Šiandieniniame pasaulyje perdegimas tapo įprastu reiškiniu. Nesvarbu, kokia žmogaus profesija, gyvenimo būdas ar gyvenamoji vieta, dažnas susiduria su šia modernių laikų problema.

 

Perdegimas, kuriam būdingas didžiulis išsekimas, sumažėjęs darbingumas ir dažnai – nusivylimo jausmas, gali turėti rimtų pasekmių psichinei, fizinei ir emocinei sveikatai.

 

Deja, didelė dalis žmonių nežino, nei kaip atpažinti perdegimą, nei kaip jo išvengti. Jei atpažinote save – skaitykite toliau.

 
tired-man-sits-front-computer-with-cup-coffee-colored-lighting

Pvproductions, Freepik asociatyvi nuotrauka.

Kas yra perdegimas?

 

Perdegimas – tai emocinio, fizinio ir psichinio išsekimo būsena, kurią sukelia ilgalaikis stresas. Jis dažnai atsiranda dirbant intensyvų darbą ar turint daug atsakomybių bei dėl profesinio ir asmeninio gyvenimo balanso nebuvimo.

 

Tačiau, nors perdegimas dažniausiai siejamas su darbu, jį taip pat gali sukelti kiti gyvenimo sunkumai, pvz. vaikų auginimas ar rūpinimasis sergančiais artimaisiais.

 

Perdegimo požymių atpažinimas

 

Perdegimas pasireiškia įvairiais fiziniais, emociniais ir netgi elgesio sutrikimo simptomais. Ankstyvas šių požymių nustatymas gali padėti įveikti problemas situacijai dar nepablogėjus.

 

Emociniai ženklai

 

Perdegęs žmogaus dažnai jaučias vienišas, praranda motyvaciją, jam padidėja cinizmas, sumažėja pasitenkinimo jausmas, atsiranda nepasitikėjimas savimi.

 

Fiziniai simptomai

 

Dažniausiai pasitaikantys simptomai yra lėtinis nuovargis, nemiga, padažnėję ligos, galvos ir raumenų skausmai.

 

Elgesio pokyčiai

 

Artimieji ir pats žmogus pastebi ir įvairius elgesio pokyčius: tai gali būti atitraukimas nuo pareigų, izoliacija nuo kitų, atidėliojimas arba ilgesnis darbų atlikimas, padidėjęs maisto ar alkoholio vartojimas ir sumažėjęs našumas darbe.

 

Kas sukelia perdegimą? 

 

Norint jo išvengti, labai svarbu suprasti prie perdegimo prisidedančius veiksnius.

 

Darbe tai dažniausiai yra per didelis krūvis, kontrolės trūkumas, nepakankamas atlygis, nesąžiningas elgesys, bendruomenės nebuvimas ir vertybių nesutapimas.

 

Asmeniniame gyvenime tai gali būti darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyros nebuvimas, miego, palaikančių santykių ir laiko sau trūkumas.

 

Prie viso to prisideda ir tokie asmenybės bruožai kaip perfekcionizmas, nenoras deleguoti, pesimistinis požiūris į darbą ir gyvenimą.

 

Perdegimo prevencija

 

Perdegimo prevencija apima pokyčius tiek darbo vietoje, tiek asmeniniame gyvenime.

 
  •  Pirmiausiai nustatykite aiškias darbo ir asmeninio gyvenimo ribas. Žinokite, kada atsijungti nuo darbo ir skirkite sau laiko pailsėti ir užsiimti mėgstama veikla.
  •  Darbe supraskite savo prioritetines užduotis ir sutelkite dėmesį į jas. Išmokite pasakyti „ne“ arba deleguoti mažiau svarbias užduotis, kurias gali atlikti kiti.
  •  Darbo metu reguliariai darykite pertraukėles, jos padės išvalyti mintis ir sumažinti stresą. Ilgesnės pertraukos bei atostogos taip pat yra labai svarbios siekiant gilesnio psichinio ir emocinio poilsio.
  •  Rūpinkitės savimi ir užsiimkite atpalaiduojančia veikla. Tai gali būti hobiai, mankšta, meditacija ar laiko praleidimas su artimaisiais. Sveikai maitinkitės, vartokite pakankamai vitaminų. Daugiau informacijos rasite čia dropsclinic.lt/vitaminu-laselines-vilniuje/.
  •  Pasidalykite savo jausmais su draugais, šeima ar kolegomis. Palaikymas suteiks kitokią perspektyvą ir emocinį komfortą.
  •  Ugdykite sveiko miego įpročius: įsitikinkite, kad miegate pakankamai, nes tai labai svarbu protiniam ir fiziniam atsigavimui.
  •  Tokios sąmoningumo praktikos kaip meditacija, joga ar gilaus kvėpavimo pratimai gali sumažinti stresą ir pagerinti gebėjimą su juo susidoroti.
  •  Nuolat mokykitės ir tobulėkite, nes taip padidinsite pasitenkinimą darbu ir sumažinsie sąstingio jausmą.
  •  Jei yra galimybė, dalyvaukite darbo vietos sveikatingumo programose, tokiose kaip seminarai apie streso valdymą, darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą ir pan.
  •  Jei sunku susidoroti su problemomis, apsvarstykite galimybę kreiptis pagalbos į psichikos sveikatos specialistą, kuris padės suvaldyti stresą ir susidoroti su perdegimu.

 

Perdegimui atsparus gyvenimo būdas

 

Kova su perdegimu – tai ne tik jau esamo streso valdymas, bet ir perdegimui atsparaus gyvenimo būdo sukūrimas.

 

Reguliarus fizinis aktyvumas padės sumažinti stresą ir pagerinti bendrą fizinę bei psichinę sveikatą.

 

Subalansuota mityba suteiks energijos ir maistinių medžiagų, reikalingų stresui įveikti.

 

Leisdami laiką su žmonėmis, jausite emocinę paramą ir galėsite atsipalaiduoti. Labai svarbu užsiimti ir su darbu nesusijusia veika, kuri teikia jums džiaugsmo ir pasitenkinimo.

 

Galiausiai, atsikratykite perfekcionizmo ir nerealių lūkesčių ir sutelkite dėmesį į dalykus, kuriuos galite kontroliuoti.

 

Pokyčiai – jūsų rankose

 

Perdegimo atpažinimui ir prevencijai reikalingas aktyvus požiūris. Tai tiek jo ženklų supratimas, tiek veiksmai, skirti stresui suvaldyti.

 

Imdamiesi čia išvardintų veiksmų, ilgainiui išmoksite natūraliai pastebėti problemas ir jas spręsti. Na, o pradžioje svarbiausia suprasti, kad perdegimas nėra nesėkmės požymis, o tik signalas, kad laikas pristabdyti.