Karaimų dovana – kibinai
2023-05-10 11:19Turbūt kiekvienas ragavo kibinų. Lankantis Trakuose to nepadaryti būtų tiesiog gėda! Šis tradicinis karaimų patiekalas jau ne vieną dešimtmetį užkariavęs lietuvių širdis. O ar bandėte jų pasigaminti namuose? Siūlome išbandyti tiek tradicinius, tiek ir netikėtus kibinų įdarų variantus.
Kibinų tešla
8 porcijos
100 g 365 kcal
Ruošti 1,5 val.
350 g miltų
200 g sviesto
200 g riebios grietinės
2 kiaušiniai + 1 aptepti
Druskos pagal skonį
GAMINIMAS. Miltus tarp delnų ištrinti su sviestu – turi susidaryti smėlio konsistenciją primenantys trupiniai. Stengtis darbuotis greitai, kad sviestas pernelyg neištirptų. Sudėti grietinę, įmušti du kiaušinius ir pasūdyti. Maišyti, kol tešla taps vientisa ir nelips prie rankų. Dubenį uždengti maistine plėvele ir 30 min. dėti į šaldytuvą.
Atvėsintą tešlą plonai iškočioti ir nedideliu dubenėliu išspausti apskritimus. Į jų vidurį dėti įdaro, kraštus užlenkti ir suformuoti kibinus. Kiekvieną aptepti kiaušinio plakiniu. Kepti apie 30 min. (žiūrint, koks įdaras) orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Patiekti šiltus.
Įdarų idėjos
Su kiauliena
- 400 g kiaulienos sprandinės
- Svogūnas
- Ryšelis šviežių petražolių
- Pusė šaukštelio maltų džiovintų laurų lapų
- 2 šaukštai riebios grietinės
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Mėsą supjaustyti kuo mažesniais kubeliais. Svogūną ir petražoles kuo smulkiau sukapoti ir įmaišyti į mėsą. Suberti laurų lapus, sudėti grietinę, pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti. Įdaryti paruoštą tešlą. Suformuotus kibinus kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Su aviena
- 350 g avienos be kaulo
- Svogūnas
- 100 ml vandens
- 50 g sviesto
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Avieną supjaustyti mažais gabalėliais ir sumaišyti su kuo smulkiau kapotu svogūnu. Supilti vandenį, sudėti tarkuotą sviestą, pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti. Įdaryti pasigamintą tešlą. Suformuotus kibinus kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Su vištiena
- 450 g vištienos filė
- Svogūnas
- 2 šaukštai grietinės
- Ryšelis šviežių petražolių
- Žiupsnelis malto muskato
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Vištieną supjaustyti mažais gabalėliais. Sumaišyti su kuo smulkiau kapotu svogūnu, grietine, smulkintomis petražolėmis, pagardinti prieskoniais. Įdaryti paruoštą tešlą. Suformuotus kibinus kepti 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Su varške
- 450 g riebios varškės
- Kiaušinis
- Pusė šaukštelio mairūnų
- Druskos pagal skonį
GAMINIMAS. Varškę sumaišyti su kiaušiniu ir prieskoniais. Įdaryti tešlą. Suformuotus kibinus kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Su vaisiais
- 2 obuoliai
- Bananas
- Saujelė šaldytų spanguolių
- 2 šaukštai rudojo cukraus
- Pusė šaukštelio cinamono
- Žiupsnelis druskos
GAMINIMAS. Nuluptus obuolius stambiai sutarkuoti, o bananus supjaustyti kuo mažesniais gabalėliais. Sumaišyti su spanguolėmis, cukrumi ir prieskoniais. Įdaryti tešlą. Suformuotus kibinus kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Su daržovėmis
- 500 g kopūsto
- Morka
- Svogūnas
- Aliejaus kepti
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 3 šaukštai pomidorų pastos
- Ryšelis šviežių krapų
GAMINIMAS. Kopūstą smulkiai supjaustyti, morką stambiai sutarkuoti. Svogūną kuo smulkiau sukapoti. Visas daržoves sudėti į keptuvę su įkaitintu aliejumi, pagardinti prieskoniais ir maišant troškinti 20 min. Sudėti pomidorų pastą, smulkintus krapus ir troškinti dar 5 min. Įdaryti tešlą. Suformuotus kibinus kepti 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Su grybais
- 400 g grybų (tinka tiek miško, tiek pievagrybiai)
- Svogūnas
- 50 g sviesto
- Trečdalis šaukštelio džiovintų maltų laurų lapų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 60 g fermentinio sūrio
GAMINIMAS. Grybus ir svogūną smulkiai supjaustyti. 10 min. apkepinti svieste, kol svogūnas suminkštės ir taps skaidrus. Pagardinti prieskoniais, įmaišyti smulkiai tarkuotą sūrį. Įdaryti tešlą. Suformuotus kibinus kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Autorius Jūratė Survilė