Gegužę miestų parkai ir užmiesčių laukai pražysta geltonais pienių žiedais. Šiomis dviprasmiškai vertinamomis gėlėmis galima ne tik pasigėrėti, bet ir pasigaminti iš jų įvairių skanumynų. Turbūt ne vienam teko girdėti ir ragauti pievomis kvepiančio pienių medaus. Pienių medų galima naudoti kaip kitokį nei įprastai saldiklį, sirupą. Šis saldėsis gėrimams ir patiekalams suteiks unikalaus kvapo ir skonio.

 

Pienių medus

 

  • 200 g pienių žiedų
  • 1 l vandens
  • 1, 5 kg cukraus
  • Pusė vanilės ankšties
  • 3 citrinos griežinėliai

Gaminimas

 

Iš pradžių reikės susirasti atokią pievą, toli nuo miesto ir jo teršalų, kurioje žydi devynios galybės pienių. Pienių žiedus skinti, kai jie visiškai išsiskleidę – vidurdienį, geriausiai saulėtą dieną. Neskinti žiedų iškart po lietaus. Paskui nuo žiedų nuskinti žiedlapius ir pasverti tinkamą kiekį.

 

Žiedlapius sudėti į puodą, užpilti vandeniu, sudėti citrinos griežinėlius ir pusę vanilės ankšties. Užkaisti puodą, kai užvirs, sumažinti ugnį ir virinti dar 30 minučių. Paskui palikti 6 valandoms arba per naktį pastovėti.

 

Nukošti pienių žiedlapius per marlę. Medų kaitinti ant lėtos ugnies. Maišant, supilti cukrų. Virinti, kol cukrus ištirps. Tada virinti ant lėtos ugnies, kol sirupas bus norimo tirštumo (iki 4 valandų).

 

Pienių medaus galima dėti į arbatą, kitus gaiviuosius gėrimus, juo pagardinti blynus, pyragų tešlą ar tiesiog valgyti su duona.

 

100 g apie 285 kcal

Spausdinti