Cukinijos – universalus produktas ir jų galima dėti tikrai ne tik į tradicinius troškinius! Vasara – tai ne tik saldžių uogų, bet ir cukinijų sezonas. Šios daržovės, moliūgų giminaitės, labai naudingos sveikatai dėl aibės priežasčių.

 

cukinijos

 

5 faktai apie cukinijas:

 

  • Nepriklausomai nuo cukinijos spalvos – tai dietinis produktas. Be to, ši daržovė yra labai naudinga žmonėms, kurie linkę priaugti svorio, yra alergiški ir turi mažą geležies kiekį kraujyje. Taip pat cukinijos šiek tiek gerina kepenų ir kasos fermentų veiklą.

 

  • Kalio druskų šiose daržovėse yra 1,5 karto daugiau negu baltuosiuose kopūstuose – patiekalai iš cukinijų yra labai naudingi širdžiai. Anot Tibeto medicinos, cukinijos pasižymi stipriomis, bendrą savijautą gerinančiomis savybėmis, nes turi daug karoteno ir vitamino C. Jos skatina žarnyno peristaltiką, o 100 g cukinijų turi tik 20 kalorijų!

 

  • Naudingiausios ir turtingiausios vitaminų bei kitų mikroelementų yra 20 – 25 cm ilgio cukinijos. Virtas daržoves galima valgyti su žievele ir net sėklomis.

 

  • Cukinijas galima kepti, troškinti, virti vandenyje ir garuose, įdaryti įvairiais priedais. Kai kurie žmonės cukinijas valgo žalias, prieš tai neapdoroję karščiu. Žalios cukinijos teigiamai veikia organizmą. Pakanka kasdien suvalgyti po 200 g cukinijos, kad pasijustų poveikis.

 

  • Kenčiantiems nuo opų ir gastrito, rekomenduojama valgyti šiek tiek apvirtas ar apkeptas orkaitėje cukinijas. Geriau nevartoti žalių arba gruzdintų riebaluose cukinijų – tai gali dar labiau apsunkinti ligos eigą.

 

Apkepas iš cukinijų

 

  • 1 kg cukinijų
  • 500 g maltos kalakutienos
  • 2 kiaušiniai
  • 5 – 7 šakelės krapų, kalendrų, bazilikų
  • 2 – 3 skiltelės česnako
  • Pusė svogūno
  • 150 – 200 g tarkuoto sūrio
  • Druskos
  • Šaukštas miltų
  • Augalinio aliejaus arba sviesto kepti

 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180°. Nuskusti cukinijas ir supjaustyti pusžiedžiais. Pabarstyti druska ir sumaišyti su smulkintais žalumynais. Išspausti česnaką. Sudėti kiaušinius ir išmaišyti. Pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną. Kepimo formą ištepti aliejumi arba sviestu ir pabarstyti miltais. Dėti pusę cukinijų masės. Ant jos dėti maltą mėsą, pabarstyti sūriu (šiek tiek palikti viršui), sudėti likusias cukinijas ir užbarstyti likusiu sūriu. Kepti orkaitėje 60 – 70 minučių.

 

4 porcijų

100 ml apie 210 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

Spausdinti