Kuskusas yra daugelio šiltų ir šaltų salotų pagrindas, gaminamų Viduriniuosiuose Rytuose. Istoriniai šaltiniai liudija, kad kuskusas būdavo verdamas iš sorų. Tačiau šiandien dažniausiai jis gaminamas iš manų kruopų, gaunamų iš kietųjų kviečių. Išoriškai kuskuso kruopos primena ryžius, kruopų diametras – 1 – 2 mm.

 

kuskusas

5 įdomūs faktai apie kuskusą:

 
  • Kuskusas su mėsa (aviena arba ėriena) yra populiarus patiekalas Viduržemio jūros pakrantėje. Arabų šalyse (Alžyre, Maroke, Tunise) kuskusas verdamas su žuvimi ir jūros gėrybėmis.
 
  • Kuskusas gardinamas su daug prieskonių, pavyzdžiui, ciberžole (šiuo atveju kuskusas įgauna geltoną atspalvį). Mėgstami ir vegetariški kuskusai su daržovėmis. Saldus kuskusas su vynuogėmis, džiovintais vaisiais ir riešutais arabiškai vadinamas „mesfouf“.
 
  • Prekybos vietose galima rasti garuose virtų ir džiovintų kuskuso kruopų. Norint pagaminti pusiau paruoštą kuskusą tereikia užpilti verdančiu vandeniu ir 5 minutes palaikyti, uždengus dangčiu. Dėl greito paruošimo kuskusas pralenkia net ryžius ir makaronus.
 
  • Maksimali kuskuso nauda yra, tik jei kruopos yra verdamos garuose. Šis maisto gaminimo metodas padeda išsaugoti daugiausiai vitaminų ir kitų naudingų mikroelementų. Paprastai jis yra verdamas vandenyje.
 
  • Stambesnės, perlinės kuskuso kruopos arba Izraelio, smulkesnės kuskuso kruopos – iš Libijos arba Libano. Taip pat tikima, kad namie paruoštas kuskusas skanesnis negu įsigytas iš prekybos centrų ir pagamintas pramoniniu būdu.
 

Libanietiškos kuskuso salotos

 
  • 200 g kuskuso kruopų
  • 400 ml vandens
  • 4 pomidorai
  • 25 g petražolių
  • Pusė citrinos
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus pagal skonį
  • Fetos pagal skonį (nebūtinai)
 

Gaminimas

 

Kuskusą užpilti verdančiu vandeniu, įberti šiek tiek druskos, išmaišyti ir uždengti dangčiu. Palikti 30 min. Smulkiai supjaustyti pomidorus. Supjaustyti salierų stiebus, smulkiai supjaustyti petražolių lapus. Į mirkytas ir šiek tiek atvėsusias kuskuso kruopas įpilti alyvuogių aliejaus, išmaišyti, sudėti pomidorus ir petražoles. Paskaninti citrinų sultimis ir pipirais. Vėl išmaišyti. Galima įdėti kubeliais supjaustyto fetos sūrio ir vėl išmaišyti (tokiu atveju nebūtina dėti druskos).

   

4 porcijų

100 g apie 165 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti