Ridikėliai – viena ankstyviausių daržovių, idealiai tinkanti salotoms. Daugeliui žmonių patinka šios traškios, ryškiaspalvės, aštroko skonio šakninės daržovės, todėl paprastai jos vartojamos žalios. Ridikėliai gali būti apvalūs arba pailgi, skirtingų spalvų – nuo raudonos iki baltos. Jauni, sveiki ridikėlių lapai taip pat valgomi ir juos reikėtų ruošti panašiai kaip špinatus. Jų valgyti žalių nerekomenduojama, nes lapeliai padengti plaukeliais, galinčiais dirginti burnos gleivinę arba kūno odą.

 

"Ridikėliai"

Geriausia ridikėlius suvartoti iš karto po to, kai nuimamas jų derlius arba juos galima laikyti šaldytuve 1 – 2 dienas. Prieš dedant į šaldytuvą rekomenduojama pašalinti lapus. Ridikėliai yra netinkami šaldymui.

 

Kaip paruošti ridikėlius? Ridikėliai sumuštiniams su sūriu ir kumpiu suteikia malonaus aitrumo. Taip pat skanūs sumuštiniai gaunasi iš paprasčiausios duonos su sviestu ir kelių ridikėlių griežinėlių. Dažniausiai iš ridikėlių gaminamos salotos. Taip pat galima pasigaminti padažą, į kurį mirkyti ridikėlių griežinėlius.

 

8 priežastys valgyti ridikėlių:

 

  • Ridikėliai natūraliai vėsina organizmą, todėl ypač tinka šiltuoju metų laiku.
  • Malšina gerklės skausmą. Šalina gleives iš organizmo ir padeda greičiau pasveikti nuo peršalimo infekcijų.
  • Gerina virškinimą.
  • Apsaugo nuo virusinių infekcijų.
  • Šalina toksinus.
  • Gali apsaugoti nuo vėžio.
  • Turi mažai kalorijų, bet daug mikroelementų.
  • Turi daug vandens, todėl saugo nuo dehidratacijos.

 

Ridikėliai su laiškinių česnakų ir sūrio padažu

 

  • 12 pailgų ridikėlių
  • 3 šaukštai smulkintų laiškinių česnakų
  • 200 g minkšto sūrio
  • 50 g čederio sūrio
  • 50 ml majonezo
  • 50 ml natūralaus jogurto
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Sūrį sutarkuoti ir sumaišyti su visomis sudedamosiomis dalimis, išskyrus ridikėliais. Palikti pastovėti šaltoje vietoje apie valandą. Kiekvieną ridikėlį supjaustyti į 4 lygias dalis. Patiekti atskirai su padažu.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 180 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

 

Salotos su ridikėliais, agurkais ir ožkų pieno sūriu

 

  • 16 ridikėlių
  • 1/3 agurko
  • 400 g ožkų pieno sūrio
  • 100 g graikinių riešutų
  • 4 – 6 džiovinti abrikosai

Padažui:

  • 45 ml alyvuogių aliejaus
  • Šaukštas citrinų sulčių arba vyno acto
  • 0,5 šaukštelio Dižono garstyčių
  • Pusė skiltelės česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Agurkus ir ridikėlius supjaustyti plonais griežinėliais ir išdėlioti serviravimo lėkštės kraštuose. Ožkų pieno sūrį padalyti į 8 dalis ir pakepinti keptuvėje 3 minutes arba kol sūris pradės burbuliuoti. Sūrio gabalėlius sudėti į lėkštės vidurį. Paruošti padažą. Suplakti citrinų sultis arba vyno actą, garstyčias ir smulkintus česnakus. Paskaninti druska ir pipirais. Maišant supilti aliejų. Padažą užpilti ant salotų viršaus. Viršų pabarstyti kapotais riešutais bei smulkintais abrikosais.

 

4 žmonėms

100 g apie 229 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

 

Kepti ridikėliai su sezamų sėklomis ir sojų padažu

 

  • 30 vidutinio dydžio ridikėlių
  • Šaukštas kepintų sezamo sėklų
  • 1,5 šaukšto sojų padažo
  • Šaukštas augalinio aliejaus
  • Šaukštas sezamų aliejaus
  • Raudonasis svogūnas

 

Gaminimas

 

Kiekvieną ridikėlį supjaustyti į 4 dalis, sudėti į kepimo indą ir užpilti abiejų rūšių aliejumi bei puse šaukšto sojų padažo. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, apie 20 minučių. Kepant vieną kartą apversti. Svogūną smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su ridikėliais. Pakepti dar 5 – 10 min, kol ridikėliais suminkštės, o svogūnai taps gražios auksinės spalvos. Supilti likusį sojų padažą ir pabarstyti sezamų sėklomis.

 

4 žmonėms

100 g apie 73 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti