultis, suberti imbierą, aitriąsias paprikas, kalendras ir gerai išmaišyti.

 

Jūrinę lydeką supjaustyti gabalėliais, įtrinti juodaisiais pipirais, druska ir dėti į aliejumi išteptą kepimo indą. Vartant kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Patiekti su ryžių makaronų garnyru.

 

Gundantis pyragas

 

(100 g apie 190 kcal)

 

  • 300 g kakavinių sausainių
  • 100 g sviesto
  • 1 kg varškės
  • 800 ml kokosų pieno
  • 100 ml likerio
  • 200 g cukraus
  • 6 šaukšteliai želatinos

 

Gaminimas

 

Sausainius sutrupinti, sutrinti ir sumaišyti su sviestu iki vientisos masės. Ją pilti į kepimo indą ir dėti į šaldytuvą. Varškę sumaišyti su 400 ml kokosų pieno, likeriu ir cukrumi. Į likusį kokosų pieną suberti želatiną, palaukti, kol pabrinks, ir pakaitinti ant silpnos ugnies (želatinos grūdeliai turi ištirpti). Viską pilti į dubenį su varškės mase ir gerai išmaišyti. Palaukti 10–15 min., kol šiek tiek pravės, ir supilti į kepimo indą su sausainių mase. Vėl dėti į šaldytuvą ir palikti, kol sustings.

 

Kerinčio skonio keksiukai

 

(100 g apie 130 kcal)

 

  • 4 kiaušiniai
  • 50 g sviesto
  • 80 g rudojo cukraus
  • 2 žaliosios citrinos
  • Indelis kokosų pieno
  • 4 šaukštai miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 300 g šaldytų aviečių
  • Šaukštas cukraus pudros
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Baltymus išplakti iki standžių putų. Trynius gerai ištrinti su sviestu, cukrumi ir žiupsneliu druskos. Į šią masę įtarkuoti citrinos žievelės. Tada citrinų žieveles nulupti ir išspausti sultis. Jas ir kokosų pieną supilti į sviesto ir kiaušinių trynių masę. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir suberti į bendrą indą. Galiausiai supilti kiaušinių baltymus. Keksiukų formeles ištepti sviestu, supilti tešlą, ant viršaus uždėti po kelias šaldytas avietes. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Iškepus apibarstyti cukraus pudra.

 

Gaivus kokteilis

 

(100 ml apie 175 kcal)

 

  • Kiaušinis
  • 2 šaukštai kokosų pieno
  • Šaukštas cukraus sirupo
  • 3 šaukštai pieno
  • 100 g vanilinių ledų

 

Gaminimas

 

Kiaušinio baltymą atskirti nuo trynio. Trynį išplakti plaktuvu, supilti kokosų pieną, cukraus sirupą, pieną ir sudėti ledus. Viską gerai išplakti ir supilstyti į taures.

 

 

Sveika ir soti Penelopės Kruz sriuba

 

(100 ml apie 50 kcal)

 

  • 3 morkos
  • Svogūnas
  • 200 ml vandens
  • Indelis kokosų pieno
  • Šaukštelis malto imbiero
  • Kario, jūros druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Morkas supjaustyti kubeliais. Svogūną susmulkinti. Į puodą supilti vandenį, sudėti svogūnus, morkas, suberti imbierą, karį ir druską. Virti apie 30 min., kol morkos suminkštės. Tada palaukti, kol šiek tiek atvės, ir sutrinti iki vientisos masės. Supilti kokosų pieną ir dar virti apie 10 min.

 

 

Spausdinti