Strimelės priklauso silkinių šeimai, todėl nenuostabu, kad kartais jos vadinamos Baltijos silke. Estijoje strimelės netgi pripažintos nacionaline žuvimi, tačiau jos dažnai patiekiamos ir ant lietuviško stalo. Gegužę žvejai skuba gaudyti šias gardžias žuveles, kurias paruošti galima labai įvairiai. Netikėti deriniai leidžia atrasti naujus strimelių skonius…

 

Suomiškos strimelių salotos

 

Strimelėms:

  • 16 strimelių
  • 60 g ruginių miltų
  • 56 g sviesto
  • 120 g grietinės
  • Kiaušinio trynys
  • Šaukštelis Dižono garstyčių
  • Ryšelis krapų
  • Druskos, baltųjų pipirų pagal skonį

Bulvių salotoms:

  • 680 g bulvių
  • 15 ridikėlių
  • 2 citrinos
  • 2 česnako skiltelės
  • 30 g žalumynų (krapų, bazilikų, raudonėlių, čiobrelių, petražolių)
  • 177 ml alyvuogių aliejaus
  • 25 g cukraus
  • 5 g druskos

Gaminimas

 

Strimeles išvalyti, nupjauti galvas, nuplauti. Dubenyje sumaišyti grietinę, kiaušinio trynį ir garstyčias. Sudėti strimeles ir padėti į šaldytuvą porai valandų.

 

Šviežias bulves nuplauti ir išvirti. Vandenį nupilti.

 

Atskirai sumaišyti aliejų su citrinos sultimis ir žievele. Sudėti ir išmaišyti druską ir cukrų, supjaustytus česnakus ir žalumynus.

 

Ant dar šiltų bulvių užpilti žalumynų padažą. Išmaišyti ir palikti pusvalandžiui pastovėti. Prieš patiekiant, į salotas sudėti ridikėlių griežinėlius.

 

Sumaišyti ruginius miltus, druską ir baltuosius pipirus. Silkių gabalėlius apvolioti miltuose ir kepti įkaitintame svieste. Kepti iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos (apie 7 – 10 minučių).

 

Žuvį patiekti su bulvių salotomis. Papuošti šviežiais krapais.

 

100 g apie 250 kcal

 

Strimelių užkandis

 

  • 200 g marinuotų strimelių
  • Svogūnas
  • 3 vyšniniai pomidorai
  • Ketvirtis saldžiosios paprikos
  • Petražolė
  • 50 g grietinės
  • Ruginės duonos

Gaminimas

 

Nusausinti strimeles ir smulkiai supjaustyti. Taip pat supjaustyti svogūną, pomidorus, papriką ir petražoles. Sumaišyti su grietine ir palikti pusvalandį pastovėti. Duoną supjaustyti riekelėmis ir užtepti strimelių užtepą.

 

100 g apie 132 kcal

 

Strimelės kokosų padaže

 

  • 500 g strimelių
  • 2 žaliosios citrinos
  • 100 g kokoso drožlių
  • 25 g sviesto
  • 165 ml kokosų pieno
  • 200 g cukinijos
  • 2 morkos
  • 100 g porų
  • Ryšelis krapų
  • Druskos pagal skonį

Gaminimas

 

Strimeles apšlakstyti žaliųjų citrinų sultimis ir palikti įsigerti. Apvolioti strimelių gabalėlius kokosų drožlėse ir apkepinti iš abiejų pusių svieste. Pabarstyti druska. Kai žuvys jau beveik iškepusios, supilti dalį kokosų pieno ir pavirinti ant lėtos ugnies, kol padažas sutirštės. Cukiniją, morkas ir porą plonai supjaustyti ir kartu su strimelėmis apkepinti. Troškinant supilti likusį kokoso pieną. Papuošti krapais ir žaliųjų citrinų žievele.

 

100 g apie 211 kcal

Spausdinti