Ar makaronus valgyti sveika? Makaronai pelnė prastą reputaciją, nes turi daug angliavandenių, kurie kai kuriems žmoėnms skatina svorio augimą. Tačiau tinkamos rūšies makaronai gali būti visavertės mitybos dalimi. Svarbiausia neprarasti saiko, tada net toks maistingas valgis kaip makaronai, nevirs papildomais kilogramais.

 

"lazanija su špinatais"

Dauguma žmonių angliavandenius laiko pagrindiniais didėjančio svorio kaltininkais, tačiau iš tikrųjų tinkami angliavandeniai gali padėti sulieknėti, nes jie suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą ir apsaugo nuo begalinio alkio jausmo. Makaronai yra geras sudėtinių angliavandenių šaltinis, kuris lėtai išskiria energiją, o tai reiškia, kad per dieną suvartojama mažiau maisto. Angliavandeniai taip pat reguliuoja gliukozės išsiskyrimą. Gliukozė būtina normaliai smegenų ir raumenų veiklai. Makaronai iš pilno grūdo miltų yra vertingesni negu iš aukščiausios rūšies miltų.

 

Dieta, kurios laikydamasis žmogus negauna pakankamai maistinių medžiagų, sukelia daugybę sveikatos problemų, miego sutrikimų, svorio augimo ir lėtinio nuovargio. Daug makaronų rūšių yra praturtintos svarbiausiais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis, todėl vartojant juos galima išvengti tam tikrų medžiagų trūkumų. Folio rūgštis yra vienas dažniausių makaronų priedų, kuri apsaugo nuo apsigimimų ir gerina nervų sistemos veiklą. Taip pat į makaronus dedama geležies, kuri gerina deguonies apykaitą ir mažina nuovargį.

 

Visų rūšių makaronuose yra šiek tiek skaidulų, tačiau jų daugiausiai yra pilno grūdo makaronuose. Skaidulų reikia gerai virškinimo veiklai, širdžiai ir kraujagyslėms. 140 g pilno grūdo makaronų organizmą aprūpina 25 % rekomenduojamos skaidulų dienos normos. Baltų miltų makaronai, be abejo, jų turi kur kas mažiau, todėl verčiau rinktis pilno grūdo makaronus.

 

Sveikatos apsaugos specialistai rekomenduoja riboti cholesterolio ir natrio turinčių produktų vartojimą, nes jie gali sukelti širdies ligas ir kitus sutrikimus. Makaronuose nėra cholesterolio ir labai mažai natrio. Todėl makaronais rekomenduojama keisti daug cholesterolio ir natrio turinčius produktus, o verdant makaronus nedėti druskos. Be to, svarbu ruošti liesus ir sveikus padažus prie makaronų.

 

Vegetariška lazanija su špinatų įdaru

 
  • 8 lakštiniai
  • 500 g špinatų
  • 30 ml pieno
  • 30 g sviesto
  • 10 g miltų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Petražolių puošti
 

Gaminimas

   

Špinatus supjaustyti ir trumpa apvirti vandenyje. Sviestą ištirpinti, sumaišyti su miltais, maišant pamažu supilti pieną. Jei padažas per tirštas, įpilti dar pieno. Paskaninti druska ir pipirais. Į kepimo popieriumi išklotą formą dėti lakštinį, ant jo tolygiai paskirstyti špinatus, po to baltąjį padažą ir uždengti kitu lakštiniu. Kartoti, kol baigsis produktai. Paskutinį lakštinį aptepti baltuoju padažu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 30 minučių. Puošti šviežiomis petražolių šakelėmis.

 

4 žmonėms

100 g apie 159 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Spagečiai su citrina, parmezanu ir žirneliais

 
  • 140 g spagečių
  • 100 g konservuotų žaliųjų žirnelių
  • Citrinos žievelės
  • Svogūnas
  • 100 g tepamo sūrelio
  • 3 šaukštai tarkuoto parmezano
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Petražolių puošti
 

Gaminimas

 

Išvirti makaronus taip, kaip nurodyta ant pakelio. Likus 2 – 3 minutėms iki virimo pabaigos sudėti žirnelius. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintą svogūną, kol taps permatomas. Sumaišyti su tepamu sūreliu ir 3 šaukštais makaronų nuoviro. Sumaišyti su 2 šaukštais parmezano ir citrinos žievele. Nukošti spagečius su žirneliais ir sumaišyti su padažu. Viršų pabarstyti likusiu tarkuotu parmezanu ir smulkintomis petražolėmis.

 

2 žmonėms

100 g apie 249 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Švediški makaronai su kalakutienos padažu

 
  • 250 g makaronų
  • 300 g maltos kalakutienos
  • 0,5 l jautienos sultinio
  • Svogūnas
  • 120 ml grietinės
  • 30 g sviesto
  • 30 g miltų
  • Druskos, maltų, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, muskato pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Išvirti makaronus taip, kaip nurodyta ant pakelio. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintą svogūną, kol taps permatomas. Sudėti maltą kalakutieną, prieskonius ir kepti, kol mėsa gražiai paruduos. Ištirpinti sviestą ir sumaišyti su miltais. Maišant supilti jautienos sultinį ir virti, kol sutirštės. Tada sumaišyti su grietine. Pagardinti druska ir pipirais. Padažą sumaišyti su mėsa ir patiekti su makaronais.

 

6 žmonėms

100 g apie 149 kcal

Paruošimo laikas: apie 35 min

Spausdinti