Ar žinojote, kad magijoje baklažanai siejami su dvasingumu, pinigais, klestėjimu ir Jupiterio planetos energija? Šių rudeninių daržovių skonis kai kam primena grybų, o kai kam veršienos. Be to, kad jie yra labai skanūs, jie yra ir labai naudingi sveikatai.

 

"Baklažanų salotos"

8 priežastys, kodėl sveika valgyti baklažanus:

 

  • Geležis, kalcis ir kitos mineralinės medžiagos baklažanuose padeda išlikti sveikiems ir energingiems.

 

  • Baklažanuose yra esminių augalinių maistinių medžiagų, kurios gerina kraujotaką ir gerina smegenų veiklą. Tačiau didžioji dalis vertingųjų medžiagų kaupiasi daržovių žievėje, todėl jos rekomenduojama neišmesti ir nesudeginti gaminant aukštoje temperatūroje.

 

  • Baklažanuose gausu skaidulų, kurie saugo virškinamąjį traktą. Reguliariai vartojant šias tamsiai violetines daržoves galima sumažinti gaubtinės žarnos vėžio išsivystymo riziką.

 

  • Baklažanai yra gana nekaloringi (100 g turi tik 28 kcal). Juose nėra riebalų, bet apstu skaidulų, kurios užtikrina ilgai trunkantį sotumo jausmą.

 

  • Ilgus amžius baklažanai būdavo naudojami kaip priemonė, padedanti kontroliuoti ir gydyti diabetą. Šiuolaikiniai tyrimai patvirtina, kad tokiomis savybėmis baklažanai pasižymi dėlto, kad juose yra daug skaidulų ir mažai tirpių angliavandenių.

 

  • Baklažanus sveika valgyti širdininkams. Tyrimai rodo, kad šių daržovių vartojimas gali sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį. Tačiau baklažanus reikia tinkamai paruošti, kad jie išlaikytų visas naudingąsias savybes. Kepti baklažanai prisigeria per daug riebalų, todėl tampa žalingu ir sunkiu skrandžiui maistu. Sveikatos apsaugos specialistai rekomenduoja daržoves kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tada jie išsaugos natūralų skonį ir visas vertingąsias medžiagas.

 

  • Baklažanai taip pat turtingi bioflavonoidų, kurie mažina aukštą kraujo spaudimą ir stresą.

 

  • Reguliarus baklažanų vartojimas apsaugo nuo kraujo krešulių susidarymo. Taip yra dėlto, kad juose yra nemažai vitamino K ir tų pačių bioflavonoidų, kurie stiprina kapiliarus.

 

Keptų baklažanų ir raudonų paprikų salotos su granatais

 

  • 2 baklažanai
  • 2 raudonos paprikos
  • 300 g šparaginių pupelių
  • Raudonasis svogūnas
  • Granatas
  • 60 g graikinių riešutų
  • 60 g fetos
  • 0,5 šaukštelio kmynų
  • 0,5 šaukštelio maltų saldžiųjų paprikų
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, mėtų pagal skonį pagal skonį
  • 60 ml granatų padažo
  • Alyvuogių aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Baklažaną gana smulkiai supjaustyti, pabarstyti druska ir po 20 min nuplauti ir nusausinti. Po to apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti kmynais, malta paprika, cinamonu, druska ir pipirais. Kepti baklažanus orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 30 – 40 min. Raudoną papriką taip pat gana smulkiai supjaustyti ir kepti orkaitėje. Šparagines pupeles apvirti vandenyje arba garuose. Svogūną susmulkinti. Riešutus paskrudinti ir sukapoti. Išimti granato sėklas. Sutrupinti fetą. Mėtas susmulkinti. Viską sumaišyti ir užpilti granatų padažu.

 

4 žmonėms

100 g apie 71 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Baklažanų sriuba

 

  • 2 – 3 baklažanai
  • 3 – 4 bulvės
  • 3 – 4 pomidorai
  • 200 g šparaginių pupelių
  • Svogūnas
  • 1,5 l sultinio arba vandens
  • Lauro lapas
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, paprikų pagal skonį
  • Alyvuogių aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Baklažanus nuplauti, supjaustyti, pasūdyti ir palikti 10 – 15 min marinuotis. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintą svogūną, kol taps permatomas. Tada sudėti kubeliais supjaustytas bulves ir taip pat apkepti. Baklažanus nusunkti ir sudėti viską į puodą. Uždengti ir ant mažos ugnies troškinti, kol daržovių tūris šiek tiek sumažės. Po to užpilti sultiniu arba vandeniu. paskaninti druska, pipirais. Įmesti lauro lapą. Sudėti stambiai supjaustytas pupeles. Sriubai baigiant virti sudėti tarkuotus pomidorus be žievelės. Viską išmaišyti. Sudėti smulkintas kalendras ir dar pavirti 5 – 7 minutes.

 

 

5 – 6 žmonėms

100 ml apie 30 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Nesaldūs pyragėliai su baklažanų ir sūrio įdaru

 

  • 500 g miltų
  • 200 ml kefyro
  • 200 g sviesto
  • Šaukštas acto
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Sezamo sėklų puošti

Įdarui:

  • 2 baklažanai
  • 200 g brinzos arba fetos sūrio
  • Kalendrų arba petražolių pagal skonį
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Į sijotus miltus supilti šaltą kefyrą, įdėti minkštą sviestą, išminkyti tešlą ir palikti 5 min pastovėti. Vėl išminkyti, įpilti acto ir aliejaus. Tešlą susukti į rutulį ir padėti į šaldytuvą 30 min. Po to tešlą iškočioti, kad būtų maždaug 5 mm storio. Baklažanų žievelę subadyti šakute ar dantų krapštuku. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 25 – 30 min. Kai atvės, supjaustyti. Iškočiotą tešlą supjaustyti maždaug 7 cm storio juostelėmis. Sūrį supjaustyti arba sutrupinti. Dėti sluoksnį sūrio, po to baklažanų ir plėšytų žalumynų. Sulenkti tešlą kaip trikampį ir sutvirtinti kampus. Tada pyragėlius aptepti plaktu kiaušinio tryniu. Pabarstyti sezamų sėklomis. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 30 min, kol taps gražios rusvai auksinės spalvos.

 

6 – 8 žmonėms

100 g apie 248 kcal

Paruošimo laikas: apie 120 min

Spausdinti