Burata – gurmanų pamėgtas sūris
2021-06-08 08:17Burata yra tobulas mocarelos ir grietinėlės derinys, itin mėgstamas saulėtoje Italijoje. Sūrio pavadinimas kilęs iš žodžio „burro“, kuris reiškia sviestą. Kiekvienas buratos rutuliukas – lyg mocarelos maišelis, pripildytas įdaro.
Kaprio salotos
- 10 pomidorų
- 250 g buratos
- 25 g bazilikų lapelių
- Šaukštelis balzaminio acto
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Pomidorus supjaustyti griežinėliais, išdėlioti lėkštėje ir apšlakstyti aliejumi, actu, pagardinti prieskoniais. Apiberti bazilikų lapeliais. Patiekti su burata.
5 porcijos
100 g 100 kcal
Ruošti 15 min.
Su kriaušėmis ir figomis
- 150 g buratos
- Kriaušė
- 3 figos
- 30 g salotų
- Sviesto kepti
- Šaukštelis cukranendrių cukraus
- 2 šaukšteliai balzaminio acto
- Šaukštas kedrinių pinijų
- Rožinių pipirų pagal skonį
Gaminimas. Salotas nuplauti ir sudėti į dubenį. Kriaušes perpjauti, pašalinti sėklalizdžius, supjaustyti, apibarstyti cukrumi ir kepti, kol karamelizuosis. Ant salotų sudėti pjaustytas figas ir karamelizuo tas kriaušes. Apšlakstyti actu. Viduryje padėti buratą. Aplieti skysčiu, likusiu iškepus kriaušes. Apibarstyti pinijomis ir grūstais pipirais.
2 porcijos
100 g 198 kcal
Ruošti 30 min.
Makaronai su pomidorais ir burata
- 320 g makaronų
- 350 g vyšninių pomidorų
- 200 g buratos
- Aliejaus kepti
- Šviežių bazilikų pagal skonį
- Skiltelė česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Makaronus virti sūdytame vandenyje, kol truputį suminkštės. Pomidorus perpjauti, išspausti česnako skiltelę ir pakepinti su keliais bazilikų lapeliais. Pusę masės sutrinti ir pasūdyti. Netrintus pomidorus atidėti. Makaronus sumaišyti su gautu pomidorų padažu, įpilti šiek tiek vandens, likusio nuo makaronų, ir troškinti ant didelės kaitros dar 5 min., kol vanduo išgaruos. Sumaišyti su netrintais pomidorais, paskaninti pipirais ir bazilikų lapeliais. Patiekti su burata.
5 porcijos
100 g 149 kcal
Ruošti 30 min.
Buratos ir moliūgų duetas
- 600 g moliūgo
- 200 g buratos
- Čiobrelių šakelė
- Kapotų lazdynų riešutų pagal skonį
- Alyvuogių aliejaus pagal skonį
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Moliūgą supjaustyti riekelėmis, sudėti ant kepimo popieriaus ir apšlakstyti aliejumi. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃. Atvėsinti. Atsargiai nupjauti žieveles ir riekeles sudėti į lėkštes. Pasūdyti ir išdėlioti pjaustytą buratą. Apšlakstyti aliejumi, apibarstyti riešutais ir smulkintais čiobreliais.
4 porcijos
100 g 165 kcal
Ruošti 40 min.
Buratos ir krevečių salotos
- 450 g buratos
- 300 g vyšninių pomidorų
- 400 g šaldytų krevečių
- 8 salotų lapai
- Aliejaus kepti
Padažui:
- Šaukštelis citrinos sulčių
- Šaukštelis Dižono garstyčių
- Šaukštas medaus
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Atšildytas krevetes virti apie 3 min. Išlukštenti ir kepinti, kol paruduos ir išgaruos skysčio perteklius. Sudėti nepjaustytus pomidorus, po kelių minučių nukelti ir atvėsinti. Ant salotų sudėti keptas krevetes su pomidorais. Tada – pjaustytos buratos. Sumaišyti visus padažo ingredientus. Gautu padažu aplieti salotas.
4 porcijos
100 g 165 kcal
Ruošti 30 min.
Su špinatais ir kedrinėmis pinijomis
- 250 g jaunų špinatų
- 200 g buratos
- Kedrinių pinijų pagal skonį
- Alyvuogių aliejaus pagal skonį
- Druskos pagal skonį
Gaminimas. Riešutus paskrudinti sausoje keptuvėje. Buratą dėti į lėkštės vidurį, aplink paskleisti špinatų lapelius. Pasūdyti, apšlakstyti aliejumi ir apibarstyti pinijomis.
2 porcijos
100 g 142 kcal
Ruošti 15 min.
Su pomidorais ir artišokais
Keptiems artišokams:
- 5 artišokai
- 120 g miltų
- Kiaušinis
- 120 g maltų džiūvėsėlių
- Aliejaus kepti
Pomidorų pestui:
- 450 g saulėje džiovintų pomidorų
- 350 ml alyvuogių aliejaus
- 3 skiltelės česnako
- Druskos pagal skonį
Salotoms:
- 250 g buratos
- Balzaminio acto pagal skonį
Gaminimas. Artišokus pamirkyti plaktame kiaušinyje, apvolioti miltais ir džiūvėsėliais. Kepti apie 4 min., kol paruduos. Riebalų perteklių nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
Pesto produktus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos konsistencijos. Supilti į dubenėlį, uždengti ir atvėsinti šaldytuve.
Buratos rutuliuką dėti viduryje, aplink išdėlioti gruzdintus artišokus. Ant kiekvieno uždėti po pusę šaukštelio pesto. Apšlakstyti actu.
2 porcijos
100 g 325 kcal
Ruošti 30 min.