Kuo naudingos kruopos? (+ 3 receptai)
2017-01-05 10:15Moksliniai tyrimai parodė, kad perlinės kruopos padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio lygį, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, dar ilgą laiką po valgio. Be to, jos turtingos baltymų, skaidulų, vitaminų ir mineralų, todėl perlinių kruopų košė kartais gali pakeisti įprastą avižinių dribsnių košę rytais. Perlinių kruopų košė labai maistinga, todėl tai geras pasirinkimas, jei rūpi sveikata. Tačiau perlinėse kruopose yra glitimo, kurį toleruoja ne visi žmonės. Grikiai teigiamai veikia kraujagyslių sistemą, kepenis ir žarnyną. Šios kruopos aprūpina organizmą visomis reikalingiausiomis maistinėmis medžiagomis. Soros – taip pat labai naudingos kruopos, nes jos neapsunkina virškinimo ir tiekia organizmui gyvybiškai svarbią geležį.
Perlinių kruopų košė su vištiena ir daržovėmis
- 100 g perlinių kruopų
- 4 vištienos šlaunelės
- 1 l sultinio
- Morka
- Pastarnokas
- 2 salierų stiebai
- 2 bulvės
- Žiedinis kopūstas
- 220 g žirnelių
- Lauro lapas
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
- Petražolių puošti
Gaminimas
Perlines kruopas užpilti sultiniu, sudėti smulkiai supjaustytas morkas, pastarnoką, žiedinį kopūstą, salierą, bulves, žirnelius, vištienos šlauneles, įdėti lauro lapą. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir virti 35 minutes, dažnai pamaišant, kol išgaruos skysčio. Paskaninti druska ir pipirais. Pabarstyti smulkintomis petražolėmis.
4 porcijų
100 g apie 118 kcal
Paruošimo laikas: apie 60 min
Grikių kruopų maltinukai su varškės įdaru
- 250 g varškės
- 200 g grikių kruopų
- 2 kiaušiniai
- 240 ml pieno
- 2 šaukštai cukraus
- 1 – 2 šaukštai sviesto
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Varškę ištrinti su puse cukraus ir 1 kiaušiniu. Užvirti pieną, įdėti sviesto, grikių ir virti ant mažos ugnies, kol košė bus išvirusi. Kai košė atvės, sumaišyti su likusiu kiaušiniu ir cukrumi ir išminkyti. Iš masės padaryti paplotėlius, į vidurį dėti varškės įdaro ir formuoti maltinukus. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiais apskrus. Galima patiekti su grietine.
4 porcijų
100 g apie 351 kcal
Paruošimo laikas: apie 45 min
Sorų blyneliai su svogūnais ir žalumynais
- 6 valgomieji svogūnėliai
- 200 g sorų kruopų
- 2 kiaušiniai
- 50 g petražolių
- 20 g laiškinių česnakų
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Soras virti pasūdytame vandenyje ant mažos ugnies, kol du kartus padidės. Supjaustyti laiškinius česnakus ir petražoles. Svogūnėlius supjaustyti žiedais. Paskaninti druska ir pipirais. Kiaušinius išplakti su žalumynais ir svogūnais. Sumaišyti su sorų košę. Į keptuvę įpilti aliejaus, šauktų dėti žalumynais pagardinti sorų košę ir kepti blynelius iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Galima patiekti su salotomis ir likusiais svogūnais.
4 porcijų
100 g apie 314 kcal
Paruošimo laikas: apie 30 min