Gruzdinti patiekalai sveikiau
2023-10-12 09:33Gruzdinti patiekalai skanu, deja, nelabai sveika. Visiškai jų atsisakyti nereikia, svarbiausia mėgautis saikingai, o dar geriau – paieškoti sveikesnių alternatyvų.
Gruzdinti žiediniai kopūstai
4 porcijos
100 g 287 kcal
Ruošti 20 min.
- Žiedinis kopūstas
- 2 kiaušiniai
- 200 g maltų džiūvėsėlių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
PADAŽUI:
- 150 g natūralaus jogurto
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šaukštas citrinos sulčių
- 2 skiltelės česnako
- Šakelė šviežių krapų
GAMINIMAS. Nuplautą kopūstą suskirstyti žiedynais. Sumesti į verdantį sūdytą vandenį ir apvirti 5 min., kad truputį suminkštėtų. Kiaušinį išplakti su žiupsneliu prieskonių. Plakinyje pamirkyti kiekvieną apvirtą žiedyną ir apvolioti džiūvėsėliais. Taip paruoštus žiedynus sudėti į įkaitintą aliejų (jo turi būti tiek, kad apsemtų) ir kepti, kol gražiai apskrus. Išėmus padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Padažo ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės ir patiekti šalia atskirame indelyje.
Cukinijų šiaudeliai
4 porcijos
100 g 312 kcal
Ruošti 20 min.
- Vidutinio dydžio cukinija
- 2 kiaušiniai
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 200 g panko džiūvėsėlių
- 100 g tarkuoto parmezano
- Aliejaus kepti
- Šakelė šviežių petražolių
- Pomidorų padažo pagal skonį
GAMINIMAS. Cukiniją nulupti ir supjaustyti šiaudeliais. Kiaušinius išplakti su prieskoniais. Cukinijos šiaudelius pamirkyti kiaušinių plakinyje, apvolioti džiūvėsėlių ir sūrio mišiniu. Kepti įkaitintame aliejuje, kol apskrus. Išėmus padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekti apibarsčius smulkintomis petražolėmis ir su pomidorų padažu.
Aštrios krevetės
4 porcijos
100 g 341 kcal
Ruošti 20 min.
- 2 kiaušiniai
- Druskos pagal skonį
- Pusė šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- 2 šaukštai citrinos sulčių
- 400 g krevečių be kiauto
- 80 g kukurūzų dribsnių
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Kiaušinius išplakti su druska, paprika ir citrinos sultimis. Plakinyje pamirkyti krevetes ir apvolioti smulkiai trupintais kukurūzų dribsniais. Kepti įkaitintame aliejuje, kol apskrus. Išėmus padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Galima patiekti su pomidorų, jogurtiniu, česnakiniu ar kitu mėgstamu padažu.
Traški žuvis
4 porcijos
100 g 297 kcal
Ruošti 20 min.
- 500 g menkių filė
- 2 kiaušiniai
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šakelė šviežių kalendrų
- 100 g maltų džiūvėsėlių
- Aliejaus kepti
PADAŽUI:
- 150 g natūralaus graikiško jogurto
- Šaukštas citrinos sulčių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šakelė šviežių kalendrų
GAMINIMAS. Žuvį supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Kiaušinius išplakti su prieskoniais ir smulkintomis kalendromis. Plakinyje pamirkyti menkių gabalėlius ir apvolioti trupiniais. Kepti įkaitintame aliejuje, kol apskrus. Išėmus padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Patiekti su padažu, kuriam paruošti visus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
Pievagrybių spurgytės
4 porcijos
100 g 298 kcal
Ruošti 20 min.
- 2 kiaušiniai
- Šaukštas maskarponės
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 400 g mažų pievagrybių
- 150 g maltų džiūvėsėlių
- 50 g tarkuoto parmezano
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Kiaušinius išplakti su maskarpone ir prieskoniais. Plakinyje pamirkyti pievagrybius, apvolioti džiūvėsėlių ir sūrio mišiniu. Kepti įkaitintame aliejuje, kol apskrus. Išėmus padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
Autorius Jūratė Survilė