Arbūzas – ne tik skanus vasaros valgis, bet ir produktas, padedantis išsaugoti dailią figūrą ir jaunatvišką išvaizdą. Iš pirmo žvilgsnio neatrodo, kad šie dideli vaisiai yra tokie naudingi, nes juos sudaro bene vien tik vanduo ir cukrus. Tačiau iš tikrųjų valgyti arbūzus labai sveika!

 

arbuzai

  • Dietinis produktas. Arbūzas yra vienas iš 5 mažiausiai kaloringų maisto produktų. 100 g yra tik 38 kcal. Arbūzai gali padėti kontroliuoti svorį ir išvengti persivalgymo, net, jei valgomi kasdien. Sotumo jausmą suteikia 4 griežinėliai arbūzo. Tik jų nereikėtų valgyti prieš miegą.

 

  • Apsaugo nuo depresijos. Pats savaime arbūzas skatina mus šypsotis ir pažadina mumyse vaikišką džiaugsmą. Tačiau 100 g arbūzo yra ir 60 % rekomenduojamos dienos magnio normos, o magnis yra natūralus antidepresantas.

 

  • Valo organizmą. Arbūzai pasižymi diuretiniu poveikiu, tobulai valo organizmą, šalina toksinus ir skysčių perteklių. Tai, kad pavalgius arbūzo, staiga užsinorite į tualetą, yra visiškai normalu.

 

  • Suteikia jėgų. Arbūzuose yra folio rūgšties – pagrindinės medžiagos, kurios reikia nėščioms moterims. Folio rūgštis stiprina imuninę sistemą, dalyvauja kraujo ląstelių sintezėje ir padeda auginti raumenų masę.

 

  • Afrodiziakas. Keista, bet tiesa. Arbūzai laikomi natūralia alternatyva „Viagrai“. Juose yra likopeno, beta karoteno ir citrulino – medžiagų, kurios stimuliuoja lytinį potraukį, atpalaiduoja kraujagysles ir suaktyvina kraujotaką į dubens organus.

 

Šalta pomidorų ir arbūzų sriuba

 

  • 250 g arbūzo
  • 300 g pomidorų
  • Didelis agurkas
  • Paprika
  • 2 svogūnai
  • Skiltelė česnako
  • Pusė citrinos sulčių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 250 ml pomidorų sulčių
  • Šaukštelis itališkų prieskonių mišinio
  • Druskos, maltų juodųjų, raudonųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Pomidorus, svogūną ir česnaką supjaustyti. Supjaustyti papriką ir agurką ir pusę jų atidėti į šalį. Visus ingredientus su arbūzo minkštimu, citrinų sultimis susmulkinti elektriniu trintuvu, įpilti pomidorų sulčių ir alyvuogių aliejaus. Pagardinti prieskoniais ir pipirais. Padėti sriubą į šaldytuvą 2 val. Patiekti papuoštą likusiais agurkais ir paprikomis.

 

2 porcijų

100 g apie 61 kcal

Ruošti: 2 val. 15 min.

 

Aštrios arbūzų, kukurūzų ir pupelių salotos

 

 

  • 500 g arbūzo
  • 340 g konservuotų kukurūzų
  • 400 g konservuotų raudonųjų pupelių
  • Raudonasis svogūnas
  • 2 aitriosios paprikos
  • 2 skiltelės česnako
  • 100 g kalendrų
  • Šaukštas maltų kuminų
  • 2 citrinų sultys
  • 240 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Svogūną supjaustyti. Česnaką išspausti. Kalendras susmulkinti. Išimti sėklas ir smulkiai supjaustyti aitriąsias paprikas. Visus ingredientus (išskyrus arbūzą) gerai sumaišyti. Įdėti arbūzo, gerai išmaišyti ir atvėsinti šaldytuve 20 min. Tinka valgyti su kukurūzų tortilijomis.

 

2 porcijų

100 g apie 136 kcal

Ruošti: 30 min.

 

Arbūzų ir jogurto salotos

 

  • 250 g arbūzo
  • 3 agurkai
  • Citrinos sultys
  • 150 g lieso jogurto
  • 5 g kalendrų
  • Šaukštelis medaus
  • 10 g bazilikų
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Agurkus nuplauti ir smulkiai supjaustyti. Arbūzo minkštimą supjaustyti ir sumaišyti su agurku. Paruošti padažą iš citrinų sulčių, jogurto, smulkintų kalendrų ir medaus. Su padažu sumaišytas salotas paskaninti druska, pipirais ir dėti į šaldytuvą 20 min. Papuošti smulkintais bazilikais.

 

2 porcijų

100 g apie 120 kcal

Ruošti: 30 min.

Spausdinti