Cikorija, kitaip dar vadinama trūkažole, maciuku, bambažole, Petro rimbu, dėl savo ypatingų vaistinių savybių naudota jau Senovės Romoje. Šis augalas gerai žinomas ir Lietuvoje. Bene dažniausiai maistui vartojamos cikorijų salotos, o daugiausia naudingųjų medžiagų turi cikorijų šaknys, iš kurių gaminama net… kava! Tad koks tai augalas ir kodėl jį taip mėgsta sveikos gyvensenos gerbėjai bei savo kūno linijomis besirūpinančios ponios ir panelės?

 

 

Gardžios salotos

 

Nors anksčiau kulinarai cikorijų lapus dažniau vartojo patiekalams papuošti, tačiau dėl maistinės vertės jos imtos naudoti ir kaip pagrindinis ingredientas. Cikorijų salotos pasižymi gana savitu skoniu – yra kartokos, todėl kurį laiką jas vartoti baimintasi, mat subtilaus skonio mėgėjų atsirasdavo ne taip ir daug. Tačiau vėliau išmokta tinkamai paruošti šį produktą, o svarbiausia – šio augalo lapuose apstu baltymų, vitamino C ir karoteno, todėl jį labai pamėgo sveikos gyvensenos propaguotojai.

 

Gera žinia norintiesiems auginti šias daržoves namuose – augalai visiškai nelepūs, jiems tinka net ir žema temperatūra, tačiau jei norite, kad cikorijos būtų gardžios, priešingai nei kitas lapines daržoves, saugokite jas nuo šviesos, mat būtent ji ir priduoda salotoms kartumą. Tačiau šis savitas skonis teigiamai veikia virškinimą ir kraujotaką. Be to, cikorijų salotose gausu kalio, kalcio, magnio ir natrio. Taigi, gaminkite gardžiausias salotas ir mėgaukitės jomis į sveikatą! Be to, kartumo atsikratyti padės paprasta gudrybė – kurį laiką pamirkykite cikorijų lapus sūdytame vandenyje. Skanesnės ir ne tokios karčios cikorijų salotos bus, jeigu apšlakstysite jas citrinų sultimis, pagardintomis alyvuogių aliejumi ir garstyčiomis.

 
 

 
 

Sveikatos paslaptis – šaknyse?

 

Cikorijų šaknys labai vertinamos dėl savo maistinių savybių. Jose yra apie 60 % inulino, kartumyno, cichorino, mineralinių medžiagų, vitaminų C, B1, E, cholino, eterinio aliejaus, dervų, rauginių medžiagų ir t. t. Jos renkamos pereinamaisiais metų sezonais – rudenį arba pavasarį. Antžeminės cikorijų šaknų dalys išmetamos, o šaknys kruopščiai nuvalomos, nuplaunamos ir išdžiovinamos. Cikorijas reikėtų džiovinti šiltoje gerai vėdinamoje patalpoje arba orkaitėje. Išdžiūvusios jos taps karčios, trapios ir pilkšvos spalvos. Nepatingėkite ir turėsite puikų prieskonį bei vaistą nuo įvairių ligų.

 

 

Kam naudojamos cikorijų šaknys?

 

Cikorijų šaknų naudojimo būdų yra gana daug. Liaudies medicina pataria sumaltas ir skysčiu užpiltas džiovintas šio augalo šaknis naudoti kaip vaistažolių arbatą arba nuovirą. Teigiama, kad tokiu būdu paruoštos cikorijos taps puikiausiu vaistu, gerinančiu virškinimą, stiprinančiu organizmą. Manoma, jog cikorijų arbata tinka akmenlige sergantiems žmonėms. Be to, ją galima vartoti ir išoriškai, pavyzdžiui, tepti žaizdas, gydyti odos ligas. Deja, nors ir naudingos, tačiau cikorijos tinka toli gražu ne visiems – jų derėtų vengti nėščioms moterims, sergantiems tulžies pūslės akmenlige, hemorojumi, besiskundžiantiems padidėjusiu skrandžio rūgštingumu asmenims. Be to, kai kurie medikai teigia, jog cikorijos sukelia venų varikozę. Todėl jas kaip vaistą vartoti derėtų itin atsargiai.

 

 

Cikorijos – tik vaistas?

 

Ar cikorijos vartojamos tik kaip vaistas? Tikrai ne. Į madą sugrįžta sveikuolių liaupsinama cikorijų kava, taip pat gaminama iš šio augalo šaknų. Šis gėrimas puikiai tinka ir tiems, kurie dėl tam tikrų priežasčių negali gerti tikros kavos. Paruošti cikorijų kavą labai paprasta – tereikia šaknis supjaustyti gabalėliais, pakepinti ir sumalti. Subtilaus skonio mėgėjai teigia, jog itin skanu maišyti tikrą ir cikorijų kavą. Manoma, jog susimaišiusios su kofeino turinčia pupelių kava cikorijos neutralizuoja jos neigiamą poveikį, valo kraują bei kraujagysles. Gėrimą galima gardinti įvairiausiais priedais: medumi, karamele, pienu, konjaku ir pan.

 

 

Norite sulieknėti? Vartokite cikorijas!

 

Cikorijomis susidomėti vertėtų tiems, kurie prieš karštąjį metų sezoną trokšta atsikratyti keleto papildomų kilogramų – mat šis augalas gerina virškinimą, žarnyno darbą, skaido riebalus. Pastebėta, jog cikorijos turi įtakos kūno linijoms – jas vartojantys žmonės lengviau atsikrato antsvorio. Tad jei iš tikrųjų trokštate sulieknėti, ryte vietoj įprastinės kavos rinkitės pikantiško skonio cikorijų gėrimą – būsite ne tik sveiki, bet ir liekni bei gražūs.

 

 

Šis tas apie cikorijas

 

  • Teigiama, jog cikorijos mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Senovėje cikorijų šaknys vartotos kaip raminamasis vaistas.
  • Skirtingai nei pupelių kava, cikorijų gėrimas nepasižymi protinę veiklą aktyvinančiomis bei organizmą stimuliuojančiomis savybėmis.
  • Cikorijos itin išpopuliarėjo sovietmečiu, kai tikroji kava buvo deficitinė prekė.
  • Sveikos mitybos specialistai teigia, jog cikorijos padeda įsisavinti kalcį.
  • Šių augalų šaknų arbata puikiai tinka gydant kvėpavimo takų ligas ir anginą.
  • Kai kurių šalių liaudies medicina cikorijas laiku geriausiu vaistu prieš maliariją.
  • Cikorijos padeda sulieknėti, nes jų nuoviras suteikia sotumo jausmą.