Burokėlius prisimename, kai prasideda ruduo. Valgyti burokėlius naudinga ir, remiantis užsienio spauda, net madinga! Ši ryškios spalvos šakninė daržovė tinka daugelyje patiekalų. Burokėlių sriuba, vaizdingai kalbant, tėra tik ledkalnio viršūnė! Ką dar skanaus galima pagaminti iš šių ryškių šakninių daržovių? Štai 3 idėjos.

 

"ėrienos ir burokėlių apkepas"

10 faktų apie burokėlius, kurie jus nustebins:

 

  • Burokėliai Viduržemio jūros regione kultivuojami nuo 2000 metų prieš Kristų, o Viduržemio jūros dieta vadinama viena sveikiausių pasaulyje. Tikriausiai tai pakankama priežastis dažniau įtraukti burokėlius į kasdienį valgiaraštį.

 

  • Visos burokėlių dalys yra valgomos: nuo šaknų iki lapų. Burokėlių lapus galima patroškinti ir patiekti kaip garnyrą.

 

  • Senais laikais burokėliai buvo naudojami ne kaip maistas, bet kaip vaistas, malšinantis įvairaus pobūdžio skausmą (galvos ir dantų).

 

  • Didžiausias ir sunkiausias burokėlis išaugintas Olandijoje. Jis svėrė daugiau nei 70 kg.

 

  • Tyrimai parodė, kad burokėliuose gausu unikalių antioksidantų ir uždegimą slopinančių medžiagų, kurios gali sumažinti daugelio vėžio tipų išsivystymo riziką.

 

  • Burokėliai taip pat valo organizmą, šalina ir neutralizuoja toksinus. Pigmentas, suteikiantis šioms daržovėms spalvą, vadinamas betacianinu, padeda pašalinti kenksmingas medžiagas iš organizmo per šlapimo takų sistemą.

 

  • Tiek burokėliuose, tiek jų lapuose itin daug folio rūgšties, vitamino A ir K, mineralų – mangano, kalio, vario.

 

  • Burokėliuose gausu dietinių skaidulų, kurios suteikia ilgai trunkantį sotumo jausmą ir taip apsaugo nuo persivalgymo.

 

  • Burokėlių sultyse yra daug nitratų, tačiau juose jie yra ne kenksmingi, bet naudingi. Nitratai (nemaišyti su nitritais!) gerina smegenų, širdies, raumenų kraujotaką.

 

  • Burokėlių lapai naikina blogą burnos kvapą, kuris lieka, pavalgius svogūnų ir česnakų.

 

Burokėlių ir ėrienos apkepas

 

  • 800 g ėrienos menčių
  • 700 g burokėlių
  • 2 svogūnai
  • 1,5 šaukšto pomidorų tyrės
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 l vandens
  • Šaukštelis kmynų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, rozmarinų pagal skonį
  • Graikiško jogurto arba grietinės pagal skonį
  • Rozmarinų šakelių puošti

 

Gaminimas

 

Aliejų pašildyti puode. Mėsą smulkiai supjaustyti ir pakepinti iš abiejų pusių, kol parus. Išimti mėsą ir tame pačiame aliejuje pakepinti smulkintus svogūnus, kol taps permatomi. Vėl sudėti apkeptą ėrieną, pomidorų tyrę, supjaustytus burokėlius, supilti vandenį. Paskaninti druska, pipirais, rozmarinais, kmynais. Gerai išmaišyti. Uždengti ir troškinti ant lėtos ugnies 1,5 valandos. Jeigu vis dar bus daug skysčio, nukelti dangtį ir kaitinti 30 minučių, kol išgaruos perteklius. Papuošti rozmarinų šakelėmis. Patiekti su graikišku jogurtu arba grietine ir traškia duonele.

 

6 žmonėms

100 g apie 100 kcal

Paruošimo laikas: 2 val. 30 min

 

Pyragas su burokėliais ir spanguolėmis

 

  • 420 g miltų
  • 100 g cukraus
  • 250 ml pieno
  • 50 g sviesto
  • 40 g mielių
  • Kiaušinis
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • Burokėlis
  • 250 g spanguolių
  • 100 g cukraus
  • Šaukštas krakmolo

 

Gaminimas

 

Pieną sumaišyti su mielėmis, cukrumi, druska ir kiaušiniu. Supilti tirpintą sviestą. Kai šiek tiek atvės, išminkyti tešlą. Spanguoles ištrinti su cukrumi. Po to įdėti krakmolo ir vėl viską išmaišyti. Burokėlius smulkiai sutarkuoti ir sumaišyti su trintomis spanguolėmis. Tešlą iškočioti, padalinti į dvi dalis. Vieną tešlos dalį dėti į kepimo popieriumi išklotą ir miltais pabarstytą indą. Ant viršaus dėti spanguolių ir burokėlių įdarą. Viršų uždengti tešlos juostelėmis. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 45 minutes.

 

8 žmonėms

100 g apie 215 kcal

Paruošimo laikas: 90 min

 

Burokėlių ir pomidorų salotos

 

  • 2 burokėliai
  • 4 – 5 pomidorai
  • 60 g fetos
  • 50 g kalendros
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Burokėlius suvynioti į foliją ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie valandą. Kai atvės, nuskusti ir supjaustyti. Paskui sumaišyti su smulkintais pomidorais, kalendrų lapeliais, trupintu fetos sūriu. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Paskaninti druska ir pipirais.

 

 

4 žmonėms

100 g apie 66 kcal

Paruošimo laikas: 80 min

 

Spausdinti