Mitybos specialistai žuvies valgyti rekomenduojama bent 2 – 3 kartus per savaitę. Tačiau daugelis jos vengia, nes neva nemoka skaniai gaminti žuvies. Tai tikrai ne pats geriausias pasiteisinimas, kodėl nevalgote žuvies. Juk yra tiek daug receptų, pagal kuriuos skaniai pagaminti žuvį, visai nesunku!

 

zuvis

Greitas pyragas su lašiša ir špinatais

 
  • 240 g miltų
  • 200 g sviesto
  • Šaukštas acto
  • 0,5 šaukšto cukraus
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 300 g lašišos
  • 200 g špinatų
  • 3 šaukštai tarkuoto kietojo sūrio
  • Šaukštas grietinės
  • Kiaušinis
  • 2 šaukšteliai citrinų sulčių
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pipirų, muskatų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Sviestą sukapoti su miltais, įpilti 120 ml šalto vandens, sumaišyto su cukrumi, druska ir actu. Suberti miltus ir išminkyti tešlą. Tešlą padėti į šaldytuvą 2 val. Lašišos filė apšlakstyti citrinų sultimis. Špinatus stambiai supjaustyti ir pakepinti kartu su smulkintu česnaku, druska, pipirais, muskatu. Įdėti grietinės ir sūrio. Kaitinti, kol sūris išsilydys. Kepimo formą patepti riebalais arba iškloti kepimo popieriumi. Ant iškočiotos tešlos dėti lašišą, špinatus, suvynioti tešlą, sutvirtinti galus ir aptepti plaktu kiaušiniu. Kepti orkaitėje apie 25 min.

 

4 porcijos

100 g apie 242 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 45 min

 

Keptas starkis grietinės padaže

 
  • 2 kg starkio
  • 200 g grietinės
  • Svogūnas
  • 25 g krapų, petražolių
  • Džiovintų čiobrelių pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šauktas aliejaus
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Smulkiai supjaustyti svogūną, krapus ir petražoles ir sumaišyti su grietine, druska ir pipirais. Išpjauti žuvies filė ir supjaustyti. Pabarstyti druska ir pipirais. Žuvį sudėti į kepimo indą, užpilti aliejumi ir gerai išmaišyti. Užpilti grietinės padažu ir kepti orkaitėje 40 – 50 min. Galima patiekti su virtomis bulvėmis ir salotomis.

 

4 – 6 porcijos

100 g apie 127 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Šiltos, azijietiškos žuvies salotos

 
  • 500 g žuvų filė
  • 200 g žaliųjų pupelių
  • Morka
  • Agurkas
  • Raudonasis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 cm pločio imbiero šaknies
  • 50 g žemės riešutų
  • 2 šaukštai sojų padažo
  • 2 šaukštai citrinų sulčių
  • 2 šaukštai rudojo cukraus
  • Šaukštas aliejaus
  • Petražolių, bazilikų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Svogūną supjaustyti pusžiedžiais, česnaką susmulkinti. Į keptuvę įpilti aliejaus ir pakepinti daržoves 3 – 5 min., kol taps gražios, auksinės spalvos. Sudėti žaliąsias pupeles ir tarkuotą imbierą. Troškinti, kartais pamaišant, 7 – 10 min. Supjaustyti morką ir agurką šiaudeliais. Į keptuvę su pupelėmis įpilti cukraus ir sojų padažo, išmaišyti. Kai cukrus ištirps, sudėti žuvį ir kepti 7 – 10 min. Kai žuvis bus iškepusi, sudėti morkas ir agurkus, petražoles, bazilikus ir žemės riešutus. Salotas apšlakstyti citrinų sultimis. Patiekti šiltas.

 

4 porcijos

100 g apie 170 kcal

Paruošimo laikas: apie 50 min

Spausdinti