Šokoladiniai desertai – atsispirti neįmanoma!
2025-02-21 09:12Šokoladas savo giliu skoniu, intensyviu aromatu ir švelnia tekstūra keri jau šimtus metų. Senosios civilizacijos skystą šokoladą laikė dievišku gėrimu ir naudojo jį per apeiginius ritualus. Šiandien šiam saldėsiui atsispirti geba retas. Ką gardaus galima pasigaminti pasitelkus magišką gabalėlį šokolado?
Klasikinis šokoladainis
16 porcijų
100 g 356 kcal
Ruošti 45 min.
- 200 g juodojo šokolado
- 150 g sviesto
- 3 kiaušiniai
- 200 g cukraus
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 100 g miltų
- 30 g kakavos miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Miltelinio cukraus puošti
GAMINIMAS. Šokoladą sulaužyti gabalėliais ir su sviestu išlydyti karštų garų vonelėje. Kiaušinius plakti su cukrumi, kol išeis šviesi ir putota masė. Įmaišyti pravėsusią šokolado ir sviesto masę, vanilės ekstraktą.
Miltus, kakavą, druską sumaišyti tarpusavyje ir pamažu maišant suberti į bendrą masę. Tešlą supilti į kepimo popieriumi išklotą skardą (apie 20 x 20 cm). Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.
Šokoladinis pudingas
6 porcijos
100 g 220 kcal
Ruošti 2 val.
- 500 ml riebaus pieno
- 80 g cukraus
- 30 g kukurūzų krakmolo
- Žiupsnelis druskos
- 150 g juodojo šokolado
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Šaukštelis sviesto
GAMINIMAS. Pieną pašildyti, bet neužvirinti. Cukrų, krakmolą, druską sumaišyti tarpusavyje ir pamažu maišant supilti šiltą pieną. Viską vėl maišant kaitinti apie 7 min., kol sutirštės. Nukėlus įmaišyti smulkiai trupintą šokoladą, vanilės ekstraktą, sviestą. Maišyti, kol šokoladas ištirps. Masę supilstyti į serviravimo indelius ir bent 1,5 val. laikyti šaldytuve. Patiekti papuošus tarkuotu šokoladu. Galima dekoruoti mėtomis.
Triufeliai
25 vnt.
100 g 376 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 200 g juodojo šokolado
- 100 ml 35 % riebumo grietinėlės
- 20 g sviesto
- Šaukštelis konjako
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 30 g nesaldintos kakavos
- 30 g miltelinio cukraus
GAMINIMAS. Šokoladą smulkiai sutrupinti ir suberti į dubenį.
Grietinėlę užvirinti ir supilti ant šokolado. Palaikyti 1–2 min., kol šokoladas ims tirpti. Išmaišyti iki vientisos masės. Sudėti sviestą, supilti konjaką, vanilės ekstraktą, gerai išmaišyti. Masę bent 2 val. laikyti šaldytuve, kol sustings. Iš sustingusios masės suformuoti triufelius. Kiekvieną apvolioti kakavos ir miltelio cukraus mišiniu.
Šokoladinis tortas su uogomis
12 porcijų
100 g 366 kcal
Ruošti 2 val.
BISKVITUI:
- 200 g juodojo šokolado (bent 70 % kakavos)
- 150 g sviesto
- 4 kiaušiniai
- 150 g cukraus
- 100 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- 30 g nesaldintos kakavos miltelių
- Žiupsnelis druskos
ŠOKOLADINIAM KREMUI:
- 250 ml grietinėlės (35 % riebumo)
- 200 g juodojo šokolado
- 50 g sviesto
PAPUOŠIMUI:
- 200 g šilauogių (arba kitų mėgstamų uogų)
- Mėtų lapų
GAMINIMAS. Pirmiausia pasigaminti biskvitą. Šokoladą ištirpinti su sviestu garų vonelėje. Kiaušinius išplakti su cukrumi iki purios masės. Įmaišyti šokolado ir sviesto mišinį.Suberti persijotus miltus, kepimo miltelius, kakavą ir druską. Išmaišyti iki vientisos tešlos. Supilti į skardą (apie 20 cm skersmens) ir kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Iškeptą atvėsinti ir perpjauti horizontaliai į dvi dalis.
Pasiruošti šokoladinį kremą. Grietinėlę pakaitinti, bet neužvirinti.Sudėti sulaužytą šokoladą ir maišyti, kol ištirps.Įdėti sviestą ir išmaišyti iki vientisos masės. Atvėsinti iki tirštėjimo.
Apatinį biskvito sluoksnį patepti dalimi šokoladinio kremo.Uždėti antrą biskvito sluoksnį ir užtepti likusį kremą. Papuošti uogomis, mėtomis. Papildomai galima užberti šokolado drožlių, biskvito trupinių. Prieš patiekiant bent 1 val. palaikyti šaldytuve, kad geriau susijungtų skoniai.
Dubajaus šokoladas
6 porcijos
100 g 421 kcal
Ruošti 1,5 val.
KADAJIFO PAGRINDUI:
- 200 g kadaifo tešlos
- 100 g sviesto
- 2 šaukštai skysto medaus
PISTACIJŲ KREMUI:
- 150 g nesūdytų pistacijų
- 50 g miltelinio cukraus
- 100 ml grietinėlės (35 % riebumo)
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
ŠOKOLADINIAM SLUOKSNIUI:
- 100 ml grietinėlės (35 % riebumo)
- 200 g juodojo šokolado (bent 70 % kakavos)
- 50 g sviesto
GAMINIMAS. Pasiruošti kadajifo pagrindą. Tešlą atskirti į plonus siūlelius ir sumaišyti su ištirpintu sviestu. Išdėlioti plonu sluoksniu skardoje, lengvai paspausti ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, kol taps auksinės spalvos. Iškepusią tolygiai apšlakstyti medumi.
Pasiruošti pistacijų kremą. Pistacijas sumalti iki pastos konsistencijos, sumaišyti su milteliniu cukrumi, grietinėle, vanilės ekstraktu. Išplakti iki vientisos masės ir sumaišyti su kadajifo pagrindu.
Šokoladiniam sluoksniui pirmiausia pakaitinti grietinėlę, bet neužvirinti. Suberti smulkintą šokoladą, išmaišyti iki vientisos masės. Sudėti sviestą ir vėl maišyti iki blizgaus kremo.
Į specialią šokolado formą supilti dalį šokolado masės. Ant jos paskirstyti kadajifo tešlos ir pistacijų kremo įdarą, užpilti likusiu šokoladu ir išlyginti. Bent 1 val. laikyti šaldytuve, kol sustings.
Autorius Jūratė Survilė