Kasdien vis labiau populiarėjant sveiko maisto tendencijoms, maisto produktai, pažymėti užrašais „organinis“, „natūralus maistas“, „natūralus vanduo“, „švari energija“, „ekologiškas“, „biologiškas“ vis dažniau atsiranda mūsų šaldytuve  ir virtuvinėse spintelėse. Ar jie iš tikrųjų tokie sveiki ir naudingi, palikime gamintojų ir reklamuotojų sąžinei. Kiekvienas šiuolaikinis žmogus turėtų stengtis valgyti daugiau gyvo, žalio maisto ir žinoti, kaip jį gaminti, kad išliktų kuo daugiau naudingųjų maistinių medžiagų.

 

žalias maistas

Gyvas, žalias maistas yra natūralaus, tikro skonio, jame nėra toksinų, chemikalų. Jis padeda atgauti jėgas, suteikia gyvybingumo ir energijos, stiprina sveikatą ir padeda pasveikti nuo ligų. Štai keletas dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis, ką valgyti:

 
  • Sezoniškumas. Daugiausiai energijos organizmui suteikia šviežios, sezoninės daržovės, vaisiai ir žalumynai. Tačiau toks maistas nėra visada visiems lengvai prieinamas ir laikotarpis, kada galima įsigyti sezoninių produktų yra gana trumpas. Vis dėlto tai turėtų būti viena svarbiausių taisyklių, renkantis, ką valgyti šiandien.
 
  • Vietiniai maisto produktai. Manoma, kad didžiausią naudą organizmui teikia daržovės, vaisiai ir kiti augaliniai produktai, užauginti toje aplinkoje, kur gyvena šį maistą valgantys žmonės. Dar geriau, jei šviežių daržovių ir vaisių užsiauginate patys. Vietinė produkcija geriausiai atitinka toje pačioje aplinkoje gyvenančių žmonių poreikius.
 
  • Maisto paruošimo būdas. Maistą gaminti reikėtų geros nuotaikos ir su gerais ketinimais. Jeigu maistą ruoš piktas virėjas ir per savo rankas patiekalus prisotins sunkia, neigiama, nevirškinama energija. net pats sveikiausias maistas Tuomet gali strigti gerklėje ir sukelti įvairių virškinimo negalavimų. Maistą gaminantis žmogus turėtų būti švarus, kruopštus ir disciplinuotas.
 
  • Šviežumas. Kuo tiesesnį ir trumpesnį kelią maisto produktai nukeliauja iki vartotojo lėkštės, tuo jis yra sveikesnis, tuo daugiau jame vitaminų, mineralų ir energijos. Maisto gaminimas aukštoje temperatūroje, konservavimas, cheminiai priedai, ilgas saugojimas neišvengiamai šiek tiek suprastina maisto kokybę.
 
  • Kūrybiškas požiūris į maistą. Maisto gamyba – tai vieta eksperimentams ir spontaniškam kūrybingumui. Nesvarbu, ar maistą gaminate patys, ar valgote viešojo maitinimo įstaigose, maloniau jausti, kad maistas buvo gaminamas su meile ir kūrybiškai, pasirenkant patiekalus, gėrimus, prieskonius, padažus bei kitus priedus.
 
  • Aplinka, kurioje valgoma. Patiekalo vaizdas turi didelę įtaką visiems kūno pojūčiams (regėjimui, skoniui, lytėjimui, kvapui, klausai) ir susideda iš daugelio niuansų, detalių ir mažų dalykų: aplinkos interjero, stalo serviravimo (lėkščių, taurių, gėlių ant stalo, žvakių, spalvų, tekstūrų), patogių baldų, apšvietimo, kambario apšvietimo, muzikos pasirinkimo ir t. t.
 
  • Saiko turėjimas. Net ir sveikiausio maisto galima suvalgyti per daug, todėl svarbiausia – neprarasti saiko. Tai yra sveikos mitybos pamatas.
 
  • Gyvas, žalias maistas naudingas dėl daugelio priežasčių. Tačiau galima išskirti tris pagrindines. Žalias maistas naudingas skydliaukei: daugelyje daržovių iš kryžmažiedžių augalų šeimos (lapiniai, brokoliniai, briuseliniai, žiediniai ir kiti kopūstai, bastučiai) yra goitrogenų, kurie gali padėti blokuoti skydliaukės funkciją ir apsaugoti nuo hipotirozės. Žalias maistas gerina virškinimą ir padeda organizmui geriau įsisavinti maistines medžiagas.
 

Šviežios salotos su gražgarstėmis, vaisiais ir riešutais

 
  • 300 g braškių
  • 1 – 2 apelsinai
  • 250 g gražgarsčių
  • 65 g anakardžių riešutų
  • 2 šaukštai balzaminio acto
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Braškes nuplauti, nusausinti ir supjaustyti ketvirčiais, užpilti šaukštu balzaminio acto, pamaišyti ir palikti 5 – 10 minučių pastovėti. Apelsinus nulupti, išskaidyti skiltelėmis, jei reikia, supjaustyti smulkiau. Likusį balzaminį actą sumaišyti su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Braškes, apelsinų skilteles sumaišyti su gražgarstėmis, skrudintais anakardžių riešutais ir balziminio acto bei alyvuogių aliejaus padažu.

 

4 žmonėms

100 g apie 108 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

   

Veganiškas morkų pyragas

 
  • 150 – 200 g morkų
  • 50 g datulių
  • 25 g karijų ar graikinių riešutų
  • 2 šaukšteliai kokosų aliejaus
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • Vanilės pagal skonį
  • Riešutų puošti
 

Gaminimas

 

Morkas nuskusti, nuplauti ir sutarkuoti. Sudėti kartu su datulėmis, riešutais, aliejumi, cinamonu bei vanile į elektrinį trintuvą ir sutrinti, kol gausis vientisa masė. Masę supilti į riebalais išteptą formą ir suslėgti. Viršų dekoruoti skrudintais riešutais. Padėti į šaldytuvą bent kelioms valandoms. Patiekti atšaldytą.

 

4 – 6 žmonėms

100 g apie 170 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

Spausdinti