Sveikos mitybos piramidė – jau pasenęs dalykas. Dabar visi planuoja savo dienos valgiaraštį pagal sveikos mitybos lėkštę! Trumpai tariant, daugiausiai vietos turi užimti daržovės ir vaisiai, šiek tiek mažiau grūdų produktai, dar mažiau baltymai ir pieno produktai.

 

dietos

Kodėl sveiko maisto lėkštė yra geriau negu sveiko maisto piramidė? Anot kai kurių mitybos specialistų, šis sveiko mitybos atvaizdavimas yra geresnis, nes piramidė dalį žmonių skatina vartoti per daug grūdų produktų. Be to, vizualiai sveikos mitybos lėkštė atrodo aiškesnė, nes kiekvienas žmogus, vien į ją pažvelgęs, gali nesunkiai įsivaizduoti, kaip, pavyzdžiui, turėtų atrodyti jo pietūs. Sveikos mitybos piramidė tokio aiškumo nesuteikia tokio aiškumo, nes sunku suprasti, kaip tokia sveika mityba turėtų atrodyti kasdienybėje (kaip iš tikrųjų reikėtų maitintis, kad žmogus nenusižengtų pagrindiniams principams).

 

Pagrindiniai sveikos mitybos lėkštės principai:

 
  • Naudoti sveikesnius riebalų šaltinius (pavyzdžiui, alyvuogių arba kanola (viena rapsų aliejaus rūšis, turinti daugiausiai mononesočiųjų riebalų rūgščių) aliejus kepimui, salotoms ir kitiems patiekalams gardinti). Riboti sviesto suvartojimą. Vengti transriebalų. Riebalai organizmui naudingi, bet juos vartoti reikėtų labai saikingai.
 
  • Kuo daugiau ir įvairesnių daržovių, tuo geriau. Bulvės, o ypač gruzdintos bulvytės, nesiskaičiuoja, nes jos kelia cukraus lygį kraujyje. Vaisiai ir daržovės turėtų sudaryti maždaug pusę lėkštės.
 
  • Valgyti daug ir įvairių vaisių, visų vaivorykštės spalvų.
 
  • Gerti vandens, arbatos ir kavos (be arba su labai mažai cukraus). Riboti pieno ir pieno produktų (1 – 2 porcijos per dieną) ir sulčių (1 nedidelė stiklinė per dieną) suvartojimą. Vengti saldžių gaiviųjų gėrimų. Alkoholio taip pat vengti arba vartoti labai saikingai.
 
  • Valgyti įvairių viso grūdo produktų (pavyzdžiui, visadalių grūdų duoną, visadalių grūdų makaronų ir rudųjų ryžių). Riboti rafinuotų grūdų (aukščiausios kokybės miltų) suvartojimą (pavyzdžiui, baltųjų ryžių arba baltos duonos, batono ir kitų baltų miltų gaminių). Grūdai turėtų sudaryti ketvirtadalį lėkštės.
 
  • Kalbant apie baltymus, rekomenduojama rinktis žuvį, paukštieną, ankštines daržoves (pupas, žirnius), riešutus. Riboti raudonos mėsos ir sūrio suvartojimą. Vengti rūkytos kiaulienos, mėsos užkandžių, dešrų ir kitų perdirbtų mėsos produktų. Baltymai turėtų sudaryti ketvirtadalį lėkštės.
 
  • Svarbu ne tik sveika mityba, bet ir aktyvus gyvenimo būdas. Labai svarbu išlikti fiziškai aktyviems ir kontroliuoti savo svorį.