Patiekalą su liepsna prabangiuose restoranuose dažniausiai prieš kliento akis gamina pats virtuvės šefas. Su liepsna gaminami vaisių, jūros gėrybių, mėsos patiekalai, pyragai, pudingai ir kt. Iš tiesų nėra labai sudėtinga pasigaminti įmantrų patiekalą su liepsna namuose.

 

Kulinarinis terminas flambė kilęs iš prancūzų žodžio „flambé“ ir reiškia „degti“. Patiekalas yra apliejamas alkoholiniu gėrimu, dažniausiai brendžiu, konjaku ar romu, ir uždegamas. Alkoholis dega melsva ugnimi. Taip gaminamas patiekalas įgauna švelnų alkoholinio gėrimo skonį.

 

Patiekalams su liepsna gaminti gali būti naudojami tik stiprūs alkoholiniai gėrimai ir tokie, kurie lengvai užsidega. Flambiravimo meistrai nenaudoja alaus, šampano ir daugelio stalo vynų. Labiausiai šiam efektingam patiekalų gaminimo būdui naudoti tinkamas 40 proc. stiprumo alkoholis, o 60 proc. stiprumo alkoholis laikomas per daug pavojingu vartoti patiekalams su liepsna.

 

Prieš pilant ant patiekalo, alkoholį reikia atšildyti iki maždaug 50 °C, tačiau neužvirinti, nes verdant išgaruoja alkoholis ir patiekalas neužsidega.

 

Prieš pilant alkoholį, indą su patiekalu patraukite nuo viryklės, kad nenusidegintumėte ir ko nors neuždegtumėte. Liepsną užgesinti arba sumažinti galima energingai pakračius keptuvę arba uždengus dangčiu. Alkoholio garai sudega per porą sekundžių.

 

Blyneliai su liepsna

 

  • 100 g miltų
  • 2 plakti kiaušiniai
  • Saulėgrąžų arba žemės riešutų aliejaus
  • Druskos pagal skonį
  • 250 ml pieno
  • Sviesto kepimui
  • 60 g nesūdyto sviesto
  • 100 g  klevų sirupo
  • 2 apelsinų sulčių ir tarkuotos žievelės
  • 4 šaukštai brendžio arba apelsininio likerio

Gaminimas

 

Iš anksto pasigaminkite blynelius. Sudėkite blynus vieną ant kito, tarp kiekvieno blyno įdėję gabalėlį riebalams atsparaus popieriaus. Uždenkite blynų stirtą maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą.

 

Blynų tešla: į dubenį sudėkite miltus, kiaušinius, įpilkite aliejaus ir druskos pagal skonį. Plakdami pamažu pilkite pieną, kol tešla pasidarys lygi.

 

Plonus blynus kepkite ant įkaitinto sviesto.

 

Degusis padažas: ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Įpilkite klevų sirupo, apelsinų sulčių, įdėkite žievelių. Maišydami virkite apie 5 minutes, kol padažas truputėlį sutirštės.

 

Į padažą sudėkite vieną po kito blynelius. Įpilkite brendžio į švarų samtį ir pakreipkite jį link ugnies, kad užsidegtų. Nieko nelaukdami užliekite degantį padažą ant blynelių. Į stalą patiekite dar karštus.

Spausdinti