Nusipirkus naujus batus, dėžėje dažniausiai randama silicio gelio pakelių. Paprastai jie keliauja tiesiai į šiukšlių dėžę kaip visiškai beverčiai arba gal net toksiški dalykai. Tačiau ar iš tiesų teisingai elgiamės?

 

"silicio gelis"

Tikriausiai daugelis nustebs sužinoję, kad silicio gelis tuose mažuose, popieriniuose pakeliuose yra visiškai nenuodingas. Pakeliai yra pripildyti medžiagos, kurią chemikai vadina silicio dioksidu. Ši medžiaga nevalgoma, bet gali būti panaudojama buityje. Turbūt dažnas pripažintų, kad tai yra atradimas!

 

7 patarimai, kaip panaudoti silicio gelio pakelius:

 
  • Silicio gelio pakelių galima įdėti į sporto reikmenų krepšį. Šių pakelių pagrindinė paskirtis – sugerti papildomą drėgmę ir apsaugoti avalynę. Bakterijos geriausiai dauginasi drėgnoje ir šiltoje aplinkoje, todėl silicio gelis gali padėti sumažinti drėgmę ir bakterijų kiekį sporto reikmenų krepšyje. Taip pat jie gali pašalinti arba bent sumažinti nemalonų kvapą.
 
  • Silicio gelio pakelių galima įdėti tarp rankšluosčių. Rankšluosčius apsaugoti nuo drėgmės ir nemalonaus kvapo gali paprasčiausiai keli silicio gelio pakeliai, įdėti tarp jų. Tai ypač aktualu, jei rankšluosčiai dedami į lentynas ar spinteles, o ne kabinami ant pakabų.
 
  • Silicio gelis gali pailginti vienkartinių skustuvų galiojimo laiką. Vienkartinių skustuvų nerekomenduojama laikyti ant vonios krašto, kur drėgna ir šilta bei veisiasi daug bakterijų. Panaudotą skustuvą reikėtų sausai nušluostyti, įdėti į plastikinį maišelį su keliais silicio gelio pakeliais. Tai padės šiek tiek pailginti jų naudojimo trukmę.
 
  • Silicio gelis gali padėti išsaugoti mobilųjį telefoną po kontakto su vandeniu. Kai ant telefono užkrinta keletas vandens lašų, jį reikėtų dėti ne į stiklainį su ryžiais, o į stiklainį su silicio geliu. Tai kur kas efektyviau negu ryžiai, kurie pasižymi kur kas silpnesnėmis drėgmę sugeriančiomis savybėmis.
 
  • Silicio gelis gali padėti sumažinti automobilių stiklų rasojimą. Tikriausiai nėra vairuotojo, kurio nenervintų nuolatos rasojantys automobilio stiklai, ypač drėgnuoju metų laiku. O juk Lietuvoje toks beveik ištisus metus! Nuo šiol nebelauksite, kol oro kondicionieriai padarys savo darbą ir išgarins drėgmę iš automobilio salono (senesnių modelių automobiliuose tai gali užtrukti gana ilgai), jei priekinio stiklo vidinėje pusėje užkišite keletą silicio gelio pakelių. Tai padarius iš vakaro, rytą bus galima iš karto važiuoti, nes stiklai neturėtų būti aprasoję. Tai lengviausias būdas pašalinti stiklų rasojimo būdą ir sutaupyti bent 10 minučių laiko, kurį prieš tai reikėjo skirti laukimui ir stiklų valymui!
 
  • Silicio gelis padėti išsaugoti senas nuotraukas. Bėgant metams senos nuotraukos susidėvi ir tai kelia liūdesį, nes jose neretai užfiksuotos brangūs prisiminimai apie žmones, vietas, šventes ir pan. Rekomenduojama į senų nuotraukų dėžes įdėti keletą silicio gelio pakelių, kurie sugers drėgmės perteklių, kuri gali pakenkti nuotraukų kokybei.
 
  • Silicio gelio pakeliai gali pailginti kosmetikos priemonių galiojimo trukmę. Kiekviena moteris savo makiažo priemonių krepšelyje turėtų laikyti porą silicio gelio pakelių, kurie apsaugos birią arba presuotą kosmetiką nuo drėgmės.
 

Silicio gelio pakeliai yra iš tikrųjų naudingi ir gali padėti palengvinti kasdienį gyvenimą. Kitą kartą, kai su pirkiniais gausite silicio gelio, jo neišmeskite, nes gali praversti ateityje.