Nors bulvių gimtinė – tolimoji Pietų Amerika, Lietuvoje jos mėgstamos taip, kad sunku patikėti, jog kilusios ne iš čia. Iš šių maistingų daržovių paruošiama aibė įvairiausių valgių, todėl jos sunkiai gali pabosti. Lengvos salotos, aromatingi virtiniai, sotūs plokštainiai ir net gomurį glostantys saldėsiai – patiekalų iš bulvių valgiaraštis itin platus.

 

Užkepėlė su špinatais ir cukinija

100 g apie 131 kcal

  • 100 g špinatų
  • Nedidelė cukinija
  • 800 g bulvių
  • 150 g kieto fermentinio sūrio
  • 40 g grietinės
  • Kiaušinis
  • 30 g sviesto kepti
  • Aliejaus kepti
  • Bazilikų, druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Bulves apvirti pasūdytame vandenyje, kol jos šiek tiek suminkštės. Tada atvėsus supjaustyti griežinėliais. Cukiniją supjaustyti griežinėliais, apiberti prieskoniais ir leisti šiek tiek pastovėti. Špinatus pakepinti svieste ir pagardinti druska bei pipirais. Kepimo indą ištepti aliejumi ir dėti bulvių sluoksnį, po to cukinijos, špinatų ir tuomet vėl bulvių. Taip sluoksniuoti, kol baigsis sudedamosios dalys. Viršutinis sluoksnis turi būti bulvių. Jį gausiai apšlakstyti grietinės ir kiaušinio plakiniu bei pabarstyti bazilikais. Kepti apie 30–40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Prieš baigiant kepti užkepėlės viršų pabarstyti tarkuotu sūriu. Kepti, kol jis išsilydys.

 

 Soup puree

Trinta sriuba su obuoliu

100 ml apie 70 kcal

  • Obuolys
  • 800 ml vandens
  • 2 didelės bulvės
  • Svogūnas
  • 40 g kieto fermentinio sūrio
  • Skiltelė česnako
  • 40 g sviesto kepti
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Bazilikų papuošti

Gaminimas

Bulves supjaustyti nedideliais kubeliais ir suberti į verdantį pasūdytą vandenį. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustyti, pakepinti aliejuje ir suberti į sriubą. Kai daržovės suminkštės, sriubą sutrinti iki vientisos masės. Tada sudėti tarkuotą sūrį ir viską gerai išmaišyti. Tuomet suberti nedideliais gabalėliais pjaustytą ir svieste pakepintą obuolį, pagardinti pipirais. Patiekti papuošus bazilikais.

   

Spurgos su daržovių įdaru

100 g apie 260 kcal

  • 500 g bulvių
  • 100 g miltų
  • 10 g sausų mielių
  • 40 g grietinės
  • 2 kiaušiniai
  • 250 ml aliejaus
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Įdarui:

  • Svogūnas
  • Morka
  • Raudonoji paprika
  • 50 g sviesto kepti
 

Gaminimas

Bulves išvirti pasūdytame vandenyje. Tuomet sutrinti iki vientisos masės. Į ją suberti miltus, sausas mieles, supilti grietinę, įmušti kiaušinius ir pagardinti prieskoniais. Viską gerai išmaišyti. Svogūną, morką bei papriką supjaustyti mažais gabalėliais ir kepti svieste, kol suminkštės. Iš bulvių tešlos formuoti spurgas ir įdaryti daržovių mase. Spurgas virti įkaitintame aliejuje. Patiekti karštas.

 

????????????????????????????????????????????

Bulvės su baravykų įdaru

100 g apie 110 kcal

  • 8 bulvės
  • 50 g kieto fermentinio sūrio
  • Žalumynų papuošti

Įdarui:

  • 100 g džiovintų baravykų
  • 50 g rūkytos šoninės
  • 50 g grietinės
  • Svogūnas
  • 50 g sviesto kepti
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

Nuplautas bulves su lupenomis išvirti pasūdytame vandenyje, kol suminkštės, bet išliks tvirtos. Tuomet nupjauti jų viršų ir išskobti minkštimą paliekant apie 0,5 cm sieneles. Vandenyje išmirkytus baravykus pakepinti svieste su mažais gabalėliais pjaustyta šonine ir smulkintu svogūnu. Šią masę sumaišyti su bulvių minkštimu. Gautą masę pagardinti grietine bei prieskoniais ir ja įdaryti išskobtas bulves. Viršų pabarstyti tarkuotu sūriu. Tuomet apie 20 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Papuošti žalumynais.

 

Roasted potatoes with rosemary

Paplotėliai su varške ir sūriu

100 g apie 180 kcal

  • 200 g varškės
  • 80 g fermentinio sūrio
  • 600 g bulvių
  • 50 g miltų
  • Kiaušinis
  • 100 g sviesto kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų ir rozmarinų pagal skonį

Gaminimas

Nuplautas bulves išvirti su lupenomis. Tuomet jas atvėsinti, nulupti ir sumalti. Į gautą masę sudėti varškę, sutrintą su kiaušinio plakiniu, miltus, tarkuotą sūrį ir pagardinti prieskoniais. Viską gerai išmaišyti. Iš gautos tešlos formuoti nedidelius paplotėlius ir kepti svieste, kol sutvirtės ir dailiai apskrus. Galima patiekti su grietine ir žalumynais.

   

Mišrainė su rūkyta skumbre

100 g apie 176 kcal

  • 200 g rūkytos skumbrės
  • 400 g bulvių
  • 100 g majonezo
  • Raudonasis svogūnas
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Svogūnų laiškų papuošti

Gaminimas

Nuplautas bulves su lupenomis išvirti pasūdytame vandenyje. Tada jas atvėsinti, nulupti ir supjaustyti kubeliais. Juos sumaišyti su nedideliais gabalėliais pjaustyta žuvimi ir žiedais pjaustytu svogūnu. Pagardinti prieskoniais, majonezu ir gerai išmaišyti. Papuošti smulkintais svogūnų laiškais.

   

Aštri sriuba

100 ml apie 52 kcal

  • 1,5 l vandens
  • 500 g bulvių
  • 100 g rūkyto kumpio
  • 100 g grietinėlės
  • 50 g parmezano
  • Aitrioji paprika
  • Aliejaus kepti
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Svogūnų laiškų papuošti

Gaminimas

Bulves supjaustyti nedideliais gabalėliais ir su paprika (norint švelnesnio skonio sriubos išimti sėklas) išvirti sūdytame vandenyje. Kai daržovės suminkštės, sriubą sutrinti. Į gautą masę supilti grietinėlę, sudėti tarkuotą sūrį ir pagardinti prieskoniais. Viską gerai išmaišyti. Kumpį supjaustyti plonais griežinėliais ir pakepinti aliejuje, kol taps traškus. Tuomet suberti į sriubą. Patiekti papuošus svogūnų laiškais.

   

Virtiniai su bulvių įdaru

100 g apie 227 kcal

  • 300 g miltų
  • 100–150 ml vandens
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 400 g bulvių
  • 2 l vandens
  • 100 g rūkytos šoninės
  • Svogūnas
  • 40 g grietinės
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų ir krapų pagal skonį

Gaminimas

Iš miltų, druskos ir vandens pagaminti kietoką tešlą. Ją iškočioti ir išspausti apskritimo formos blynelius. Bulves išvirti pasūdytame vandenyje ir sutrinti. Į gautą masę sudėti aliejuje pakepintą smulkintą šoninę ir smulkintą svogūną, supilti grietinę, pagardinti prieskoniais ir krapais. Viską gerai išmaišyti. Gauta mase įdaryti blynelius. Formuoti nedidelius virtinius ir virti pasūdytame vandenyje ant vidutinės ugnies apie 20 min. Patiekti su grietine, kepintais svogūnais arba žalumynais.

 

Spanish omelette with parsley

Purus omletas

100 g apie 151 kcal

  • 4 kiaušiniai
  • 150 g bulvių
  • 100 g pievagrybių
  • 100 ml pieno
  • 50 g parmezano
  • Alyvuogių aliejaus kepti
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Petražolių papuošti

Gaminimas

Bulves supjaustyti kubeliais ir išvirti pasūdytame vandenyje. Tada nukošti ir sutrinti. Į gautą masę įmušti kiaušinius, supilti pieną, sudėti tarkuotą sūrį, plonomis riekelėmis pjaustytus pievagrybius ir pagardinti prieskoniais. Viską gerai išplakti. Kepti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Patiekti papuošus petražolėmis.

   

Užkandėlė su grybais

100 g apie 111 kcal

  • 400 g mėgstamų grybų
  • 500 g bulvių
  • 100 ml baltojo sauso vyno
  • 80 ml aliejaus
  • Svogūnas
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų ir rozmarinų pagal skonį
  • Rozmarinų papuošti

Gaminimas

Bulves ir grybus supjaustyti kubeliais, pagardinti prieskoniais, apšlakstyti aliejumi. Viską gerai išmaišyti. Gautą masę kepti 15–20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Tuomet suberti smulkintus svogūnus, viską apšlakstyti vynu, pamaišyti ir kepti dar apie 15 min. Papuošti rozmarinais.

   

Jūratė