Meškinis česnakas (lot. Alium ursinum) – vienas iš ankstyviausių pavasario žalumynų, padedantis po žiemos atgauti jėgas. Nepelnytai pamirštas augalas žinomas nuo seniausių laikų ir yra labai vertingas, dėl jame esančių vitaminų ir mineralų. Be to, aštraus kvapo ir skonio meškiniai česnakai puikiai tinka ir patiekalams gaminti.

 

žalumynai

Meškinis česnakas, kitaip vadinamas žalčio  česnaku, plateniu, gana retas augalas, kurį ankstyvą pavasarį galima aptikti pavėsinguose miškuose. Pastarųjų skinti negalima, nes jie įrašyti į Raudonąją Lietuvos knygą, kaip nykstančių augalų rūšis. Tačiau šių žalumynų galima nesunkiai užsiauginti sode ir darže. Kartais meškinių česnakų galima rasti ir ūkininkų produkcija prekiaujančiuose turguose.

 

Meškiniuose česnakuose kalorijų labai mažai, bet naudos daug. Sakoma, kad šis augalas taip pavadintas dėlto, kad auga netoli meškų buveinių. Pabudusios iš žiemos miego jos pirmiausiai eina ėsti šių vitaminingų augalų. Jie padeda grąžinti jėgas ir sustiprėti.

 

Meškinio česnako skonis primena svogūnų laiškus ir česnaką. Kvapas gana aštrus. Šie žalumynai padeda apsaugoti organizmą nuo virusų, skystina kraują ir padeda išvengti aterosklerozės – XXI amžiaus rykštės. Geriausia meškinius česnakus vartoti žalius, kuo mažiau perdirbtus. Reikia atkreipti dėmesį, kad meškiniai česnakai gana stipriai erzina skrandžio gleivinę, todėl turėtų būti vartojami saikingai. Norint išvengti sunkumo skrandyje, meškinių česnakų laiškus rekomenduojama maišyti su grietine, varške ar natūraliu jogurtu.

 

Šviežius meškinių česnakų laiškus galima nuplikyti verdančiu vandeniu arba šiek tiek apvirti. Tada česnakų kvapas ir skonis nebus toks stiprus. Su tokiomis daržovėmis pagamintas patiekalas įgaus, naują pikantišką skonį.

 

Liaudies medicinos žinovai teigia, kad meškinis česnakas gali išgydyti galybę ligų: karščiavimą, kosulį, reumatą, naikina žarnyno parazitus, gerina apetitą, padeda nuo skydliaukės sutrikimų.

 

Sumuštiniai su meškinių česnakų padažu

 

  • 100 g meškinių česnakų
  • 50 g skrudintų saulėgrąžų sėklų
  • 30 g parmezano
  • 4 putpelių kiaušiniai
  • Prancūziško batono sumuštiniams
  • Alyvuogių aliejaus pagal skonį
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, pagal skonį
  • Rausvųjų pipirų puošti

 

Gaminimas

 

Nuplautus meškinius česnakus sumalti su elektriniu trintuvu. Maišant, pamažu pilti aliejų, kol gausis tiršta, bet ne per skysta padažo konsistencija. Įdėti sūrio, prieskonių, saulėgrąžų sėklų ir vėl viską sutrinti. Padažą tepti ant prancūziško batono riekelių. Ant viršaus uždėti po puselę putpelės kiaušinio ir papuošti rausvuoju pipiru.

 

100 g apie 317 kcal

Paruošimo laikas: 15 min

4 – 6 porcijos

 

Plikytų meškinių česnakų lizdai

 

  • 100 g meškinių česnakų
  • 50 g kietojo sūrio
  • Alyvuogių aliejaus pagal skonį

 

Gaminimas

 

Meškinius česnakus atidžiai nuplauti. Nupjauti šaknis ir sudėjus į verdantį vandenį, palaikyti 5 – 7 minutes. Tada išgriebti iš vandens, nusausinti ir susukti laiškus kaip lizdus. Pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir pabarstyti tarkuotu sūriu.

 

100 g apie 265 kcal

Paruošimo laikas: 15 min

2 porcijos

 

Sriuba su meškiniai česnakais

 

  • 200 g špinatų arba dilgėlių
  • 50 g meškinių česnakų
  • Svogūnas
  • 40 g sviesto
  • 0,5 l neriebaus sultinio
  • 4 bulvės
  • 2 šaukštai grietinės arba grietinėlės
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, muskato pagal skonį

 

Gaminimas

 

Špinatų ir meškinių česnakų lapus gerai nuplauti ir susmulkinti. Nuskusti bulves ir smulkiai supjaustyti. Jei vietoj špinatų naudojamos dilgėlės, jas prieš pjaustymą reikėtų nuplikyti su verdančiu vandeniu, kad nedilgintų rankų. Svogūną nulupti ir supjaustytą pakepinti įkaitintame aliejuje, kol taps permatomi. Į verdantį sultinį sudėti keptus svogūnus, bulves, vėliau – meškinius česnakus. Kai užvirs, toliau virti ant vidutinės ugnies apie 20 minučių. Sudėti špinatus arba dilgeles ir viską sutrinti. Paskaninti druska, pipirais ir muskatu. Patiekti su grietine arba grietinėle.

 

100 g apie 51 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

4 porcijos

 

Makaronai su meškiniais česnakais

 

  • 200 g makaronų
  • 50 g meškinių česnakų
  • Sūrio arba varškės pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

 

Makaronus išvirti taip, kaip nurodyta pakuotės instrukcijoje. Meškinį česnaką nuvalyti, nuplauti ir nuplikyti verdančiu vandeniu. Tada makaronus sumaišyti su meškiniais česnakais, tarkuotu sūriu arba varške bei prieskoniais.

 

100 g apie 246 kcal

Paruošimo laikas: 45 min

4 porcijos

Spausdinti