Rabarbarai yra gaivaus rūgštoko skonio, kuris geriausiai atsiskleidžia vasariniuose desertuose. Sakoma, kad rabarbarai gali net padėti numesti svorio, pagerinti virškinimą, apsaugoti nuo Alzheimerio ir pagerinti širdies bei kraujagyslių būklę. Rabarbarų sezonas prasideda nuo vasaros pradžios, tad nepražiopsokite! Iš šių daržovių galima pasigaminti skanių pyragų, šerbetų ir kt.!

 

rabarbarai

Pyragas su rabarbarų ir braškių įdaru

 

  • 5 rabarbarų stiebai
  • 200 g braškių
  • Citrina
  • 260 g sviesto
  • 2 šaukštai pieno
  • 100 ml vandens
  • 350 g miltų
  • 200 g cukraus
  • Šaukštelis druskos
  • 3 šaukštai kukurūzų krakmolo
  • 0,25 šaukštelio malto cinamono

 

Gaminimas

 

300 g miltų, 2 šaukštus cukraus ir šaukštelį druskos ištrinti su 230 g sviesto. Įpilti 60 ml šalto vandens. Išminkyti tešlą. Tačiau ne per stipriai, kad sviestas nepradėtų tirpti. Tešlą padalyti į 2 lygias dalis. Suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą bent 1 valandą, nors galima ir per naktį. Tačiau laikant per visą naktį, tešlą po to reikėtų palaikyti apie 40 minučių kambario temperatūroje. Paruošti įdarą: nuvalytus ir nuplautus rabarbarus bei braškes supjaustyti. Krakmolą sumaišyti su 150 g cukraus ir maltu cinamonu. Užberti rabarbarų ir braškių masę ir išmaišyti. Tešlą išimti iš šaldytuvo ir iškočioti ant miltais pabarstyto paviršiumi ir sudėti į riebalais ištepti kepimo formą. Tada sudėti įdarą. Apšlakstyti šaukštu citrinų sulčių ir sudėti 30 g šalto sviesto gabaliukus. Tešlos kraštus sudrėkinti pienu arba grietine. Iškočioti kitą tešlos pusę ir supjaustyti mažaug 2 cm pločio juostelėmis. Juosteles dėti taip, kad gautųsi grotelės. Tešlą patepti grietine arba pienu ir pabarstyti cukrumi. Kepti pyragą orkaitėje, įkaitintoje iki 200°, apie 40 minučių. Pjaustyti, kai pyragas atvės. Galima patiekti su ledais.

 

 

12 porcijų

100 g apie 245 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Rabarbarų limonadas

 

  • 250 g rabarbarų stiebų
  • 400 g braškių
  • 360 ml citrinų sulčių
  • Citrinos žievelė
  • 1 l vandens
  • 130 g cukraus

 

Gaminimas

 

Nuvalytus ir smulkiai supjaustytus rabarbarus kaitinti vandenyje su cukrumi ir citrinos žievele. Maišyti, kol cukrus visiškai ištirps, o rabarbarai suminkštės (apie 10 minučių). Sudėti pusę braškių, padidinti ugnį ir pavirti 3 minutes. Palikti atvėsti ir nukošti. Supilti citrinų sultis ir sudėti likusias braškes. Atšaldyti ir patiekti su ledukais stiklinėse, papuoštose citrinos griežinėliais.

 

6 – 8 porcijų

100 g apie 201 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

 

Rabarbarų šerbetas

 

  • 5 – 6 rabarbarų stiebai
  • 125 g cukraus
  • 2 apelsinų sulčių
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį

 

Gaminimas

 

Nuvalytus ir smulkiai supjaustytus rabarbarus užpilti apelsinų sultimis, įdėti cukraus ir vanilės ekstrakto, ir kaitinti ant vidutinės ugnies apie 5 minutes arba kol rabarbarai suminkštės. Kai masė atvės, sutrinti elektriniu trintuvu. Gautą masę supilti į plastikinę ar stiklinę tarą ir palikti šaldiklyje 4 – 6 valandas. Kas 2 valandas šerbetą pamaišyti, kad nesuledėtų. Kuo dažniau maišysite, tuo skanesnis bus desertas.

 

2 porcijų

100 g apie 116 kcal

Paruošimo laikas: apie 6 val. 15 min

Spausdinti