Jungtinės Tautos gegužės 2-ąją paskelbė Pasaulinę tuno dieną, siekdamos informuoti visuomenę apie tunų svarbą ir gamtai palankesnę tvaresnę žvejybą. Pirmą kartą ši diena paminėta 2007 m.

 

tunas

Tunas vis dar yra pati populiariausia žuvis visame pasaulyje. Kai kuriose šalyse šios žuvies suvartojimas jau lenkia silkių ir aliaskinių rudagalvių menkių suvartojimą. Tunas nusileidžia tik lašišai. Lašišos daugiausiai auginamos specialiose fermose, tuną galima laikyti geriausiai parduodama laukine žuvimi. Štai, pavyzdžiui, Vokietijoje vienam žmogui per metus tekdavo maždaug 2,3 kg tuno.

 

Už vieną tuną pasaulinėje rinkoje kartais galima paprašyti iki kelių tūkstančių eurų. Dėl to tunų žvejyba yra labai patraukti brakonieriams. Siekiant užkirsti kelią neteisėtai tunų žvejybai, svarbu reguliariai tikrinti žvejus ir tiekėjus. Verta rinktis tik sertifikatus apie tvarią žvejybą turinčią žuvį.

 

Ar tunai yra per daug žvejojami ir ką reiškia tvari tunų žvejyba? Tvari žvejyba reiškia mažą priegaudą, neperžvejojimą ir į ateitį orientuotą išteklių valdymą, kad ištekliai išliktų dar labai ilgą laiką. Visa tai svarbu ir žvejojant tunus. Iš 23 komerciniais tikslais žvejojamų tunų, 15 yra sugaunami, nepakenkiant gamtai, 3 sugauti tunai yra siejami su pertekline žvejyba, o 5 yra kažkur tarp vieno ir kito. Taigi, jei apsiperkame sąmoningai, tuną vis tiek galima valgyti.

 

Kaip dažniausiai valgomas tunas? Mėgstamiausias patiekalas su šia žuvimi yra tunų salotos. Žmonėms taip pat labai patinka pica, makaronai, sušiai su tunu, tunų užtepėlės ir kepsniai, kurie gali būti kepami ant grotelių lauko kepsninėje arba orkaitėje.

 

Keptas marinuotas tunas

 

  • 400 g šviežių tunų
  • Citrina
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 200 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 500 ml didelių ir mažų pomidorų (raudonų ir geltonų)
  • 3 bazilikų šakelės
  • 3 rozmarinų šakelės
  • 3 čiobrelių šakelės
  • 40 g parmezano

 

Gaminimas

 

Tuną nuplauti, nusausinti ir supjaustyti maždaug 2,5 cm storio kepsniais. Ištrinti druska ir pipirais. Sudėti į kepimo indą, apšlakstyti citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi.

 

Pomidorus perpjauti per pusę, nuplikyti verdančiu vandeniu ir nulupti. Sudėti prie tunų kepsnių. Prieskonines žoleles nuplauti, nusausinti ir sudėti tarp tunų ir pomidorų. Uždengti ir palikti 1 val. marinuotis. Po to kepti 8 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Apversti tuną ir leisti jam troškintis dar 30 min. savo sultyse. Ant viršaus užtarkuoti parmezano. Galima patiekti su itališka duonele ar fokačija.

 

4 porcijų

100 g apie  197 kcal

Ruošti: 40 min.

 

Apelsinų salotos su tunu

 

  • 4 kiaušiniai
  • 4 apelsinai
  • 4 raudonieji svogūnai
  • Didelė romaninė salota
  • 420 g konservuotų tunų aliejuje
  • 8 – 10 žaliųjų alyvuogių, įdarytų pipirais
  • 2 – 3 česnako skiltelės
  • 3 – 4 šaukštai baltojo vyno acto
  • 4 – 5 šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, cukraus pagal skonį
  • 0,5 šaukštelio maltų raudonų paprikų

 

Gaminimas

 

Kietai išvirti kiaušinius. Atvėsinti ir nulupti. Apelsinus nulupti taip, kad balta plėvelė visiškai pasišalintų ir supjaustyti apskritimais. Svogūnus nulupti ir supjaustyti griežinėliais. Nuplauti, nusausinti ir stambiai suplėšyti salotų lapus. Nusausinti tuną. Supjaustyti alyvuoges. Sumaišyti actą su druska, pipirais, paprikomis ir cukrumi ir išplakti su aliejumi. Į didelę lėkštę sudėti apelsinų griežinėlius, sudėti likusius salotų ingredientus ir aplieti padažu.

 

4 porcijų

100 g apie 149 kcal

Ruošti: 20 min.

 

Spausdinti