Sveikos mitybos pagrindas – daržovės ir vaisiai. Pasak mokslininkų, per dieną optimalu penkios porcijos. Rudeniop sunoksta cukinijos, iš kurių galima paruošti skanių patiekalų. Štai keletas įkvepiančių receptų!

 

cukinijos (6)

Keptos cukinijos su aštriu padažu

 
  • 2 cukinijos
  • Mėtų pagal skonį
  • Pusė aitriosios paprikos
  • 4 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai citrinos sulčių
  • Šaukštelis skysto medaus
  • Šaukštelis sojų padažo
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
 

GAMINIMAS. Cukinijas supjaustyti plonais griežinėliais. Pagardinti prieskoniais ir marinuoti 40 min. Aliejų sumaišyti su citrinos sultimis, medumi ir sojų padažu. Sudėti smulkintą papriką, mėtas, išspaustą česnaką, pasūdyti. Kepimo groteles patepti aliejumi ir kepti cukinijas, kol atsiras tamsių dryželių. Patiekti apliejus gautu padažu.

 

4 porcijos

100 g 56 kcal

Ruošti 1 val.

 

cukinijos (1)

Cukinijų suflė su grybų padažu

 
  • 2 cukinijos
  • 6 pievagrybiai
  • 4 kiaušiniai
  • Svogūnas
  • 150 g grietinės
  • Sviesto kepti
  • 250 ml pieno
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
 

GAMINIMAS. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Trynius išplakti ir sutrinti elektriniu trintuvu su pjaustytomis cukinijomis, pienu, miltais. Supilti tirpintą sviestą. Pagardinti prieskoniais. Baltymus išplakti iki standumo. Atsargiai įmaišyti į tešlą. Gautą masę sukrėsti į sviestu išteptą kepimo indą. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃.

 

Pievagrybius supjaustyti, pakepinti ir susmulkinti elektriniu trintuvu. Sudėti pakepintą svogūną, grietinę ir išmaišyti. Suflė patiekti su grybų padažu.

 

5 porcijos

100 g 112 kcal

Ruošti 50 min.

 

cukinijos (4)

Įdarytos cukinijos 

 
  • 2 vidutinės cukinijos
  • 500 g maltos jautienos
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 3 šaukštai maltų džiūvėsėlių
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • 200 g sūrio
  • Žalumynų pagal skonį
 

GAMINIMAS. Svogūną nulupti ir susmulkinti. Cukinijas perpjauti išilgai, atsargiai išskobti minkštimą ir supjaustyti smulkiais kubeliais. Mėsą sumaišyti su svogūnu, cukinijomis ir išspaustu česnaku. Pagardinti prieskoniais, suberti džiūvėsėlius ir išminkyti. Cukinijų laivelius patepti aliejumi ir įdaryti gauta mase. Sudėti ant folijos ir kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Apibarstyti tarkuotu sūriu ir dar kepti apie 15 min. Patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.

 

4 porcijos

100 g 128 kcal

Ruošti 1 val.

cukinijos (5)

 

Pikantiška užtepėlė

 
  • 2 nedidelės cukinijos
  • Morka
  • Didelis svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • Šaukštelis cukraus
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Šaukštelis maltos raudonos paprikos
  • Aliejaus kepti
  • 25 g petražolių
 

GAMINIMAS. Cukinijas nuplauti, nusausinti ir supjaustyti kubeliais. Morką sutarkuoti, svogūną, česnako skilteles, petražoles susmulkinti. Svogūną kepti, kol įgaus auksinį atspalvį. Sudėti morką ir kepinti 2 min. Įmaišyti česnaką, cukinijas, suberti cukrų. Troškinti apie 5 min. Pagardinti prieskoniais ir maišant kepti, kol suminkštės. Suberti smulkintas petražoles ir leisti pastovėti 5 min.

 

4 porcijos

100 g 118 kcal

Ruošti 40 min.

 

cukinijos (3)

Cukinijų ir sūrio apkepas 

 
  • 1 kg cukinijų
  • 2 svogūnai
  • Aliejaus ir sviesto kepti
  • 150 g kietojo sūrio
  • 100 ml grietinėlės
  • 4 kiaušiniai
  • 2 šaukšteliai kukurūzų krakmolo
  • Šaukštas garstyčių
  • Česnako skiltelė
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Petražolių puošti
 

GAMINIMAS. Keptuvėje įkaitinti sviestą ir aliejų. Cukinijas ir svogūnus supjaustyti. Svogūnus kepti, kol įgaus auksinį atspalvį. Sudėti cukinijas ir smulkintą česnako skiltelę.

 

Grietinėlę išplakti su kiaušiniais. Sudėti krakmolą, garstyčias, pagardinti prieskoniais. Gerai išmaišyti.

 

Kai kepamos cukinijos truputį paruduos, perdėti į kepimo indą, aplieti grietinėlės ir kiaušinių padažu. Apibarstyti tarkuotu sūriu. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Patiekti papuošus petražolėmis.

 

7 porcijos

100 g 135 kcal

Ruošti 50 min.

 

cukinijos (2)

Kiaulienos ir cukinijų kotletai 

 
  • 600 g maltos kiaulienos
  • Svogūnas
  • Vidutinė cukinija
  • Kiaušinis
  • Maltų džiūvėsėlių pagal skonį
  • Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  • Saulėgrąžų aliejaus kepti
 

GAMINIMAS. Cukiniją nuplauti ir stambiai sutarkuoti. Svogūną smulkiai sutarkuoti. Mėsą sumaišyti su cukinija, svogūnu, įmušti kiaušinį, pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti. Iš gautos masės formuoti kotletus, kiekvieną apvolioti džiūvėsėliais. Kepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Uždengti ir dar troškinti apie 5 min.

 

4 porcijos

100 g 211 kcal

Ruošti 40 min.

 

 
Spausdinti