Siūlome pasigaminti garuojantį vištienos sultinį, aštrų česnakinį padažą, vitaminingą vaisių ir daržovių kokteilį bei daugybę kitų sveikų patiekalų, kurie padės sustiprinti organizmą.

 

Apelsinų ir granatų salotos

???????????????????????????

 100 g apie 38 kcal

  • 3 apelsinai
  • Pusė granato
  • 300 g gražgarsčių

Padažui:

  • 30 ml granatų sulčių
  • 30 ml citrinų sulčių
  • Čiobrelių pagal skonį
  • Krapų papuošti

Apelsinus susmulkinti, granato sėklas išimti. Gražgarstes susmulkinti ir sumaišyti su likusiais ingredientais.

Visus padažui skirtus ingredientus sumaišyti. Gautu padažu apšlakstyti salotas. Patiekti papuošus smulkintais krapais.

 

Sveikuoliška vištienos sriuba

 

2

 

100 g apie 52 kcal

  • 400 g vištienos krūtinėlės
  • 1 l vištienos sultinio
  • 1 poras
  • 2 pastarnokai
  • 2 morkos
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų, raudonėlio pagal skonį
  • 30 ml alyvuogių aliejaus kepti
  • 2 obuoliai
  • 7 ml obuolių sidro acto

Vištieną nuplauti, susmulkinti ir virti sultinyje apie 15 min. Porą, pastarnokus ir morkas susmulkinti, pagardinti druska, maltais juodaisiais pipirais, raudonėliu ir kepti aliejuje 3–5 min. Kepintas daržoves ir susmulkintą obuolį sudėti į sultinį, įpilti acto ir virti dar apie 1 min.

 

Trinta batatų sriuba su špinatais

 

3

100 ml apie 50 kcal

  • 2 batatai
  • 100 g špinatų
  • 2 porai
  • 50 ml pomidorų padažo
  • 40 ml riešutų sviesto
  • 2 česnako skiltelės
  • Maltos ciberžolės, maltų kmynų pagal skonį
  • 30 ml alyvuogių aliejaus kepti
  • 800 ml daržovių sultinio
  • Citrinos papuošti

Porus nulupti, susmulkinti, sumaišyti su pomidorų padažu, riešutų sviestu, trintomis česnako skiltelėmis, pagardinti ciberžole, maltais kmynais ir kepti aliejuje 5–7 min. Tuomet sudėti nuluptus ir susmulkintus batatus, supilti sultinį ir virti 20–25 min. Viską sutrinti, sudėti smulkintus špinatus ir užvirinti. Patiekti papuošus citrinos griežinėliais.

 

Itališki česnakiniai mazgeliai

 

100 g apie 240 kcal

  • 4 skiltelės česnako
  • 100 ml vandens
  • 20 g sausų mielių
  • 20 ml medaus
  • 350 g miltų
  • Druskos pagal skonį
  • 15 ml alyvuogių aliejaus
  • 40 g sviesto
  • Šviežių krapų šakelės

Vandenį pašildyti, sumaišyti su mielėmis ir medumi, palikti 5–10 min., kol suputos. Tada sudėti miltus, įdėti druskos, supilti aliejų ir suminkyti tešlą, ją palikti kilti apie 2 val. Tuomet iš maždaug golfo kamuoliuko dydžio tešlos rutuliukų iškočioti juosteles, jas surišti į mazgelius, sudėti į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 230ºC temperatūros. Iš tirpinto sviesto, trinto česnako smulkintų krapų sumaišyti padažą ir juo apšlakstyti dar šiltus mielinius mazgelius.

 

Libanietiškas česnakinis padažas

100 ml apie 360 kcal

  • 4 galvos česnakų
  • 7 g druskos
  • 400 ml daržovių aliejaus
  • Citrina

Česnakų skilteles nulupti, sudėti į trintuvą, įdėti druskos ir sutrinti. Maišant lėtai pilti pirmiausia aliejų, po to citrinos sultis, ir gautą padažą dar kartą gerai išmaišyti.

 

Gardus persimonų – spanguolių padažas

100 ml apie 92 kcal

  • 3 persimonai
  • 350 g spanguolių
  • 60 ml sauso raudono vyno
  • 60 ml vandens
  • 130 g rudojo cukraus
  • Anyžiaus žvaigždutė
  • Druskos pagal skonį

Persimonus nulupti ir susmulkinti. Spanguoles, vyną, vandenį ir cukrų sumaišyti, įdėti anyžiaus žvaigždutę, pagardinti druska ir virti apie  5 min.  Tada išgriebti anyžių, sudėti persimonus ir palikti pastovėti apie 10 min.

 

Vitaminingasis kokteilis

100 ml apie 40 kcal

  • 1 obuolys
  • 250 g lapinio kopūsto
  • 2 bananai
  • 20 g linų sėmenų
  • 12 ledo kubelių
  • 120 ml šviežių apelsinų sulčių
  • 120 ml šalto vandens

Obuolį perpjauti ir išimti sėklalizdžius. Kopūsto lapus nuplauti, nupjauti kotelius. Nuluptus bananus, obuolius, kopūsto lapus, sėmenis, ledo kubelius sudėti į trintuvą, supilti apelsinų sultis, vandenį ir viską gerai sutrinti.

 

Sušildanti imbierinė arbata su ciberžole

100 ml apie 15 kcal

  • 10 g imbiero šaknies
  • 7 g maltos ciberžolės
  • 500 ml vandens
  • 60 ml medaus
  • Maltų juodųjų pipirų pagal skonį

Vandenį užvirinti, palaukti, kol šiek tiek atvės. Imbiero šaknį nulupti, sumalti, sumaišyti su ciberžolės milteliais, medumi ir sudėti į vandenį. Patiekti įdėjus šiek tiek maltų juodųjų pipirų.

 

Šeivamedžio uogų džemas

 

?????????????????????????????

 

100 ml apie 70 kcal

  • 300 g šviežių ar džiovintų šeivamedžio uogų
  • Cinamono lazdelė
  • Keli gvazdikėliai
  • 10 g imbiero šaknies
  • 750 ml vandens
  • 200 ml medaus

Uogas, prieskonius, smulkintą imbiero šaknį sumaišyti, užpilti vandeniu ir virti apie 30 min. Kai atvės, supilti lydytą medų. Šį džemą galima laikyti tik šaldytuve ir ne ilgiau nei 2 mėnesius.

 

Kristina Gailiūtė