Tai, kad vartojamas pašildytas maistas dažniausiai lemia įtemptas ir greitas gyvenimo būdas. Nereikia kasdien gaminti, užtenka pasišildyti likučius šaldytuve. Dažno šiuolaikinio žmogaus dienotvarkėje mikrobangų krosnelė yra reikalingas ir reguliariai naudojamas prietaisas. Tačiau reikėtų atsiminti, kad kai kurių maisto produktų pakartotinas šildymas gali būti kenksmingas sveikatai, ypač jeigu prieš tai jie buvo netinkamai laikomi.

 

"maisto šildymas"

11 produktų, kurie gali sukelti apsinuodijimą, jeigu pakartotinai šildomi arba netinkamai laikomi:

 

  • Salierai. Salierai dažniausiai naudojami sriubose. Juose yra nitratų. Šildant tokias sriubas nitratai virsta nitritais. Todėl, jeigu norite pašildyti sriubą, reikėtų prieš tai išimti salierus.

 

  • Špinatai. Šiluma gali daržovėse esančius nitratus paversti toksiškais ir išskirti karcinogeninius junginius, kai jos yra antrą kartą šildomos. Todėl rekomenduojama šiuos produktus išimti prieš šildant patiekalą. Špinatus geriausiai suvartoti iš karto po paruošimo.

 

  • Sėjamosios salotos. Žalios spalvos daržoves galima vartoti žalias arba virtas. Tačiau jeigu jos verdamos, kepamos ar troškinamos, jos neturėtų būti antrą kartą šildomos. Salotos, kaip iš špinatai, šildant išskiria kenksmingas sveikatai medžiagas.

 

  • Burokėliai. Šiuose daržovėse yra nitratų, kurie šildant tampa toksiškais ir išskiria karcinogeninius junginius. Todėl rekomenduojama burokėlius išimti prieš šildant patiekalą. Jei būtina pašildyti, tai daryti trumpai, antrą kartą neužvirti.

 

  • Ropės. Šios daržovės gali būti naudojamos sriubose, troškiniuose ir kituose karštuose patiekaluose. Tačiau šiuos valgius rekomenduojama suvartoti iš karto. Jeigu lieka likučių, patiekalų kartu su ropėmis nešildyti antrą kartą. Ropes reikėtų išimti ir, pavyzdžiui, panaudoti šaltoms salotoms ruošti.

 

  • Grybai. Šias miško gėrybes rekomenduojama suvartoti iš karto po paruošimo. Baltymai gali pradėti gesti vos nupjovus kotą, todėl jie gali sukelti virškinimo sutrikimų.

 

  • Kiaušiniai. Virtų kiaušinių, omletų šildymas gali būti nuodingas ir sukelti virškinimo sutrikimų.

 

  • Bulvės. Bulvės yra apgaulingos: jeigu jos paliekamos atvėsti kambario temperatūroje, o ne iš karto dedamos į šaldytuvą, jose gali pradėti daugintis retos botulizmo bakterijos. Kenksmingi mikroorganizmai per trumpą šildymo laiką mikrobangų krosnelėje nėra sunaikinami. To galima išvengti, jei virtos bulvės būtų laikomos šaldytuve.

 

  • Ryžiai. Kaip ir bulvės, taip ir ryžiai gali sukelti sveikatos problemų, jei yra laikomi netinkamai. Nevirtuose ryžiuose gali būti bakterijų sporų, kurios gali sukelti apsinuodijimą maistu. Net išvirus ryžius, sporos gali išgyventi. Jeigu ryžiai paliekami kambario temperatūroje, sporos gali pradėti daugintis ir išskirti nuodingas medžiagas, sukelsiančias vėmimą ir viduriavimą. Ryžių šildymas nepadės sunaikinti visų šių bakterijų.

 

  • Vištiena. Baltymų sudėtis vienoje populiariausių mėsos rūšių pasikeičia, kai atšąla ir yra antrą kartą pašildoma. Pašildyta vištiena gali sukelti virškinimo sutrikimų, bet to galima išvengti, jei mėsa yra visiškai iškepusi ir karšta. Tad reikėtų tiesiog ją šildyti šiek tiek ilgiau nei įprastai.

 

  • Aliejus. Kai kurie aliejai, pavyzdžiui, vynuogių kauliukų, graikinių riešutų, avokadų, lazdyno riešutų, linų sėmenų, turi labai žemą degimo temperatūrą. Įkaitę iki tam tikros temperatūros jie apkarsta ir pradea išskirti sveikatai kenksmingus dūmus. Rekomenduojama vengti virti ir kepti su šiais aliejais. Jais galima apšlakstyti jau paruoštus patiekalus arba baigiant gaminti.

 

Pastaba! Ne visi patiekalai yra pritaikyti šildymui antrą kartą. Kai kurie valgiai, antrą kartą pašildyti, per daug išdžiūsta, kiti praranda skonį ir aromatą, dar kiti tampa apskritai nebetinkami valgyti, kai jie pasiekia tam tikrą temperatūrą ir tampa toksiški.