Žalia spalva ne tik ramina, atpalaiduoja, bet ir suteikia energijos kiekvienai dienai. Gydytojai teigia, kad žalios spalvos daržovės sveika kepenims, valo kraują ir visą organizmą, padeda numesti svorio, skaistina odą, gydo aknę, gerina žarnyno funkciją, palaiko normalų arba sumažina aukštą kraujo spaudimą, mažakraujystės riziką, „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje maždaug per pusę, apsaugo nuo rūgimo procesų virškinimo sistemoje, taip pat pilvo pūtimo, neturi jokių neigiamų šalutinių poveikių bei mažina individualius sveikatos sutrikimus.

 

"žalumynų receptai"

3 pagrindinės priežastys, kurios paskatins į mitybą įtraukti daugiau žalumynų:

 

  • Žalios spalvos daržovės – vitaminų ir mikroelementų saugykla. Karstelėjusiuose žalumynuose itin gausu vitaminų A, C ir K, kalcio, kalio, magnio ir kitų mineralų. Taip pat yra daug folio rūgšties ir dietinių skaidulų, mažai riebalų ir natrio. Visos šios medžiagos gerina odos būklę (ypač beta karotenas), stiprina imuninę sistemą (folio rūgštis), normalizuoja kraujo krešumą (vitaminas K) bei stiprina akis.

 

  • Žalios spalvos daržovės gerina virškinimą. Kartūs maisto produktai suaktyvina skonio receptorius, stimuliuoja fermentų ir tulžies išsiskyrimą ir taip palengvina virškinimą. Kuo geriau maistas suvirškinimas, tuo daugiau maistinių medžiagų pasisavinama iš organizmo. Ne taip svarbu, kas valgoma, o organizmo gebėjimas pasisavinti maistines medžiagas. Jei jos nepasisavinamos, net ir sveikas maistas gali neturėti jokios naudos. Skaidulų turtingi žalumynai taip pat padeda pašalinti toksinus iš virškinimo sistemos. Žalumynai detoksikuoja kepenis ir skaido riebalus.

 

  • Atnaujina skonio receptorius ir sumažina potraukį nesveikiems maisto produktams. Tradicinė Indijos medicina (ajurveda) rekomenduoja vartoti visų 5 skonių (saldų, sūrų, rūgštų, kartų ir pikantišką umami) maistą, norint išlikti sveikiems ir energingiems. Deja, šiuolaikinio žmogaus mityboje dažnai tėra tik du skoniai: saldumas ir sūrumas. Sveikata akimirksniu pagerėtų, jei mityboje padaugėtų karstelėjusių žalumynų. Moksliškai įrodyta, kad karčių produktų vartojimas taip pat gali padėti numesti svorio ir sumažinti potraukį nesveikiems maisto produktams.

 

Vartoti daugiau žalumynų gali kiekvienas! Šiais laikais prekyvietėse galima rasti žalios spalvos lapinių daržovių visus metus. Žalumynus galima laikyti šaldytuve 2 – 3 dienas, bet geriausia sunaudoti kuo greičiau. Prieš ruošiant maistą žalumynus pamirkyti vandenyje, nupjauti sukietėjusius stiebus. Daržovės bus švelnesnio skonio, pakepinus su šiek tiek druskos ir riebalų. Be to, taip paruoštos daržovės bus lengviau įsisavinamos.

 

Sumuštiniai su lapiniais burokėliais ir kiaušiniais

 

  • 200 g lapinių burokėlių
  • Pusė svogūno
  • 4 kiaušiniai
  • 4 riekės duonos
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, aitriosios paprikos, muskato pagal skonį

 

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti smulkintą svogūną, kol suminkštės. Paskaninti smulkintu česnaku ir aitriąja paprika, gerai išmaišyti. Sudėti plėšytus salotų lapus ir trumpai patroškinti. Įberti muskato, druskos, pipirų. Duoną paskrudinti ir aptepti troškintais žalumynais. Ant viršaus uždėti po virtą kiaušinį.

 

100 g apie 157 kcal

Paruošimo laikas: 20 min

4 žmonėms

 

Žaliasis pyragas

 

  • 150 g miltų
  • 240 ml kefyro
  • 2 – 3 šaukštai aliejaus
  • Šaukštelis sodos

Įdarui:

  • 200 g žalios spalvos lapinių daržovių (špinatų, petražolių, salotų, rūgštynių, lapinių kopūstų ir pan.)
  • 300 g varškės
  • 20 g sviesto
  • Kiaušinis
  • 1 – 2 skiltelės česnako
  • Aliejaus kepti

 

Gaminimas

 

Iš miltų ir kefyro išminkyti tešlą. Įdėti nugesintos sodos. Minkant tešlą pamažu supilti aliejų. Po to tešlą uždengti maistine plėvele ir palikti 15 minučių. Paruošti įdarą: sutrinti varškę ir sumaišyti su kiaušiniu, smulkintais žalumynais, česnaku ir druska. Iš tešlos suformuoti apskritą pyrago pagrindą. Viduryje sudėti žaliąjį įdarą. Užlankstyti tešlos kraštus taip, kad ji paslėptų įdarą. Tuomet atsargiai rankomis suploti tešlą, kad pyragas būtų plokščias. Pyragą padėti ant riebalais ištepto arba kepimo popieriumi iškloto indo. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 210 – 220 laipsnių, apie 20 minučių. iškepusį pyragą aptepti sviestu. Rekomenduojama valgyti karštą.

 

100 g apie 167 kcal

Paruošimo laikas: 60 min

6 – 8 žmonėms

 

Žaliosios salotos su saulėgrąžų sėklomis

 

  • 200 g briuselinių kopūstų
  • 100 g žalių lapinių daržovių
  • 50 g saulėgrąžų sėklų
  • Šaukštas grūdėtų garstyčių
  • 3 šaukštai citrinų sulčių
  • Šaukštas klevų sirupo arba medaus
  • 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus
  • Druskos pagal skonį

 

Gaminimas

 

Lukštentas saulėgrąžų sėklas paskrudinti sausoje keptuvėje. Sumaišyti garstyčias, citrinų sultis, druską ir sirupą arba medų. Briuselinius kopūstus, žalumynus smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su saulėgrąžų sėklomis bei padažu.

 

100 g apie 180 kcal

Paruošimo laikas: 10 min

4 žmonėms

Spausdinti