Kas vasarą gali būti skaniau nei jauni, švelniai saldaus skonio žalieji žirneliai. Tikriausiai daugeliui pirma mintis, kuri ateina į galvą paminėjus žirnelius, būna apie tradicinę baltąją mišrainę. Iš tiesų tai labai vertingas produktas, kuris ant mūsų stalo turėtų atsidurti dažniau. Ankštinės daržovės ypač naudingos tiems, kurie nevalgo gyvulinių produktų. Ko gero, niekam nekyla abejonių, kad patys vertingiausi žirneliai – švieži.

 

makaronai su zirneliais

Ilgus amžius žirniai gelbėjo žmones nuo bado. Tūkstančius metų šią nesudėtingai auginamą daržovę žmonės sėjo visame pasaulyje nuo Kinijos iki Prancūzijos ir ruošdavo skirtingus valgius. Juos su malonumu valgė ne tik varguoliai, bet ir diduomenė.

 

Šiltymečiu dažniausiai nesinori sotaus maisto kaip žiemą. Tačiau baltymai organizmui yra būtini visus metus. Saldūs žalieji žirneliai suteikia kūnui reikalingų baltymų, suteikia sotumo jausmą, bet ir neapsunkina.

 

Kuo vertingi žalieji žirneliai? Visų pirma tuo, kad tai tikra vitaminų saugykla. Juose gausu vitaminų A, C, H, K, B grupės bei mineralų – fosforo, kalio, kalcio, magnio, geležies ir chloro. Jie taip naudingi dėl riebiųjų rūgščių, skaidulų, krakmolo ir cukraus. Žalieji žirneliai yra tokie sotūs, nes 100 g turi apie 300 kcal.

 

Konservuoti žalieji žirneliai – taip pat mėgstamas maisto produktas. Visų pirma dėlto, kad konservuojant ankštines daržoves nėra naudojama jokių pavojingų sveikatai konservantų, tik druska. Jie dažnai naudojami tradicinėje kulinarijoje bei dietiniuose patiekaluose. Žali žirneliai patiekiami su bulvėmis arba kitomis daržovėmis, žuvimis, mėsa, sūriais, kiaušiniais, košėmis ir makaronais. Dėl šiuolaikinių technologijų net ir konservuoti žalieji žirneliai išsaugo daugelį vertingų vitaminų bei mineralinių medžiagų.

 

Liaudies medicinoje žalieji žirneliai būdavo vartojami avitaminozės profilaktikai, kepenų ir inkstų ligoms gydyti. Teigiama, kad šviežių žirnelių sultys sumažina širdies priepuolio, hipertenzijos bei vėžio riziką, taip pat mažina radiacijos žalingą poveikį. Dažniau žirnelių valgyti turėtų ir tie, kuriuos kamuoja lėtinis nuovargis ir miego sutrikimai. Be to, juose nėra cholesterolio. Skaidulos, esančios žaliuosiuose žirneliuose, sulėtina cukraus įsisavinimą, todėl padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

 

Makaronai su žaliaisiais žirneliais

 

  • 200 g makaronų
  • 250 g šviežių žaliųjų žirnelių
  • 2 pievagrybiai
  • 100 g maskarponės
  • 70 g kietojo sūrio
  • 50 g kumpio
  • 15 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, džiovintų rozmarinų, čiobrelių pagal skonį

 

Gaminimas

 

Keptuvėje šiek tiek apkepinti smulkiai supjaustytą kumpį. Sudėti nuvalytus ir supjaustytus grybus, druskos bei pipirų, kitus prieskonius. Troškinti, kol mėsa gražiai paruduos. Masę sumaišyti su žirneliais ir maskarpone, šiek tiek pašildyti. Sudėti išvirusius makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Įpilti samtį vandens, kuriame virė makaronai ir pavirti, kol skystis išgaruos. Ant viršaus užbarstyti tarkuoto sūrio.

 

100 g apie 227 kcal

Paruošimo laikas: 20 min

4 porcijos

Spausdinti