Nuo tada, kai žmonės pirmą kartą pastebėjo dangų skrodžiančias kometas, jas laikė likimo ženklais. Mokslininkai, tyrinėjantys jų prigimtį, sandarą ir kitas ypatybes, taip pat yra įsitikinę, kad kometos gali atskleisti paslaptį, kaip žmonių planetoje atsirado gyvybė ir dar daugybę kitų galaktikos paslapčių.

 

kometa

Ilgą laiką buvo manoma, kad dažnai atsitrenkdavusios kometos į neseniai susikūrusią Žemę, sudarė tinkamas sąlygas atsirasti vandeniui sausoje planetoje. Tačiau paaiškėjo, kad kometų ir Žemės vandens vandenilio izotopai nesutampa, todėl teorija buvo paneigta. Todėl neaišku, ar verta tikėti kitais mokslininkais, kurie, kaip prancūzų tyrėjas Pierre de Maupertuis, teigia, kad jei į Žemę atsitrenktų kometa, pasikeistų atmosfera ir net išnyktų vandenynai. Kometos yra Saulės sistemos nariai, bet jų orbitos yra labiau ištęstos ir skiriasi nuo planetų orbitų.

 

Daugelyje pasaulio kultūrų kometų pasirodymas buvo laikomas bloga pranašaujančiu ženklu. Jų pasirodymas būdavo siejamas su destruktyviais ir tragiškais įvykiais, kurie turėtų įvykti netolimoje ateityje. Prieš daugiau nei 300 m. pr. Kr. senovės kinų knygoje buvo aprašyta, kad kometų pasirodymas sukelia įvairias nelaimes, katastrofas, karus, esamų valdovų nuvertimą nuo sosto, nepaaiškinamą banginių gaišimą, gyvybiškai svarbių maisto medžiagų trūkumą (druskos, žuvies, ryžių). Legendoje pasakojama, kad indėnų actekų gentys nusprendė nesipriešinti Meksikos užkariautojui Ermanui Kortezui 1519 metais, nes jie savo akimis regėjo, kaip per dangų skriejanti kometa, pranašauja jo valdymo pabaigą.

 

Daugiausiai legendomis apipinta garsioji Halio kometa įspėja apie gresiančius didžiulius neramumus ir blogus pokyčius. Manoma, kad ši kometa padėjo Viljamui Užkariautojui pavergti Angliją. Tais metais, kai danguje pasirodė Halio kometa, Čingischanas užpuolė Vakarų pasaulį. Daugelyje pasaulio religijų tikima, kad paskutiniojo teismo ir pasaulio pabaigos diena išauš, kai danguje pasirodys šiurpioji kometa.

 

Prietaringi žmonės 1909 metais, kai iš Žemės turėjo būti matoma Halio kometa, puolė į tokią paniką, kad net buvo pradėtos masiškai gaminti ir pardavinėti tabletės nuo kometų baimės (kainavo apie 1 JAV dolerį). Pasinaudodami kilusia panika, kai kurie verslininkai pradėjo pardavinėti dujokaukes ir net nuo kometų apsaugančius skėčius. Brangios prekės tapo neįtikėtinai paklausios! Miestuose buvo išplatinti pranešimai, įspėjantys, kad reikia užsidaryti langus ir užsirakinti duris, kai pro Žemę skries pragaištingoji kometa! Mokslininkai bandė raminti supanikavusias minias, pateikdami įrodymus, kad kometos uodegoje esantys ciano dujų garai ore taip greitai išsisklaido, kad neturi jokio poveikio žmonėms, tačiau tik retas norėjo to klausytis. Kai kurie net manė, kad kometos uodega esą išplatins mirtiną gripo virusą.

 

Kilus visuotinei panikai, šiurpių istorijų apie kometas tik daugėjo. Pavyzdžiui, sklido pasakojimas apie tai, kad kometos žalą gali sumažinti kraujo auka. Buvo nuspręsta paaukoti jauną merginą už pasaulio nuodėmes, kad Halio kometa nesunaikintų visos Žemės. Laimei, apie planą sužinojo Jungtinių Valstijų policija ir mergina buvo išgelbėta nuo mirties, o nusikaltėliai įkalinti.

 

Iš tiesų yra išlikę istorinių dokumentų, kurie liudija, kad praskriejančios kometas sukėlė klimato pokyčius ir kataklizmus. 1994 metais Kinijoje užregistruota 10 mirčių, kurias sukėlė meteorų lietus. 1511 rugsėjo 14 dieną Italijos mieste Kremonoje per meteorų lietų, paslaptingomis aplinkybėmis žuvo vienuolis, pora paukščių ir avis. Dar vienas keistas nutikimas įvyko 1907 metais rugpjūčio 20 dieną, kai anglų laivas atplaukė į Bostoną (JAV). Kai laivas prisišvartavo prieplaukoje, dangų perskrodė ugnies kamuolys, iš pirmo žvilgsnio panašus į kometą. Ugnies kamuolys praskriejo pro laivo stiebą ir sukėlė dideles bangas, nors laivas visiškai nenukentėjo.

 

Pasaulyje yra daugybė teorijų, kuriose teigiama, kad jei asteroidas atsitrenktų į Žemės paviršių, įvyktų katastrofų, temperatūra Žemėje pakiltų akimirksniu. Baisiausia tai, kad nors mokslininkai geba beveik tiksliai apskaičiuoti, kada kometos grįš į tą pačią orbitos vietą, jie negali prognozuoti, kada kometa iš tikrųjų pasirodys danguje. Daugelis ryškiausių ir įspūdingiausių kometų buvo matomos nuo Žemės paviršiaus tik vieną kartą ir jos daugiau niekada nebepasirodys. Kai kosmoso erdvėje aptinkama kometa, esanti toli nuo Saulės, neįmanoma pasakyti, kokio ryškumo ji bus, kai priartės prie Žemės ir Saulės. Kai kurios kometos skleidžia daug dujų ir nežemiškos kilmės dulkių, kurios suformuoja vadinamąją uodegą, tačiau kitos šių medžiagų skleidžia labai nedaug, todėl uodega būna neryški arba jos beveik iš viso nėra.