Šaltalankis kartais vadinamas šiaurietišku ananasu. Tai viena naudingiausių sveikatai uogų, kurioje gausu vitaminų ir mikroelementų. Taip pat šaltalankiai garsėja gydomosios savybėmis: gydo žaizdas, normalizuoja medžiagų apykaitą ir sustiprina imunitetą. Mažai kas yra girdėjęs, kad šaltalankiai yra neįkainojamas laimės hormonų šaltinis, kurių ypač trūksta rudens sezonu. Taigi, laikas sužinoti apie šias vertingas uogeles daugiau ir galbūt net išmėginti naują sveikesnio deserto receptą!

 

saltalankiai

5 įdomūs faktai apie šaltalankius:

 
  • Šaltalankis minimas senovės graikų filosofų darbuose. Mitologijoje rašoma, kad ši uoga buvo mėgstamiausias Pegaso maistas. Pegasas – tai sparnuotas arklys sniego baltumo karčiais, galingais sparnais ir auksinėmis kanopomis.
 
  • Iš senovės graikų kalbos šaltalankis verčiamas kaip „blizgantis arklys”. Buvo tikima, kad senovės Graikijos gyventojai sužeistiems ir nusilpusiems arkliams duodavo šaltalankių ūglių ir uogų. Netrukus po to žirgų sveikata pagerėdavo, o jų kalis tapdavo blizgus ir žvilgantis. Lietuviškas pavadimas greičiausiai kilo nuo to, kad šaltalankių krūmai dažniausiai auga lankose arba pievose ir jų derlius skinamas, kai orai atšąla – rudenį.
 
  • Šaltalankis žydi balandžio ir gegužės mėnesiais. Uogos sunoksta rugpjūčio pabaigoje ir prinokę ant šakų išlieka net žiemos mėnesiais. Atšalus orams, dingsta kartus šių uogų skonis. Tada uogos įgauna saldumo, šiek tiek net primenantį ananasų.
 
  • Iš šaltalankių uogų spaudžiamas itin vertingas šaltalankių alliejus, kuris naudojamas tiek grynas, tiek kaip sudedamoji dalis kosmetikos gaminiuose ir medicininiuose preparatuose. Jis garsėja baterijas naikinančiomis savybėmis, neleidžia užkrėsti gleivinės ir odos pažeidimų. Be to, šaltalankių aliejus plačiai naudojamas kosmetologijoje, nes yra idealus veido ir plaukų kaukių komponentas.
 
  • Karštų ir sveikatą gerinančių gėrimų mėgėjai mielai verda arbatą iš šaltalankių uogų, kurios nedirgina skrandžio gleivinės. Nepaisant to, tokių gėrimų nerekomenduojama gerti per daug dažnai, pakanka gerti vieną kartą per dieną. Arbatai ruošti neturėtų būti sunaudojama daugiau nei 150 g šaltalankių.
 

Sluoksniuotas varškės ir šaltalankių desertas

 
  • 140 g varškės
  • 95 g šaltalankių
  • 75 ml 30 % grietinėlės
  • 70 g cukraus
  • 10 g želatinos
  • 2 – 3 g imbiero šaknies
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • 0,5 šaukštelio kakavos miltelių
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį
  • 150 ml vandens
 

Gaminimas

 

Grietinėlę, varškę, cukrų ir vanilę sutrinti elektriniu trintuvu. Turi gautis kreminės konsistencijos masė. Mišinį 30 min. palaikyti šaldytuve. Želatiną užpilti vandeniu (25 ml) ir palikti 3 min. Šaltalankius (keletą uogų atidėti papuošimui) užpilti 125 ml vandens. Šaltalankius virti 8 – 10 min. Atvėsinti ir pertrinti per sietelį. Pakaitinti želatiną, kol visiškai ištirps. Į indą su šaltalankių sultimis įpilti 40 g cukraus. Nuskusti imbierą ir susmulkinti. Tada sumaišyti smulkintą imbierą ir želatiną su saldžia šaltalankių mase. Šiek tiek atvėsinti. Į stiklines dėti varškės masės, tada įdėti 2 šaukštus uogų masės ir padėti į šaldytuvą 45 min., kad sustingtų. Po to dėti antrą sluoksnį ir laikyti šaldytuve 1,5 val. Kakavą sumaišyti su cinamonu ir šiuo mišiniu pabarstyti desertą. Papuošti likusiomis uogomis.

 

2 porcijų

100 g apie 158 kcal

Ruošti: 2 val. 30 min.

 
Spausdinti