Kiekvienas sezonas turi savo mėgstamus maisto produktus. Kai kuriuos iš jų rekomenduojama į dienos mitybą įtraukti pavasarį, kad būtumėte sveiki ir stiprūs! Po žiemos daugelis pastebi, kad vitaminų atsargos gerokai išseko. Tad užkirskite kelią avitaminozei, šiek tiek pakoreguodami savo mitybą!

 

avitaminoze

10 produktų, kurie padės išvengti avitaminozės pavasarį:

 

  • Kininiai kopūstai. Ankstyvą pavasarį kininiai kopūstai yra tiesiog nepakeičiama daržovė, kuri gali tapti įvairių salotų pagrindu. Svarbus šių kopūstų privalumas yra tas, kad juos galima laikyti labai ilgai, neprarandant vitaminų ir kitų naudingų maistinių medžiagų. Kininiuose kopūstuose yra daug natūralių konservantų: karoteno ir citrinų rūgšties. Be to, dėl mažo kaloringumo (16 kcal) iš daržovė yra puikus produktas norintiems sulieknėti.

 

  • Porai. Šios daržovės padės paįvairinti pavasarinę mitybą. Porai pasižymi unikalia savybe: ilgai laikant juose vitamino C kiekis beveik padvigubėja! Be askorbo rūgšties juose yra tiamino, karoteno, riboflavino, nikotino rūgšties, taip pat daug kalio, kalcio, fosforo, sieros, magnio ir geležies. Klinikiniai tyrimai rodo, kad porai normalizuoja medžiagų apykaitą, gerina kepenų veiklą ir pasižymi aterosklerozę mažinančiu poveikiu.

 

  • Griežčiai. Atsiradus bulvėms, ši daržovė buvo Europoje visiškai nepelnytai pamiršta. Anksčiau žmonėms griežčiai žiemą ir pavasarį buvo vienas pagrindinių vitaminų ir maistinių medžiagų šaltinių. Griežčiai ne tik padeda išvengti vitaminų trūkumo pavasarį, bet ir kovoja su disbakterioze, vidurių užkietėjimo, turi priešuždegiminį poveikį peršalus. Turi mažai kalorijų, padeda pašalinti skysčių perteklių iš organizmo, gerina žarnyno veiklą.

 

  • Džiovinti abrikosai. Kol šviežių vietinių vaisių dar nėra, galima mitybą paįvairinti džiovintais abrikosais. Juose yra vitaminų A, B1, B2, C, PP, taip pat kalcio, magnio, natrio, kalio, geležies ir fosforo druskų, skaidulų bei riebalų ir organinių rūgščių. Nepaisant to, kad džiovintuose abrikosuose yra pakankamai didelis kalorijų kiekis, mitybos specialistai rudens ir pavasario laikotarpiu rekomenduoja kasdien suvalgyti po 4 – 5 džiovintus abrikosus. Tai padės praturtinti kūną reikalingomis medžiagomis, išvengti anemijos ir akių ligų, širdies ir kraujagyslių problemų, normalizuos skydliaukės veiklą.

 

  • Perlinės kruopos. Košė yra dar vienas vertingas maistinių medžiagų šaltinis. Neapsiribokite vien tik grikiais, ryžiais ar avižiniais dribsniais. Valgykite ir perlinių kruopų košę. Mitybos specialistai rekomenduoja perlines kruopas valgyti ne dažniau nei du kartus per savaitę. Šiose kruopose yra naudingų aminorūgščių ir mikroelementų. Taip pat jose yra lizino, kuris skatina kolageno gamybą ir taip apsaugo nuo senėjimo.

 

  • Vištų kiaušiniai. Šaltas oras, saulės trūkumas, įtemptas darbo grafikas – visi šie veiksniai alina mūsų organizmą žiemos metu. Turime atsigauti! Tam padės toks visiems prieinamas produktas kaip vištų kiaušiniai. Juose gausu baltymų, naudingų aminorūgščių ir mikroelementų.

 

  • Medus ir bičių žiedadulkės. Vertingas maistinių medžiagų šaltinis pavasarį yra ir toks skanėstas kaip medus. Jame daug vitaminų ir mineralų. Medus normalizuoja medžiagų apykaitą, gerina audinių regeneraciją, tonizuoja, stiprina imunitetą. Naudingi ir kiti bičių produktai, pavyzdžiui, bičių duonelė ir žiedadulkės.

 

  • Rauginti kopūstai. Mitybos specialistai nerekomenduoja valgyti šviežių baltagūžių kopūstų iki žiemos pabaigos ir pavasarį, nes jų skaidulos labai šiurkščios, o tai nepalanku virškinamajam traktui. Bet rauginti kopūstai yra visai kitas reikalas! Tai labai sveikas produktas, kuriame gausu B grupės vitaminų, taip pat C, E, K, P ir U.

 

  • „Jonagold” veislės obuoliai. Visi obuoliai yra naudingi sveikatai, bet ypač verta atkreipti į „Jonagold” veislės. Būtent šie obuoliai gali būti labai ilgai laikomi ir neprarasti savo naudingųjų savybių.

 

  • Pupelės. Liūdną nuotaiką pavasarį gali sukelti baltymų mityboje trūkumas. Todėl įtraukus į dienos valgiaraštį pupelių, gali pagerėti nuotaika.