Laiškiniai svogūnai priklauso svogūninių daržovių šeimai. Kitaip nei svogūnai ar česnakai, jie yra švelnesnio skonio, tačiau taip pat turi daugybę vertingų maistinių medžiagų, vitaminų A, C, K, kalcio ir geležies. Šiuose žalumynuose gausu antioksidantų ir augalinio flavonoido kvercetino, kuris turi priešuždegiminių savybių.

 

Teigiama, kad kvercetinu praturtinta mityba padeda išvengti skrandžio ir gaubtinės žarnos vėžio, širdies ligų ir sumažina varginančius alergijos simptomus. Laiškiniuose svogūnuose yra alicino – medžiagos, kuri reguliuoja kraujo spaudimą, skystina kraują, apsaugo nuo trombų susidarymo.

 

Laiškiniai svogūnai stiprina imunitetą ir padeda išvengti peršalimo ir virusinių ligų. Jie labai mėgstami Azijos ir Prancūzijos virtuvėse, bet ir visame pasaulyje.

 

Prancūziška pievagrybių ir laiškinių svogūnų sriuba

 

  • 4 šaukštai sviesto
  • 12 laiškinių svogūnų
  • 3 česnako skiltelės
  • 4 šaukštai miltų
  • 720 ml vištienos sultinio
  • 220 g pievagrybių
  • 120 ml riebios grietinėlės
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • Peletrūno ir laiškinių česnakui papuošimui

Gaminimas

 

Ant vidutinės ugnies įkaitinti puodą ir ištirpinti sviestą. Pakepinti supjaustytus laiškinius svogūnus ir česnakus, kol suminkštės, bet pernelyg neapskrus. Supilti miltus, išmaišyti ir pakepinti dar 2 – 3 minutes. Supilti sultinį, sudėti grybus ir virti ant mažos ugnies, maišant. Tada puodą uždengti ir pavirti dar 5 minutes. Sutrinti trintuvu. Vėl supilti į puodą, sudėti grietinėlę, druską ir pipirus. Sriubą pašildyti. Ant viršaus užbarstyti smulkintų, šviežio peletrūno ir laiškinių česnakų. Valgyti su duonos skrebučiu.

Spausdinti