Kam nepatinka vyšnios? Jos ne tik skanios, tačiau ir labai vertingos. Kiekvienas vyšnių medis subrandina apie 7000 uogų. Saldžios arba rūgščios vyšnios – tai vienas sveikiausių užkandžių šiltais vasaros mėnesiais.

 

11 priežasčių valgyti daugiau vyšnių:

 

"vyšnios"

  • Vyšnios gali apsaugoti nuo diabeto. Saldžios vyšnios turi žemesnį glikemijos indeksą negu abrikosai, vynuogės, persikai, šilauogės ar slyvos. Todėl, palyginus su kitais vaisiais ir uogomis, vyšnios yra geresnis pasirinkimas, ypač sergantiems diabetu.

 

  • Padeda geriau miegoti. Naktį vartotės nuo vieno šono ant kito ir negalite užmigti? Šiuo atveju gali padėti vyšnios! Išgerkite vyšnių sulčių 30 minučių po pabudimo ir 30 minučių prieš vakarienę. Nustatyta, kad vyšnios skatina melatonino gamybą organizme. Vyšnios taip pat gali padėti greičiau atgauti jėgas, kai organizmas kenčia nuo paros ritmo sutrikimų, atsiradus perskridus kelias laiko juostas.

 

  • Gali sumažinti pilvo riebalų kiekį. Mokslininkai atliko bandymą su pelėmis ir nustatė, kad tos pelės, kurioms būdavo duodama rūgščių vyšnių arba jų miltelių, priaugo mažiau svorio nei tos, kurios buvo šeriamos tokiu pačiu, riebiu maistu, bet kurioms būdavo neduodama vyšnių.

 

  • Gali padėti išvengti Alzheimerio. JAV Alzheimerio asociacija vyšnias įtraukia į sąrašą maisto produktų, kurie stiprina atmintį, nes jose gausu antioksidantų.

 

  • Sumažina insulto riziką. Rūgščios vyšnios teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą. Antocianai, suteikiantys uogoms ryškią raudoną spalvą, gali sumažinti cholesterolio lygį, kraujo spaudimą ir diabeto riziką.

 

  • Sulėtina odos senėjimą. Vyšniose yra didžiausias antioksidantų kiekis iš visų vaisių ir uogų. Antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie mus sendina. Stiklinė rūgščių vyšnių sulčių gali padėti atitolinti senatvę. Vyšnių sultis kartais rekomenduojama vartoti kaip papildomą priemonę, gydant kai kurias odos ligas.

 

  • Sumažina podagros paūmėjimų riziką. Bostono universitete nustatyta, kad reguliarus vyšnių valgymas sumažina podagros paūmėjimų riziką net 35 %, palyginus su tais, kurie nevalgė vyšnių.

 

  • Malšina raumenų skausmą. Įrodyta, kadpo treniruotės raumenų skausmą rūgščių vyšnių sultys malšina geriau nei bet kokių kitų vaisių ar uogų sultys.

 

  • Sveika širdžiai. Vyšniose apstu kalio, kuris padeda reguliuoti širdies ritmą, kraujo spaudimą ir sumažina hipertenzijos riziką.

 

  • Pagerina savijautą, sergant osteoartritu. Rūgščios vyšnios gali sumažinti diskomfortą ir sąnarių tinimą.

 

  • Gali sumažinti storosios žarnos vėžio riziką. Organinės medžiagos rūgščiose vyšniose gali sumažinti karcinogeninių junginių formavimąsi, kurie atsiranda, pavyzdžiui, valgant apdegusius mėsos kepsnius.

 

Trupininis avižinis pyragas su vyšniomis

 

  • 900 g vyšnių
  • 4 šaukštai miltų
  • 300 g cukraus

Trupiniams:

  • 80 g avižinių dribsnių
  • 180 g miltų
  • 180 g rudojo cukraus
  • 200 g sviesto

 

Gaminimas

 

Vyšnias nuplauti, išimti kauliukus ir sumaišyti su cukrumi bei miltais. Vyšnias suberti į kepimo formą. Avižinius dribsnius, miltais pirštais sutrinti su ruduoju cukrumi ir kubeliais supjaustytu, atšaldytu sviestu, kol gausis trupiniai. Tešlos trupinius tolygiai paskirstyti ant vyšnių. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, 45 – 50 minučių.

 

8 žmonėms

100 g apie 242 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Špinatų salotos su vyšniomis

 

  • 225 g vyšnių
  • 170 g špinatų
  • 85 g ožkų pieno sūrio
  • Pusė raudonojo svogūno
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 120 ml balzaminio acto
  • 2 šaukštai cukraus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Balzaminį actą sumaišyti su cukrumi ir pakaitinti ant vidutinės ugnies. Kai užvirs, sudėti vyšnias be kauliukų ir sumažinti ugnį. Virti ant mažos ugnies, kol sutirštės ir taps sirupo konsistencijos, dažnai pamaišant, apie 6 – 8 minutes. Nukelti nuo ugnies ir palikti, kad šiek tiek atvėstų. Špinatus nuplauti ir nusausinti. Sumaišyti su ožkų pieno sūrio gabalėliais ir smulkiai supjaustytu raudonuoju svogūnu. Salotas sumaišyti su vyšnių ir balzaminio acto mišiniu bei alyvuogių aliejumi.

 

2 žmonėms

100 g apie 88 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

 

Vištiena vyšnių padaže

 

  • 500 g vištienos krūtinėlių filė
  • 225 g vyšnių
  • Šaukštas vyšnių uogienės
  • 60 ml sauso raudonojo vyno arba vandens
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, kuminų, raudonų paprikų pagal skonį

 

Gaminimas

 

Vyšnias be kauliukų šiek tiek patraiškyti. Įpilti vyno arba vandens, įdėti vyšnių uogienės, smulkintą česnaką, druskos, pipirų, kuminų ir raudonų paprikų. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir virti, dažnai pamaišant, apie 10 minučių. Vištienos krūtinėlę ištrinti prieskoniais ir iš abiejų pusių apkepti ant grotelių, kol bus visiškai iškepusi. Patiekti su vyšnių padažu.

 

4 žmonėms

100 g apie 189 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

Spausdinti