Likus 7 savaitėms arba 46 dienoms švenčiamos Užgavėnės arba žiemos išvarymo šventė. Tai pagonybės laikus siekianti šventė, vėliau pritaikyta krikščioniškosioms tradicijoms. Jau kitą dieną po Užgavėnių prasideda Gavėnia – laikotarpis, kada rekomenduojama laikytis pasninko, atsisakyti mėsos, nesilinksminti.

 

"Užgavėnių blynai"

Tačiau per Užgavėnes galima prisivalgyti iki soties! Teigiama, kad šiandien – ne nuodėmė valgyti net 7 ar 9 kartus, nes paskui reikės 7 savaites pasninkauti. Tradiciškai per Užgavėnes patiekiami mėsiški, riebūs patiekalai, blynai, spurgos, šiupinys iš įvairių kruopų, žirnių, daržovių ir lašinukų, troškinti kopūstai, dešros, bulvių plokštainis ir kiti riebūs valgiai. Senoliai sakydavo, kad: „Kas per Užgavėnes sotus, tas sotus bus ir per visus metus“. Viską užgerdavo namuose rauginta gira.

 

Bananiniai blyneliai, įdaryti grietinėlės sūriu ir karamele

 
  • Bananas
  • 4 kiaušiniai
  • 230 ml pieno
  • 2 šaukštai cukraus
  • 4 šaukštai aliejaus
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • Maltų muskatų, druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 200 g grietinėlės sūrio
  • 300 g graikiško jogurto
  • 60 g cukraus

Padažui:

  • 100 g cukraus
  • 30 g sviesto
  • 100 ml grietinėlės
 

Gaminimas

 

Kiaušinius išplakti su sutrintu bananu, kad gautųsi tyrė. Sudėti likusius ingredientus ir plakti, kol gausis vientisa masė. Tešlą palaikyti šaldytuve valandą. Prieš kepant tešlą dar kartą išplakti. Blynus kepti įkaitintame aliejuje ir abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Suplakti visus ingredientus padažui. Padažu aptepti blynus. Perlenkti pusiau. Cukrų ištirpinti, sumaišyti su sviestu ir maišant ištirpinti. Supilti grietinėlę. Kaitinti, kol taps gražios rusvos spalvos. Blynus aplieti karameliniu padažu.

 

4 žmonėms

100 g apie 229 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Varškės spurgos

 
  • 3 kiaušiniai
  • 450 g varškės
  • 120 g miltų
  • 3 šaukštai cukraus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • Aliejaus kepti
  • Miltelinio cukraus puošti
 

Gaminimas

 

Iš varškės, miltų, kiaušinių, cukraus, druskos, cinamono ir vanilės ekstrakto išmaišyti tešlą. Į puodą įpilti nemažai aliejaus ir, kai aliejus gerai įkais, su šaukštu dėti tešlą. Kepti, kol taps gražiai auksinės spalvos. Apversti su šakute ir apkepinti iš kitos pusės. Iškepusias spurgas išgriebti ir sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių. Pabarstyti miltelinio cukraus. Patiekti su grietine arba uogiene.

 

6 žmonėms

100 g apie 266 kcal

Paruošimo laikas: apie 20 min

 

Mieliniai blynai su džiovintais vaisiais

 
  • 180 – 240 g miltų
  • 100 g džiovintų vaisių (razinų, abrikosų, datulių)
  • 0,5 l vandens
  • 25 g presuotų mielių
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 2 šaukštai cukraus
  • Šaukštas malto cinamono
  • Miltelinio cukraus arba medaus puošti
 

Gaminimas

 

Mieles ištirpinti šiltame vandenyje, įdėti cukraus ir druskos. Supilti sijotus miltus. Išminkyti tešlą. uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje vietoje kilti. Tešla turi padidėti du kartus. Džiovintus vaisius išmirkyti karštame vandenyje ir nuplauti. Didesnius vaisius supjaustyti. Iškilusią tešlą sumaišyti su aliejumi ir džiovintais vaisiais. Jei reikia, įpilti dar miltų. Tešla turi gautis gana tiršta. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir kepti blynus iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Kai blynai iškeps, nuvarvinti riebalų perteklių ir pabarstyti milteliniu cukrumi arba aplieti medumi.

 

2 žmonėms

100 g apie 266 kcal

Paruošimo laikas: apie 2 val. 30 min

Spausdinti