Burata yra tobulas mocarelos ir grietinėlės derinys, itin mėgstamas saulėtoje Italijoje. Sūrio pavadinimas kilęs iš žodžio „burro“, kuris reiškia sviestą. Kiekvienas buratos rutuliukas – lyg mocarelos maišelis, pripildytas įdaro.

 

burata (5)

Kaprio salotos 

 
  • 10 pomidorų
  • 250 g buratos
  • 25 g bazilikų lapelių
  • Šaukštelis balzaminio acto
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas. Pomidorus supjaustyti griežinėliais, išdėlioti lėkštėje ir apšlakstyti aliejumi, actu, pagardinti prieskoniais. Apiberti bazilikų lapeliais. Patiekti su burata.

 

5 porcijos

100 g 100 kcal

Ruošti 15 min.

 

burata (6)

Su kriaušėmis ir figomis

 
  • 150 g buratos
  • Kriaušė
  • 3 figos
  • 30 g salotų
  • Sviesto kepti
  • Šaukštelis cukranendrių cukraus
  • 2 šaukšteliai balzaminio acto
  • Šaukštas kedrinių pinijų
  • Rožinių pipirų pagal skonį
 

Gaminimas. Salotas nuplauti ir sudėti į dubenį. Kriaušes perpjauti, pašalinti sėklalizdžius, supjaustyti, apibarstyti cukrumi ir kepti, kol karamelizuosis. Ant salotų sudėti pjaustytas figas ir karamelizuo tas kriaušes. Apšlakstyti actu. Viduryje padėti buratą. Aplieti skysčiu, likusiu iškepus kriaušes. Apibarstyti pinijomis ir grūstais pipirais.

 

2 porcijos

100 g 198 kcal

Ruošti 30 min.

 

burata (1)

Makaronai su pomidorais ir burata

 
  • 320 g makaronų
  • 350 g vyšninių pomidorų
  • 200 g buratos
  • Aliejaus kepti
  • Šviežių bazilikų pagal skonį
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas. Makaronus virti sūdytame vandenyje, kol truputį suminkštės. Pomidorus perpjauti, išspausti česnako skiltelę ir pakepinti su keliais bazilikų lapeliais. Pusę masės sutrinti ir pasūdyti. Netrintus pomidorus atidėti. Makaronus sumaišyti su gautu pomidorų padažu, įpilti šiek tiek vandens, likusio nuo makaronų, ir troškinti ant didelės kaitros dar 5 min., kol vanduo išgaruos. Sumaišyti su netrintais pomidorais, paskaninti pipirais ir bazilikų lapeliais. Patiekti su burata.

 

5 porcijos

100 g 149 kcal

Ruošti 30 min.

 

burata (7)

Buratos ir moliūgų duetas

 
  • 600 g moliūgo
  • 200 g buratos
  • Čiobrelių šakelė
  • Kapotų lazdynų riešutų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus pagal skonį
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas. Moliūgą supjaustyti riekelėmis, sudėti ant kepimo popieriaus ir apšlakstyti aliejumi. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃. Atvėsinti. Atsargiai nupjauti žieveles ir riekeles sudėti į lėkštes. Pasūdyti ir išdėlioti pjaustytą buratą. Apšlakstyti aliejumi, apibarstyti riešutais ir smulkintais čiobreliais.

 

4 porcijos

100 g 165 kcal

Ruošti 40 min.

 

burata (2)

Buratos ir krevečių salotos

 
  • 450 g buratos
  • 300 g vyšninių pomidorų
  • 400 g šaldytų krevečių
  • 8 salotų lapai
  • Aliejaus kepti

Padažui:

  • Šaukštelis citrinos sulčių
  • Šaukštelis Dižono garstyčių
  • Šaukštas medaus
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas. Atšildytas krevetes virti apie 3 min. Išlukštenti ir kepinti, kol paruduos ir išgaruos skysčio perteklius. Sudėti nepjaustytus pomidorus, po kelių minučių nukelti ir atvėsinti. Ant salotų sudėti keptas krevetes su pomidorais. Tada – pjaustytos buratos. Sumaišyti visus padažo ingredientus. Gautu padažu aplieti salotas.

 

4 porcijos

100 g 165 kcal

Ruošti 30 min.

 

burata (3)

Su špinatais ir kedrinėmis pinijomis

 
  • 250 g jaunų špinatų
  • 200 g buratos
  • Kedrinių pinijų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus pagal skonį
  • Druskos pagal skonį
 

Gaminimas. Riešutus paskrudinti sausoje keptuvėje. Buratą dėti į lėkštės vidurį, aplink paskleisti špinatų lapelius. Pasūdyti, apšlakstyti aliejumi ir apibarstyti pinijomis.

 

2 porcijos

100 g 142 kcal

Ruošti 15 min.

 

burata (4)

Su pomidorais ir artišokais

 

Keptiems artišokams:

  • 5 artišokai
  • 120 g miltų
  • Kiaušinis
  • 120 g maltų džiūvėsėlių
  • Aliejaus kepti

Pomidorų pestui:

  • 450 g saulėje džiovintų pomidorų
  • 350 ml alyvuogių aliejaus
  • 3 skiltelės česnako
  • Druskos pagal skonį

Salotoms:

  • 250 g buratos
  • Balzaminio acto pagal skonį
 

Gaminimas. Artišokus pamirkyti plaktame kiaušinyje, apvolioti miltais ir džiūvėsėliais. Kepti apie 4 min., kol paruduos. Riebalų perteklių nusausinti popieriniu rankšluosčiu.

Pesto produktus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Supilti į dubenėlį, uždengti ir atvėsinti šaldytuve.

Buratos rutuliuką dėti viduryje, aplink išdėlioti gruzdintus artišokus. Ant kiekvieno uždėti po pusę šaukštelio pesto. Apšlakstyti actu.

 

2 porcijos

100 g 325 kcal

Ruošti 30 min.

 

 
Spausdinti