Kas nežino kiekvieną pavasarį pievose geltonuojančių kiaulpienių žiedų? Daržininkai ir sodininkai jas laiko sunkiai išnaikinamomis piktžolėmis. Dažnas pamiršta, kad šie augalai gali būti labai naudingi mūsų sveikatai. Istorijoje yra duomenų, kad kiaulpienės buvo naudojamos gydyti daugeliui ligų, pradedant nuo inkstų veiklos sutrikimų iki rėmens ar apendicito. Visos kiaulpienių dalys (nuo šaknų iki žiedų) gali būti valgomos. Be to, jose yra nemažai vitaminų A, B, C, D ir mineralų (geležies, kalio bei cinko).

 

8 priežastys, kodėl kiaulpienes valgyti sveika:

 

"kiaulpienės"

  • Kiaulpienių lapuose yra daugiau beta karoteno negu morkose, o tai reiškia, kad šiuos žalumynus valgyti sveika akims.

 

  • Žalumynuose yra didelė vitamino K koncentracija. Šis vitaminas būtinas stipriems kaulams palaikyti ir išsaugoti kognityvines funkcijas.

 

  • 2011 metų tyrimas parodė, kad kiaulpienių šaknų arbata gali sunaikinti vėžio ląsteles. Tyrėjai skelbia, kad sveikoms ląstelėms kiaulpienių veikliosios medžiagos įtakos neturi.

 

  • Šie plačiai paplitę pievų augalai yra diuretikai, kurie padeda išvalyti inkstus nuo atliekų, druskų ir perteklinio vandens per šlapimą. Seniau Anglijoje žmonės net sakydavo vaikams: „Jei rinksite kiaulpienes, prisišlapinsite į lovą naktį“.

 

  • Kiaulpienėse gausu vertingų antioksidantų, kurie gali sulėtinti organizmo senėjimo procesus, apsaugoti nuo vėžio ir kitų ligų, kurias sukelia oksidacinis stresas.

 

  • Tyrimai su gyvūnais parodė, kad kiaulpienių šaknų vartojimas gali sumažinti cholesterolio lygį.

 

  • Tyrimai taip pat rodo, kad kiaulpienių ekstraktas gali sustiprinti imuninę sistemą ir sunaikinti mikrobus.

 

  • Merilendo universiteto medicinos centro duomenimis, kiaulpienės gali pagerinti virškinimo sistemos veiklą. Šviežios arba džiovintos kiaulpienės gali pagerinti apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir švelniai laisvina vidurius.

 

Pavasario pievų salotos

 

  • 100 g kiaulpienių lapų
  • 2 – 3 pomidorai
  • 200 g mocarelos sūrio
  • Krapų pagal skonį
  • Ramunėlių žiedų pagal skonį
  • Šaukštas sojų padažo
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kiaulpienių lapus nuplauti ir nusausinti. Pomidorus nuplauti, nusausinti ir supjaustyti. Mocarelą supjaustyti griežinėliais. Į lėkštę dėti kiaulpienių lapus, pomidorų gabalėlius, mocarelą. Papuošti šviežiais krapais, ramunėlių žiedais. Pabarstyti druska ir pipirais ir apšlakstyti sojų padažu.

 

4 žmonėms

100 g apie 130 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

 

Šiltos kiaulpienių salotos

 

  • 100 g kiaulpienių lapų
  • 45 g graikinių riešutų
  • Citrina
  • 4 virtų kiaušinių
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 3 šaukštai razinų arba džiovintų spanguolių
  • 0,5 šaukštelio raudonų paprikų dribsnių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Kiaulpienių žiedų puošti

 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šaukštą aliejaus ir pakepinti smulkintą česnaką. Sudėti nuplautus ir nusausinti kiaulpienių lapus ir patroškinti 3 – 5 minutes. Įdėti druskos, pipirų ir dribsnių. Sėdėti razinas arba džiovintas spanguoles. Sudėti kapotus riešutus. Sumaišyti ir patroškinti dar minutę. Patiekti, kol dar šiltos su virtų kiaušinių puselėmis ir citrinų ketvirčiais. Papuošti kiaulpienių žiedais.

 

4 žmonėms

100 g apie 166 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

 

Sveikuoliški sausainiai su kiaulpienių žiedais

 

  • 70 g kiaulpienių žiedų
  • 120 g miltų
  • 90 g avižų dribsnių
  • 2 kiaušiniai
  • 120 ml medaus
  • 120 ml aliejaus
  • Šaukštelis vanilės ekstrakto

 

Gaminimas

 

Aliejų sumaišyti su medumi ir išplakti su kiaušiniais bei vanile. Sumaišyti su miltus, avižiniais dribsniais ir kiaulpienių žiedlapiais. Dėti su šaukštu į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, apie 10 – 15 minučių.

 

12 žmonių

100 g apie 200 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

Spausdinti