Šiandien tikriausiai beveik visi nori maitintis sveikai: valgyti mažiau kepto, riebaus, sūraus maisto. Kai kurie įsigyja arba planuoja įsigyti garų puodą, kad namuose gamintas maistas būtų dar sveikesnis. Taip gamintame maiste išsaugoma daugiau vitaminų ir mineralinių medžiagų, naudojama mažiau riebalų. Be to, verdant garuose išsaugomas natūralus maisto produktų skonis, forma bei spalva.

 

"garuose virtas maistas"

Kad ir kiek daug būtų kalbama apie garuose virto maisto naudą sveikatai, tačiau jis didelio entuziazmo nekelia. Tikriausiai daugelis mieliau pasirinktų senoviniu būdu ant grotelių keptą maistą, o ne šviežią ir išlaikiusį visas vertingas medžiagas, bet troškintą garuose. Garuose virtas maistas, nors ir sveikas, bet retai būna toks skanus kaip keptas. Teigiama, kad garuose virti maisto produktai neturi tokio išskirtinio skonio ir aromato. Tačiau ir taip maistą galima paruošti skaniai!

 

5 patarimai, kad garuose virtas maistas būtų ne tik naudingas sveikatai, bet ir skanus:

 

  • Eksperimentuoti su žolelėmis ir prieskoniais. Patiekalo skonis pirmiausiai priklauso nuo naudojamų prieskonių. Dieviškas jų aromatas dar labiau atsiskleis, prieš tai pakepinus sausoje keptuvėje. Žinoma, ši taisyklė negalioja druskai, tačiau jos taip pat reikėtų dėti, nes druska padeda sustiprinti prieskonių kvapą ir skonį.

 

  • Prieš verdant garuose maistą pamarinuoti. Balzaminis arba vynoactas, sojų, Vusterio padažai, kiti pagardai ir prieskoniai sustiprina maisto produktų skonį, todėl jis būna gardesnis išvirus garuose.

 

  • Aromatizuoti vandenį. Į verdantį vandenį galima įmesti lauro lapą ir maltų, džiovintų žalumynų, kad garuose virti patiekalai būtų ryškesnio skonio.

 

  • Baigiamasis akcentas. Garuose virtą maistą rekomenduojama gardinti įvairiais padažais. Padažas neturi būti sudėtingas ar labai įmantrus. Jį galima gaminti paprasčiausiai iš įvairių žalumynų, česnakų, citrinų žievelių ir sulčių, alyvuogių aliejaus. Viską sutrinti elektriniu trintuvu ir užpilti ant paruoštų patiekalų. Padažą taip pat galima pagardinti kapotais riešutais.

 

  • Virti garuose maistą su padažu arba marinatu. Pavyzdžiui, į gilią lėkštę įdėti žuvį, apšlakstyti sojų padažu, paskaninti imbieru ir svogūnų laiškais, ir virti garų puode. Taip paruošta žuvis išsaugos visas naudingąsias savybes ir nebus beskonė, kaip kartais gali pasitaikyti, jei verdama, nenaudojant prieskonių ir padažų.

 

Kodėl verta ruošti maistą garuose? Visų pirma dėlto, kad taip paruoštuose maisto produktuose išlieka didžioji dalis maistinių medžiagų, išsaugo šviežių produktų išvaizdą (nebūna per minkšti, nepakeičia spalvos), todėl juos galima kūrybingiau ir estetiškiau patiekti ant stalo. Taip ruoštų patiekalų rekomenduojama valgyti bent retkarčiais, net jei ir nėra didelių sveikatos problemų.

 

Garuose troškinta lašiša su daržovėmis

 

  • 300 g lašišos arba kitos žuvies filė
  • Brokolinis kopūstas
  • Morka
  • 2 – 3 bulvės
  • 2 smidrai
  • 2 saldžiosios paprikos
  • Svogūnas
  • 150 ml pesto padažo
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Bazilikų puošti

 

Gaminimas

 

Morkas, bulves nuplauti ir nuskusti, svogūnus nulupti. Smidrus, morkas, bulves, saldžiąsias paprikas supjaustyti griežinėliais, svogūnus – pusžiedžiais, supjaustyti brokolių žiedynus. Daržoves sudėti į foliją. Ant viršaus sudėti žuvies filė gabalėlius, pabarstyti druska. Viską užpilti pesto (bazilikų) padažu. Uždengti su foliją ir virti garuose apie 20 minučių.

 

2 – 3 žmonėms

100 g apie 123 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Garuose ruoštas omletas su daržovėmis ir sūriu

 

  • 5 kiaušiniai
  • 150 ml pieno
  • 100 g kietojo sūrio
  • Pomidoras
  • Saldžioji paprika
  • 50 g krapų ir petražolių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kiaušinius išplakti su druska ir pipirais. Įpilti pieno ir vėl išplakti. Papriką nuplauti, išimti sėklas ir supjaustyti juostelėmis. Pomidorą perpjauti pusiau ir susmulkinti. Sūrį sutarkuoti. Žalumynus supjaustyti. Daržoves supjaustyti sudėti į dubenį ir aplieti plaktų kiaušinių mase. Viršų pabarstyti sūriu. Virti 25 – 30 minučių garuose.

 

 

4 žmonėms

100 g apie 123 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Garuose ruoštas varškės ir šokolado pudingas

 

  • 300 g varškės
  • 100 g šokolado
  • 150 g natūralaus jogurto
  • 3 kiaušiniai
  • 50 g cukraus
  • 3 šaukštai manų kruopų
  • Šaukštelis sviesto
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Kiaušinių baltymus išplakti su šiek tiek druskos. Trynius ištrinti su varške, jogurtu, tirpintu šokoladu, cukrumi, manų kruopomis ir gerai išmaišyti. Atsargiai sumaišyti su plaktais baltymais. Kepimo indą iškloti ryžių popieriumi, patepti sviestu ir supilti pudingo masę. Virti 30 – 40 minučių garuose.

 

4 žmonėms

100 g apie 185 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti